De beste Android tablets en phablets van dit moment (winter 2017)

23 december 2017 + 10 minuten 1 Reacties
samsung-galaxy-tab-s3-foto-1

De winter van 2017 is nog maar net begonnen en de feestdagen staan voor de deur. Tijd om de balans op te maken door te kijken naar de beste Android tablets en phablets van dit moment.

Er komen genoeg nieuwe Android-tablets op de markt, maar echte vernieuwingen zijn er nauwelijks geweest de afgelopen tijd. Opmerkelijk genoeg zijn er de afgelopen weken ook nauwelijks nieuwe topmodellen gepresenteerd. Toch is er weer genoeg materiaal voor ons om een mooi overzicht te maken met de beste tablets en phablets met Android van dit moment.

Net als altijd maken we dit overzicht door te kijken naar onze eigen recensies, de ervaringen van consumenten die zijn achtergelaten in onze tablet database en de ontwikkelingen in de markt. Uiteraard ligt de focus in dit artikel op de beste Android-tablets. Mocht je voorkeur uitgaan naar Windows van Microsoft of iOS van Apple, dan verwijzen we je graag naar onze artikelen met de beste Windows 10 tablets en de beste tablets algemeen. De meest recente overzichten van de beste tablets vind je in ons beste tablets archief.

De laatste trends

Het was toen we ditzelfde overzicht voor de herfst maakten, al een beetje een teleurstellende constatering: de trend is dat er geen trend is op dit moment. Weinig fabrikanten hebben echt degelijke nieuwe tablets aangekondigd of in Nederland beschikbaar gemaakt. Daarom houden we het er ook dit seizoen maar op, dat er gewoon geen trend is.

De enige echte ontwikkeling die op dit moment merkbaar is op de tabletmarkt, ligt in de toenemende populariteit van 2-in-1 apparaten die tegelijk een tablet- en laptopfunctie hebben. Google – de ontwikkelaar van Android – speelt daarop in met steeds meer nieuwe mogelijkheden voor Chrome OS. Op dit moment liggen daar dan ook de voornaamste nieuwe ontwikkelingen en minder bij tablets.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Voordat je een nieuwe tablet aanschaft, is het van belang om na te denken over een aantal zaken. Hoeveel geld wil je eraan uitgeven en wat wil je ermee doen zijn er twee van. Mocht je een zeer krachtig apparaat willen, dan kan je erop rekenen meer geld uit te moeten geven. Maar als je simpelweg een tablet wil om wat lichte spelletjes op te spelen of om films op te kijken, is er wat minder nodig.

Afhankelijk van de antwoorden op die vragen, kan je eenvoudig achterhalen welke tablets mogelijk interessant zijn. Wellicht kan dit artikel, waarin we de balans hebben gezocht tussen verschillende typen tablets op gebieden van prijs en functionaliteit, je helpen bij het maken van een keuze. Mocht je er desondanks niet uitkomen, hebben we nog wat handige artikelen geschreven die je wellicht verder kunnen helpen.

Denk bijvoorbeeld aan het artikel over  waar je op moet letten bij het kopen van een tablet of zes fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet. En als je een tablet op het oog hebt die niet in dit overzicht staat, kijk dan in ons recensie-archief om per tablet de belangrijkste pluspunten en minpunten te bekijken. En anders kun je natuurlijk altijd terecht in onze uitgebreide tabletdatabase voor extra details.

Alles over Android

Het design van tablets is de afgelopen tijd vrijwel gelijk gebleven. Wel zien we veranderingen op het gebied van Android zelf. Deze zomer lanceerde Google namelijk Android 8.0 Oreo, die het systeem sneller, veiliger en slimmer gemaakt heeft. Ook wordt er al gewerkt aan de uitrol van Android 8.1, die wat extra veiligheidsfeatures toevoegt en andere kleine verbeteringen. Die software is er op dit moment echter vooral voor de Google Pixel en Nexus-apparaten.

Andere Android-apparaten draaien meestal op eerdere versies van het systeem. Denk aan Android 7.0 Nougat, en ook Android 6.0, waarvan het aantal gebruikers gestaag blijft groeien. De reden achter het uitblijven van updates is tweeledig. Zo’n beetje elke fabrikant legt een eigen sausje over Android heen. Dat sausje biedt vaak wat extra mogelijkheden waar de fabrikant belang aan hecht. Het updaten van die skin werkt voor elk apparaat anders en daardoor kan updaten naar de nieuwste versie van Android een dure aangelegenheid worden. Fabrikanten doen dat dan ook vaak alleen voor de best verkochte apparaten.

