De beste Android tablets en phablets van dit moment (herfst 2017)

21 september 2017 + 10 minuten 0 Reacties
samsung-galaxy-tab-s3-foto-6

De herfst van 2017 is nog maar net begonnen. Tijd om de balans op te maken door te kijken naar de beste Android tablets en phablets van dit moment.

Ondanks het feit dat er nog altijd Android-tablets worden uitgebracht, lijkt de markt weinig vernieuwingen te tonen. Van nieuwe trends of veranderingen is ook deze keer helaas geen sprake. Maar nu de herfst is aangebroken betekent het wel dat het tijd is om een overzicht te maken van de beste tablets en phablets met Android van dit moment.

Dit gebeurt elk seizoen, zodat je altijd op de hoogte bent van de beste tablets en phablets die je op dit moment kunt kopen. Dit doen we door te kijken naar onze eigen reviews, de ervaringen van consumenten die ze hebben achtergelaten in onze tablet database en de ontwikkelingen in de markt. uiteraard ligt in dit artikel de focus op de beste Android-tablets. Mocht je voorkeur uitgaan naar Windows van Microsoft of iOS van Apple, dan verwijzen we je graag naar onze artikelen met de beste Windows 10 tablets en de beste tablets algemeen. De meest recente overzichten van de beste tablets vind je in ons beste tablets archief.

De trend

De trend is dat er de laatste maanden geen echte trend is, los van het feit dat weinig fabrikanten zich nog wagen aan degelijke Android-tablets. Ze worden gelukkig nog wel aangekondigd, door bijvoorbeeld Samsung of Huawei, maar niet alles komt (direct) naar Nederland en niet alle tablets brengen verfrissende elementen met zich mee. Trends die al langer meelopen zijn nieuwe beeldtechnieken (oled), hogere resolutie, meer werkgeheugen en snellere processors. Android-apparaten die je ook als een 2-in-1-apparaat kunt gebruiken komen steeds minder voor. Daarvoor kun je tegenwoordig terecht bij het Chrome OS, dat ook steeds vaker Android-apps ondersteunt.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

De Android-markt voor tablets mag dan inmiddels wat verzadigd zijn en zo heel veel tablets worden er niet meer elk seizoen uitgebracht — maar toch blijft het lastig een tablet te kopen die aan al je verwachtingen voldoet, binnen een bepaald budget of binnen de mogelijkheden die bestaan. Ook hangt het er maar net van af wat je precies wil doen. Wat wil je ermee doen, waar wil je de tablet gebruiken en wat wil je eraan uitgeven? Als je dat voor jezelf op een rijtje hebt gezet, dan kun je veel beter een keuze maken na het lezen van dit overzicht.

Daarnaast raden we je aan onze eerder geschreven artikelen te lezen, voor extra hulp. Zoals waar je op moet letten bij het kopen van een tablet of zes fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet. Ook kun je terecht in ons review-archief om per tablet de belangrijkste pluspunten en minpunten te bekijken. Kortom: met al deze hulpmiddelen kom je er wel uit.

Alles over Android

Ten opzichte van de zomer is er wel het één en ander veranderd op het gebied van Android. Steeds meer apparaten draaien op Android 7.0 Nougat, terwijl het marktaandeel van Android 6.0 (ook nog steeds een fijn besturingssysteem) ook blijft stijgen. Ondertussen heeft Google officieel Android 8.0 Oreo uitgebracht, maar op moment van schrijven is die software alleen nog beschikbaar voor de Nexus- en Pixel-apparaten. Android Oreo maakt Android sneller, veiliger en slimmer. Voor meer info daarover, check je ook dit artikel.

Android 7.1.1 Nougat is voor nu in elk geval de meest recente versie van het besturingssysteem. Deze versie voegt een aantal handige features toe, zoals naadloze updates, ondersteuning voor Daydream VR en nog veel meer. Je leest er in ons achtergrondartikel alles over. Lees ook ons artikel met negen verborgen features van Android 7.0 Nougat.

Het is tof om de nieuwste versie van Android op je tablet of smartphone te hebben draaien, want dan heb je toegang tot de meest recente functies en de nieuwste technologie op het gebied van accubesparing. Echter, in de praktijk blijkt dat een groot deel nog altijd op verouderde software draait, zoals Android 6.0 Marshmallow of zelfs nog Android 5.0 Lollipop. Dat komt omdat niet veel fabrikanten aan recente Android-versies werken of gewoonweg een oudere versie van Android meeleveren op hun (recent gelanceerde) producten.

