De beste tablets van 2019

21 maart 2019 + 10 minuten 0 Reacties
microsoft-surface-go-foto-8

Aan het begin van de lente brengen we je een overzicht van de beste tablets van dit moment. We kijken naar tablets, convertibles en hybrides. Op deze modellen kun je prima op het terras werken terwijl de zachte lentezon op je gezicht schijnt.

Je kunt op elk willekeurig moment opzoek zijn naar een nieuwe tablet: of je nu thuis zit op de bank, achter een bureau zit om te werken of wanneer je net even een kopje koffie of glas bier drinkt op het terras. Het is dus een prima moment om wederom de balans op te maken wat nu precies de beste tablets van dit moment zijn. Dit kan dus voor entertainment, maar bijvoorbeeld ook werkgerelateerd zijn. We zullen dit artikel blijven updaten wanneer we vinden dat er meer tablets zijn die een plek verdienen. Dit is het overzicht voor 2019 tot nu toe.

We draaien er niet omheen: zo druk is het niet meer op de tabletmarkt. Daarom kijken we niet alleen naar de beste tablets die de afgelopen drie maanden zijn verschenen (zoals we al jaren doen), maar bekijken we ook tablets die al langer zijn verschenen. Naast traditionele tablets zetten we ook convertibles en hybrides in een goed daglicht, zodat het overzicht helemaal compleet is en iedereen er iets anders uit kan halen. Daarnaast houden we natuurlijk rekening met zo veel mogelijk factoren; daar gaan we verderop iets beter op in.

Allereerst is het belangrijk om te kijken wanneer een tablet in de onderstaande lijst komt. We letten natuurlijk op onze eigen ervaringen met de producten, maar dat is niet de enige doorslaggevende factor. Niet iedereen heeft hetzelfde budget, dus is het van belang een breed aanbod te presenteren. Zijn er gebruikersrecensies beschikbaar, die je kunt achterlopen op onze databasepagina’s, dan nemen we die ook mee in het oordeel. Bovendien is het belangrijk om te weten dat de lijst niet op volgorde staat: elke keuze is willekeurige neergezet.

Android vs. iOS vs. Windows

Voor alle soorten tablets (Android, iOS en Windows) geldt dat je ze in drie verschillende varianten kunt tegenkomen: gewone tablets, convertibles en hybrides. Het is dus meestal niet meer de vraag welk besturingssysteem op wat voor product staat, want tegenwoordig kom je in alle categorieën vaak alle hardwarevormen tegen (met uitsluiting van iOS, daar bestaan geen convertibles). Keuze voor een systeem is ook persoonlijk, aangezien de één bepaalde software of apps fijner vindt dan een ander, natuurlijk.

Het is goed om te weten dat er nieuwe versies van alle besturingssystemen beschikbaar zijn. Zo heeft Google eind vorig jaar officieel Android 9.0 Pie gelanceerd. Ondanks het feit dat dit alweer maanden geleden is, is het systeem nog lang niet zo breed beschikbaar als je misschien zou willen. Daarom kom je vooralsnog tablets met 8.1 Oreo of 7.0 Nougat tegen. iOS-gebruikers mogen rekenen op iOS 12.4, terwijl Windows-gebruikers natuurlijk draaien op Windows 10, waar de meest recente update de Mei 2019 Update is.

Tussen de verschillende systemen bestaan behoorlijk wat verschillen, maar we mogen inmiddels concluderen dat de basis grotendeels overeenkomt. Je gebruikt applicaties voor je bezigheden, het navigeren gaat bijna overal hetzelfde en uiteindelijk weet je binnen no-time je weg te vinden binnen de softwaremogelijkheden. Waar je dan voor moet kiezen heeft te maken met beschikbaarheid van apps, connectiviteitsmogelijkheden en de softwareomgeving (of ecosysteem) waarin je je al jaren bevindt. Kies wat je al kent.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Zoals je hierboven kunt lezen zijn er bepaalde criteria die we meenemen in het bepalen of de tablet een plek op deze lijst verdient of niet, maar dat betekent niet dat we geen rekening kunnen houden met wensen, verwachtingen en voorkeuren. Die heeft iedereen namelijk. We kunnen aanraden dat je het bij je oude systeem kunt houden bijvoorbeeld of raden een marginale update aan wanneer blijkt dat er iets aan een model is toegevoegd wat het belang van upgraden noodzakelijk maakt. En proberen dan op de prijs te letten.