Dat maakt dat sommige Android-tablets op verouderde software draaien. Soms is het dus verstandig om even te kijken of een fabrikant van plan is om een apparaat dat je op het oog hebt te updaten naar de nieuwste versie van Android. Het is in elk geval zeker dat Google zijn eigen apparaten up-to-date houdt. En mooi is het nieuws dat Google vanaf Android Oreo de manier waarop fabrikanten een skin over het systeem leggen verandert. Daardoor zouden updates in theorie veel sneller op veel meer apparaten kunnen staan.

De beste Android tablets van dit moment

Hieronder volgt ons overzicht van wat de beste Android tablets van dit moment zijn. Daarbij hebben we rekening gehouden met de algemene wensen, maar ook met de prijs. Je vindt dus zowel de meest high-end als de goedkoopste tablets en phablets in dit overzicht. We hebben daarnaast rekening gehouden met onder meer de ondersteuning van de fabrikant, prijsveranderingen en beschikbaarheid.

We hebben bij het opstellen van dit overzicht enkel een scheiding aangebracht tussen tablets en phablets. De volgorde is dus niet van belang en zegt niets over de eventuele verschillen tussen de geselecteerde tablets en phablets onderling. Verder kan het zijn dat je oudere apparaten aantreft, wat mogelijk is omdat sommige apparaten nog altijd met kop en schouders boven de rest uitsteken — of omdat ze nu een nette prijs hebben.

Huawei MediaPad M3 Lite 10

De Huawei MediaPad M3 Lite 10 heeft twee belangrijke factoren waarmee het apparaat zich onderscheidt van de concurrentie: zijn scherm en de speakers. Het scherm heeft een resolutie van 1.920 bij 1.200 pixels en biedt daarmee haarscherpe beelden. Daarnaast is er een viertal speakers met Super Wide Sound, waardoor je een surround sound effect krijgt. Verder zijn de camera’s ook nog erg redelijk voor die van een tablet. Zoek je dus naar een niet te duur apparaat dat wel veel mogelijkheden heeft, is de Huawei het overwegen waard.

Ondanks het feit dat Huawei voor een processor gekozen heeft die niet jé van hét is, merk je daar in de praktijk weinig van. Toegegeven, er waren soms momenten waarop het lang duurde voordat een specifieke app was opgestart, maar in veel gevallen probeerden we dan een game te starten. Normale applicaties, die niet te veel van de hardware vergen, openen zonder moeite. Voor deze prijs krijg je niet gauw deze kwaliteit en mogelijkheden in huis wanneer je op zoek bent naar een nieuwe tablet.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Huawei MediaPad M3 Lite 10 of lees onze recensie.

Asus ZenPad 3S 10 (Z500M)

Met de ZenPad S3 10 richt Asus zich ook op de consument die een tablet vooral wil gebruiken voor mediaconsumptie. Voor net geen vierhonderd euro haal je het apparaat al in huis en dat is een mooie prijs voor wat je ervoor terug krijgt. Het 9,7″-display heeft een resolutie van 2.048 bij 1.536 pixels en beschikt over een forse hoeveelheid werk- en opslaggeheugen. Extra interessant is de grote accu die urenlang mee moet gaan, waardoor je lekker lang kan spelen met het apparaat. Precies dat laatste maakt het, in combinatie met de fijne mediamogelijkheden, een aanrader.

De Asus ZenPad 3S 10 is één van de beste Android-tablets van dit moment. Het biedt gebruikers een fantastisch mooi scherm aan met een hoge resolutie en specificaties waar we van onder de indruk zijn. Een mooie processor met zes kernen en 4GB aan werkgeheugen zorgen ervoor dat je nog lang kunt genieten van het apparaat, dat echt gericht is op gebruik voor langere tijd, voordat je hem wíl vervangen. Onderdelen als de indrukwekkende stereospeakers en de vingerafdruklezer, voor betere veiligheid, zorgen daar ook voor.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus ZenPad 3S 10 (Z500M) of lees onze recensie.

Samsung Galaxy Tab S3

Samsung lanceerde de Galaxy Tab S3 begin dit jaar, maar het is nog altijd de beste tablet van 2017. Geen wonder dus dat deze topper wederom in ons overzicht staat.Het apparaat heeft een Super Amoled-scherm en kan daardoor rekenen op extra hoog contrast met diepe zwartwaarden. De tablet is daarnaast uitgerust met een krachtig audiosysteem, een sterke processor en daardoor geschikt voor zo’n beetje alle toepassingen. Precies daarom staat het toestel in deze lijst: het is een alleskunner en een heus beest.