Het is dus belangrijk om even te letten op welke versie jouw Android tablet draait en of deze fabrikant een goede reputatie heeft voor wat betreft het up-to-date houden van tablets en smartphones. De apparaten van Google hebben altijd de meest recente Android-versie.

De beste Android tablets van dit moment

Als je al een beetje hebt nagedacht over wat je wil of zoekt in een tablet, dan kun je veel beter de keuze voor een apparaat maken. Wellicht staat de keuze voor welke tablet je precies wil gaan nog niet vast, maar door voor jezelf vast te stellen wat je nou precies wil doen, kan het onderstaande overzicht helpen bij het doorhakken van de knoop. Deze toestellen hebben ons het meest weten te bekoren in reviews, worden door bezoekers het beste beoordeeld en zijn met een goede prijs-kwaliteitverhouding in de markt gezet.

We kijken naar de meest algemene wensen en zetten daardoor zowel premium als betaalbare tablets en phablets in het overzicht. Ook houden we rekening met de ondersteuning van fabrikanten, de prijsveranderingen en de beschikbaarheid van de specifieke modellen. Onthoud wel: de tablets staan niet in een speciale volgorde, dus het feit dat een bepaalde tablet eerder wordt genoemd dan een andere betekent in dit geval niets. Zoals je zult zien komen er verschillende tablets en phablets in voor die al een tijdje geleden gelanceerd zijn maar die nog altijd goed mee kunnen, aantrekkelijk geprijsd zijn en simpelweg nog niet overtroffen zijn.

Huawei MediaPad M3 Lite 10

De Huawei MediaPad M3 Lite 10 is een pure multimediatablet. Dat blijkt uit alle stappen die de fabrikant heeft gezet om dit product te realiseren. Het is dan ook grotendeels gelukt. Het scherm levert levendige kleuren af, terwijl de speakers bovengemiddelde kwaliteit afleveren. Daarnaast zijn er een aantal handige functies aanwezig, die de concurrentie vaak niet voor deze prijs aanbiedt, zoals ondersteuning voor mobiele netwerken, laag gewicht en redelijke camera’s. Ook is er genoeg werk- en opslaggeheugen voor dagelijks gebruik.

Ondanks het feit dat Huawei voor een processor gekozen heeft die niet jé van hét is, merk je daar in de praktijk weinig van. Toegegeven, er waren soms momenten waarop het lang duurde voordat een specifieke app was opgestart, maar in veel gevallen probeerden we dan een game te starten. Normale applicaties, die niet te veel van de hardware vergen, openen zonder moeite. Voor deze prijs krijg je niet gauw deze kwaliteit en mogelijkheden in huis wanneer je op zoek bent naar een nieuwe tablet.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Huawei MediaPad M3 Lite 10 of lees onze Huawei MediaPad M3 Lite 10 review.

Samsung Galaxy Tab S3

De Samsung Galaxy Tab S3 is nog steeds een onovertroffen tablet. Mocht je het beste van het beste willen qua Android-tablets, dan kom je al gauw uit bij deze topper van Samsung. Maar daar betaal je dan ook flink voor, zeker wanneer je er alles uit wil halen en er ook wil werken middels het draadloze toetsenbord. De S3 is voorzien van veel van de features die we van de tweede generatie kennen maar komt daarnaast met een nieuw audiosysteem, ondersteuning voor de S-Pen stylus, een krachtigere processor en ondersteuning voor high dynamic range.

Het reflecterende scherm gooit misschien een beetje roet in het eten, maar voor de rest wijst alles erop dat Samsung met de Galaxy Tab S3 een fantastische tablet heeft uitgebracht. De tablet ondersteunt HDR-materiaal (dat helaas nog niet breed verkrijgbaar is, maar waar wel steeds meer van wordt uitgebracht), is inzetbaar als een 2-in-1-tablet (maar je moet daarvoor nog wel even een los toetsenbord kopen van 130 euro) en heeft vier speakers die ervoor zorgen dat je altijd goed geluid hebt, hoe je de tablet ook op dat moment vasthoudt.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy Tab S3 of lees onze Samsung Galaxy Tab S3 review.