Er verschijnen zo nu en dan nog wel eens tablets met te verwachten upgrades, die het hoge prijskaartje lang niet altijd rechtvaardigen. Dan nog kan het zijn dat we de tablet aanbevelen, bijvoorbeeld als je wil investeren in een product dat nog jaren meegaat, aangezien dat is voorzien van moderne technologie. De vraag is dan altijd nog wat je zelf aan die vernieuwingen hebt. Dat geldt tegenwoordig voor alle markten: nieuwe modellen lijken sterk op oudere versies, maar hebben dan onder de motorkap een betere processor, bijvoorbeeld.

Voordat je dus overgaat op de aankoop, doe je er goed aan te kijken naar wat je zoekt, echt wilt of nodig hebt. Je kunt een convertible Windows-tablet kopen met een zevende generatie i7-processor, maar heb je dat ook echt nodig? Of is een i5-processor ook voldoende? Je hebt uiteindelijk ook helemaal zelf in de hand wat je uitgeeft aan zo’n tablet, dus wees bewust van wat nodig is en dat doe je door te kijken naar wat je ermee wil doen. Het is ook altijd mogelijk tablets met elkaar te vergelijken in onze uitgebreide tabletdatabase.

De beste tablets van dit moment

Hieronder vind je het overzicht van de beste tablets, convertibles en hybrides van dit moment. De lijst is in willekeurige volgorde opgesteld. Het bovenste model is dus niet automatisch de beste en de onderste zeker niet de slechtste. Ook spreken we hier geen voorkeuren uit voor Android, iOS of Windows. De prijzen voor de producten nemen we voornamelijk mee als het in het voordeel werkt voor de tablet.

Samsung Galaxy Tab A 10.5

Heb je niet al te veel geld (over) voor een goede Android-tablet, maar vind je het toch fijn zo’n handzaam apparaat in huis te hebben, dan is de Samsung Galaxy Tab A 10.5 een goede overweging. We hebben deze tablet een “midrange apparaat met premium allure” genoemd. De Tab A 10.5 is gericht op entertainment en beschikt zodoende over vier speakers. Bovendien is het zo dat er dezelfde aansluiting als op de Galaxy Tab S4 op zit, waardoor je hem dus ook kunt gebruiken in combinatie met een toetsenbord of andere accessoires.

De Samsung Galaxy Tab A 10.5 levert een betere gebruikerservaring op dan het model uit 2016. Dat komt onder meer door de betere specificaties en de toevoeging van de slimme aansluiting, waardoor je de al beschikbare accessoires voor de tabletserie kunt gebruiken. Ook is het fijn dat er nu usb-c aanwezig is voor het opladen.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina of lees onze review van de Samsung Galaxy Tab A 10.5.

HP Spectre x360

Ieder jaar brengt HP een nieuwe versie van de Spectre x360 uit en iedereen concluderen we eigenlijk hetzelfde: dit is een perfect apparaat voor gebruikers die het maximale eisen op het gebied van design en specificaties — en nog belangrijker misschien wel: de combinatie hiervan. Deze high-end laptop beschikt over een Intel Core i7-processor, 16 GB aan werkgeheugen en tot 2 TB aan interne opslagruimte. Naast het premium design is er ook een hoogwaardige afwerking. Wees echter wel voorbereid op de hoge prijs die je hiervoor neerlegt.