Het reflecterende scherm gooit misschien een beetje roet in het eten, maar voor de rest wijst alles erop dat Samsung met de Galaxy Tab S3 een fantastische tablet heeft uitgebracht. De tablet ondersteunt HDR-materiaal (dat helaas nog niet breed verkrijgbaar is, maar waar wel steeds meer van wordt uitgebracht), is inzetbaar als een 2-in-1-tablet (maar je moet daarvoor nog wel even een los toetsenbord kopen van 130 euro) en heeft vier speakers die ervoor zorgen dat je altijd goed geluid hebt, hoe je de tablet ook op dat moment vasthoudt.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy Tab S3 of lees onze recensie.

Lenovo Tab 3 10 Business

De zakelijke gebruiker zal vooral blij worden van de Lenovo Tab 3 10 Business. De tablet heeft een 10,1-inch display met resolutie van 1.920 bij 1.200 pixels en is daarmee best prima. Maar belangrijker zijn de softwarematige toevoegingen die Lenovo gedaan heeft waardoor het apparaat extra geschikt is voor de zakelijke gebruiker. De tablet draait met Android for Work, waarbij veiligheid, beheer en ondersteuning voor applicaties voorop staan. Mooi is ook de toevoeging van admin-controle op afstand, waarmee beheer extra eenvoudig is.

De Lenovo Tab 3 10 Business laat weinig te wensen over. Het is een fijn en snel apparaat, dat ook nog eens ondersteund kan worden door muizen, toetsenborden en meer. Je kunt er meer dan prima op werken en met de quadcore-processor kun je erop rekenen dat multitasking ook moeiteloos zal gaan. Helaas is er wel wat bloatware aanwezig die niet altijd even handig is (en gelukkig uitgezet kan worden) en is de rand aan de bovenkant behoorlijk dik, maar dat zijn enkele voorbeelden van de weinige minpunten van deze Android-tablet.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Lenovo Tab 3 10 Business of lees onze recensie.

OnePlus 5T

OnePlus kennen we als de fabrikant die high-end hardware verkoopt voor midrange prijzen. De 5T brengt een 6,01″-display met smalle randen met zich mee. Daarnaast is-ie voorzien van een flinke hoeveelheid werk- en opslaggeheugen en heeft OnePlus een stel mooie camera’s ingebouwd. De Android-telefoon is erg nieuw en voldoet aan alle eisen die we hebben voor een mid-range toestel. Het apparaat brengt immers trends als die smalle randen naar de midrange markt.

De T-serie van OnePlus is een smartphonelijn die in het teken staat van verfijning en evolutie, in plaats van revolutie. En dat is aan allerlei dingen te merken met de OnePlus 5T, zoals bijvoorbeeld op het gebied van hardware. Desondanks krijgt OnePlus zo wel de kans om het recent uitgebrachte toestel ietwat relevanter te maken in een snel veranderende smartphonewereld, ook al komt er daarvoor dus wel een nieuw toestel op de markt.

Meer weten, lees dan hier onze recensie van de OnePlus 5T.

Samsung Galaxy Note 8

Dé beste Samsung-telefoon van dit moment is zonder twijfel de Galaxy Note 8. Met een 6,3-inch edge-to-edge display en een dubbele camera, voldoet het apparaat in elk geval aan de nieuwste trends in smartphoneland. Afgezien daarvan heeft het apparaat een Quad HD+ display met zeer hoge resolutie voor een smartphone. Het toestel heeft verder nog mooie mogelijkheden als gezichtsherkenning en een vingerafdrukscanner en allerlei handige mediatoepassingen. De combinatie van al die factoren zorgt voor een fors prijskaartje, maar maakt het wel een apparaat voor de poweruser.

Los van de stylus lijkt de Note 8 echter wel heel veel op de Samsung Galaxy S8. Ja, het scherm is iets groter en de hoeveelheid werkgeheugen is uitgebreider, maar qua verschillen blijft het daar dan ook bij. Mocht je de Galaxy S8 eerder hebben overgeslagen dit jaar, en wil je een nieuw toestel van Samsung, dan is de Note 8 de beste keuze van dit moment. Was je niet overtuigd van het grote scherm met doorlopende randen, dan kun je de Note 8 echter achterwege laten. Maar de stylus maakt een hoop goed en maakt de Note 8 ook heel praktisch.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy Note 8 of lees onze recensie.