De 15,6-inch HP Spectre x360 beschikt over uitstekende specificaties en een premium design. Afgezien van enkele kleine minpunten is er op dit model vrijwel niets aan te merken. Het is een echte alleskunner die je zowel als tablet en als laptop kunt gebruiken. Als tablet is het apparaat wellicht iets te groot, maar in combinatie met de stylus kun je wel uitstekend je creatieve kant loslaten op dit model. Heb je het geld en wil je één van de meest premium convertibles op de markt in huis halen? Dan zul je zeker geen miskoop doen met de HP Spectre x360 in 15,6-inch.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de HP Spectre x360 of lees onze reviews van de HP Spectre x360 (13-ae0xx) en de HP Spectre x360 (15-ch025nd).

Apple iPad 9,7-inch (2018)

In een overzicht met de beste tablets van dit moment mag de Apple iPad natuurlijk niet missen. In het bijzonder vinden we de iPad 9,7-inch uit 2018 nog altijd een mooi en voortreffelijk model. Eentje die gericht is op het onderwijs, maar ook meer dan prima thuis gebruikt kan worden. Deze iPad kan worden omschreven als een instapmodel. Het ondersteunt de Apple Pencil en heeft 32 tot 128 GB aan opslagruimte, evenals de A10 Fusion-processor. Het mooiste aan deze tablet van Apple is dat je er niet meteen de hoofdprijs voor betaalt.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad 9,7-inch (2018).

Samsung Galaxy Tab S4

De Samsung Galaxy Tab S3 bleek een zeer populaire tablet te zijn, die nooit heeft misstaan in een overzicht van de beste tablets. Nu de opvolger alweer een tijdje beschikbaar is, gaat die notering naar de Galaxy Tab S4 (terwijl we ondertussen de Tab S5e in de gaten houden). De Tab S4 heeft in elk geval een groot scherm van 10,5-inch, evenals een maximale resolutie van 2.560 bij 1.600 pixels. Naast entertainmentdoeleinden kun je de tablet ook gebruiken voor zakelijke momenten, dankzij de speciale aansluiting voor accessoires.

Zo is er een nieuwere processor aanwezig, heeft het scherm een flinke upgrade gehad (wat ook wel nodig was) en beschikt de accu over veel meer vermogen. Je kunt dus meer en langer doen met de Galaxy Tab S4 in vergelijking met de Tab S3, maar voor een bedrag van gemiddeld 650 euro is dat ook wel het minste wat je mag verwachten.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina of lees onze review van de Samsung Galaxy Tab S4.

Microsoft Surface Go

De echte mobiele krachtpatser vinden we in de vorm van de Microsoft Surface Go, ook nog eens het goedkoopste apparaat binnen de Surface-lijn van Microsoft. Hoewel je er prima op kunt werken, is het apparaat ook geschikt voor films en series bekijken. Naast een scherm van 10-inch is er ook een Intel Pentium 4415Y-processor, tot 8 GB aan werkgeheugen en tot 128 GB aan opslagruimte beschikbaar. Het zijn niet meteen de beste specs van dit moment, maar dan nog kun je dit ding prima gebruiken als een mobiel werkstation.

Op het gebied van werk en productiviteit laat Microsoft zien dat het bedrijf nog altijd ongeëvenaard is. Zelfs als het gaat om hardware bedoeld voor het goedkopere segment. Windows 10, met en zonder S Mode, reageert vlot, animaties zijn vloeiend en je kunt redelijk wat apps openzetten zonder dat het systeem stottert. Bovendien is de tablet lekker compact en vrij licht, waardoor je het altijd wel met je mee kunt nemen naar school, op reis of naar je werk. Het grootste nadeel is echter de accu, die geen volledige werkdag meegaat.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen van de Microsoft Surface Go op de productpagina of lees onze review van de Microsoft Surface Go. Bekijk ook eens de andere modellen in de Surface-serie op de productpagina’s van de Microsoft Surface Pro (2017) en Microsoft Surface Book 2.

Apple iPad Pro (2018)

Zit je (vrijwillig of niet) vast in het ecosysteem van Apple en vind je de reguliere iPad niet krachtig genoeg voor de taken die je moet uitvoeren? Dan kun je ook denken aan de iPad Pro, een veel krachtigere variant van Apples tablet, met Face ID, de 12X Bionic-processor en Face ID. Er zijn twee versies beschikbaar: eentje met een scherm van 11- en eentje met een scherm van 12,9-inch. Naast een extreem dunne behuizing kun je ook de Apple Pencil in combinatie met deze tablet gebruiken — en zelfs opladen wanneer dat nodig is.