Huawei Mate 10 Pro

De Huawei Mate 10 Pro werd afgelopen oktober gepresenteerd en is een toestel dat zich vooral richt op AI-taken. Daardoor is de batterijduur relatief hoog ten opzichte van de concurrentie. Verder doet het apparaat het goed met een 6,0-inch oled-scherm en een sterke dubbele camera van Leica aan de achterkant. Doordat de Huawei-telefoon het zo goed doet op die twee gebieden, is hij interessant voor mensen die een sterk toestel willen waarmee ze mooie plaatjes kunnen schieten. Die mooie plaatjes kan je ook meteen goed bekijken en bewerken op dit krachtige toestel met oled-scherm. Je betaalt er overigens wel een forse prijs voor.

Huawei levert in elk geval met de Huawei Mate 10 Pro een voortreffelijke smartphone af. Het scherm kan enorm mooie en vloeiende beelden tevoorschijn toveren, er is een mate van waterbestendigheid en er zijn zelfs stereospeakers aan boord (die je niet te hard hoeft te zetten). Ook is er een enorme vooruitgang geboekt op het gebied van technische specificaties (de Kirin 970 is niet alleen razendsnel, maar ook nog eens ontzettend slim — iets dat je op de langere termijn zult merken), dat gecombineerd wordt met een krachtige accu.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Huawei Mate 10 Pro of lees onze recensie.

LG Q6

Een mooi midrange toestel is de LG Q6. Het apparaat werd eind deze zomer onthuld en heeft een 5,5-inch scherm met een degelijke Snapdragon 435-processor. Heel fantastisch is die niet, maar dat compenseert LG met onder meer 3 GB aan werkgeheugen en 32 GB aan opslagcapaciteit. Wat het toestel zo interessant maakt voor zijn relatief lage prijs, is het high-end ontwerp en de nette specificaties. Daarmee is het apparaat dus geschikt voor eenieder die zoekt naar een apparaat dat niet te duur is, maar wel leuke extra’s met zich meebrengt.

Over het algemeen is de LG Q6 een meer dan prima smartphone. Het biedt midrange toestelgebruikers toegang tot functies als een FullVision-scherm en gezichtsherkenning en dat voor een bedrag van 350 euro (alhoewel de kans groot is dat verschillende winkels hem voor minder gaan aanbieden, vanwege de nieuwe regels met betrekking tot kredietregistratie). Je krijgt een hoop functies die dus alleen voor premium toestellen waren weggelegd, maar moet daar tegenover inleveren op andere functies en gemakken.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de LG Q6 of lees onze recensie.

Overige tablets en phablets

Helaas zijn er verder weinig nieuwe aanwinsten in de tabletmarkt te vinden. En dus noemen we dezelfde tablets als de vorige keer. Twee phablets die het goed deden in de recensies zijn de Asus Zenfone 3 en de iets duurdere Huawei P10 Plus. Mocht je op zoek zijn naar relatief kleine en wat goedkopere tablets, dan kan je overwegen de Asus ZenPad S 8.0 en de Samsung Galaxy Tab A-modellen aan te schaffen. Voor ervaringen met alle Android tablets verwijzen we je naar onze tablet reviews.

Mocht je overigens zoeken naar een tablet voor een specifiek doel, hebben we nog een paar leuke specials voor je in de aanbieding. Bekijk bijvoorbeeld ons overzicht met daarin de drie beste tablets voor kinderenOok schreven we over de beste goedkope tablets voor minder dan 150 euro en hebben we een overzicht van de vier beste en duurste tablets.

De verwachtingen

Volgend jaar wordt vermoedelijk een interessant jaar voor de liefhebber van Android. Naar het schijnt komt dan de Galaxy X op de markt, een phablet met opvouwbaar scherm. Ook verwachten we een Nokia-tablet, nadat het merk dit jaar zijn comeback op het gebied van smartphones maakte. Ook wordt verwacht dat Google een nieuwe tablet uit zal brengen; een mooie opvolger van de Pixel C.

Tablets vergelijken

Wil je weten welke tablets er op dit moment nog meer beschikbaar zijn in Nederland, bekijk dan onze zeer complete tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken op onder meer specificaties, de prijs, eigenschappen en de aanwezige software. En weet je welk model je wil hebben, dan kan je een tablet kopen.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je tot slot terecht in ons beste tablets archief.

Reacties (1)