De nieuwe iPad Pro (2018) is met name veel krachtiger dan de oude iPad Pro’s van 2017. Qua grafische prestaties zouden de nieuwe modellen zich volgens Apple zelfs kunnen meten met de krachtigste spelcomputer van dit moment, de Xbox One X van Microsoft. Het design is uiteraard ook anders door het ontbreken van de thuisknop en de veel kleinere schermranden.

Bekijk de specificaties en de laagste prijzen van de Apple iPad Pro (2018) voor de 11-inch en de 12,9-inch of lees het artikel Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de iPad Pro (2018) en de iPad Pro (2017)?

Acer Spin 1

“Goedkoop is duurkoop” zou geen uitdrukking zijn die we naast de Acer Spin 1 willen neerleggen. Deze goedkopere Windows 10-convertible is nog altijd een prima alternatief voor al dat high-end geweld hierboven, zeker voor wanneer je een laptop of tablet zoekt die je naast je andere apparaten gebruikt. De hardware is misschien niet heel krachtig, maar wanneer je veel werkt met programma’s als Word dan zul je daar eigenlijk weinig van merken. De Spin 1 heeft een 13,3″-scherm 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan opslagruimte.

De Acer Spin 1 is een redelijke optie voor de mensen die niet te veel willen betalen voor een convertible, een tweede laptop voor erbij zoeken of hun kinderen naar school willen sturen met capabele hardware. Je kunt er meer dan prima op werken (ook al prefereren we 8 GB aan werkgeheugen boven 4 GB) en content op bekijken, zolang je maar niet verwacht dat je er goed op kunt gamen of het nieuwste van het nieuwste in huis haalt. Deze Spin 1 voelt soms ook een beetje basaal, maar de lage prijs maakt een hoop goed.

Bekijk de verschillende specificaties op de productpagina van de Acer Spin 1 (2017). Onze ervaringen met deze convertible lees je in de Acer Spin 1 review.

Lenovo Chromebook C330

Mocht je Android, iOS én Windows niets vinden, dan heb je nog een ander alternatief: Chrome OS. Google timmert al een tijdje aan de weg van dit besturingssysteem, dat nog het meeste wegheeft van een combinatie tussen Android en Windows. In de afgelopen maanden hebben we de Lenovo Chromebook C330 getest. Hoewel dit niet het beste is dat het Chrome OS aan te bieden heeft, is het op het gebied van prijs-kwaliteit ongeëvenaard. Lenovo heeft heel veel functies in een apparaat gestopt en toch de prijs laag weten te houden.

En wat je dan tegenkomt is eigenlijk een mooie Chromebook voor zijn prijs. Voor minder dan driehonderd euro haal je dit ding in huis en kun je er goed op werken, mits je even de instellingen induikt en specifieke dingen aanpast. De speakers vallen tegen en het scherm heeft geen hoge resolutie, maar tijdens het tikwerk merk je vrij weinig van die nadelen. Het grootste nadeel is misschien wel het toetsenbord, maar ook hier is dat slechts een kwestie van wennen. Het is in elk geval niets waarop je je niet zou kunnen aanpassen.

Bekijk de verschillende specificaties op de productpagina van de Lenovo Chromebook C330. Onze ervaringen met deze convertible lees je in de Lenovo Chromebook C330 review.

Tablets vergelijken

Een overzicht van alle tablets die op dit moment in ons land te koop zijn vind je in onze tablet database. Verschijnen er nieuwe modellen op de markt? Deze voegen we direct aan de database toe. Je kunt hier tevens alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, functies, software en natuurlijk de prijs. Zo vind je snel een tablet, convertible of hybride die bij je past en kun je de tablet kopen.

Wil je weten welke modellen we in eerdere overzichten hebben opgenomen? Lees dan het archief van de beste tablets.

Reacties (0)