Asus ZenPad 3S 10 (Z500M)

Wil je qua prijs ergens tussen de Huawei MediaPad M3 Lite 10 en de Samsung Galaxy Tab S3 zitten, dan kunnen we de Asus ZenPad 3S 10 aanbevelen. Dit is een high-end tablet, zonder high-end prijs. De tablet biedt onder meer een 9.7-inch hoge resolutie display, 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan opslaggeheugen en behoort daardoor nog steeds tot de categorie beste Android-tablets van dit moment. In onze uitgebreide recensie kun je lezen dat de Asus ZenPad 3S 10 goed heeft gescoord op nagenoeg alle vlakken.

De Asus ZenPad 3S 10 is één van de beste Android-tablets van dit moment. Het biedt gebruikers een fantastisch mooi scherm aan met een hoge resolutie en specificaties waar we van onder de indruk zijn. Een mooie processor met zes kernen en 4GB aan werkgeheugen zorgen ervoor dat je nog lang kunt genieten van het apparaat, dat echt gericht is op gebruik voor langere tijd, voordat je hem wíl vervangen. Onderdelen als de indrukwekkende stereospeakers en de vingerafdruklezer, voor betere veiligheid, zorgen daar ook voor.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus ZenPad 3S 10 of lees onze Asus ZenPad 3S 10 (Z500M) review.

HTC U11

HTC gooit het roer om en wil alleen nog maar stevige en high-end smartphones maken — en dat is het bedrijf gelukt. Door afscheid te nemen van het lagere segment van de markt kan de fabrikant zich volledig focussen op het aanbieden van toffe functies en mooie hardware. Daarnaast introduceert het bedrijf ook een nieuwe manier om je toestel te bedienen: door er in te knijpen. Haar unieke uitstraling, de interessante USonic-audiofeature en de ingebakken streamingfuncties maken van het toestel een geduchte tegenstander.

Het is ontegensprekelijk een van de snelste smartphones van het moment, ruim voorzien van geheugen en opslag. De camera is ook één van de betere, al zouden we de S8-camera even hoog inschatten (en niet lager, zoals DxO). Dan heb je nog allerlei extra’s die de U11 een eigen smoel geven. De USonic-headset mag je beschouwen als een pluspunt, want de noise-cancelling is redelijk en de slimme oormeetfunctie werkt effectief. Alleen mocht de headset zelf iets luxer zijn.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de HTC U11 of lees onze HTC U11 review.

Samsung Galaxy S8

We blijven nog even bij Samsung, want we kunnen nog steeds niet om de Samsung Galaxy S8 (en S8+) heen. Dit vlaggenschip heeft nog steeds uitmuntende specificaties en een weergaloos design. Mocht je er het geld voor over hebben, dan is het zelfs mogelijk een accessoire te kopen waarmee je het toestel omtovert tot een soort Android-computer (wanneer je hem koppelt aan een beeldscherm). Het punt waarop de S8 het sterkst is, is natuurlijk het fenomenale scherm, waar de kleuren bijna letterlijk vanaf spatten. Kortom: veelzijdig en praktisch.

De Samsung Galaxy S8 is een ontzettend mooi ontworpen smartphone en zet een nieuwe standaard neer voor phablets. De fabrikant laat zien dat die apparaten echt niet grof en log hoeven te zijn, terwijl er aan de andere kant niets wordt ingeleverd op kracht en schermgrootte. Wel zijn er natuurlijk enkele nadelen aan het design: zo kunnen mensen met grote handen mogelijk kramp ervaren doordat het toestel dus helemaal niet breed is. Ook is er een ietwat tegenvallende accu aan boord, maar wel eentje die de dag vol moet kunnen maken.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy S8 of lees onze Samsung Galaxy S8 review.

Sony Xperia XZ Premium

Mocht je het design van Samsung niet mooi vinden, ben je iemand met grote handen of vind je het niet prettig of praktisch dat het scherm aan de randen doorloopt, maar ben je wel of zoek naar een high-end phablet? Dan kun je de super stevige en capabele Sony Xperia XZ Premium overwegen. De 4 GB aan werkgeheugen wordt vergezeld door niets minder dan de Qualcomm Snapdragon 835-processor, evenals 64 GB aan interne opslagruimte. Ook de accu is lekker groot en laat je het toestel meer dan een dag volop gebruiken.

Al met al is de Sony Xperia XZ Premium een fantastische telefoon die zich meer dan prima kan meten met een Galaxy S8 of LG G6. Dan hebben we het met name over de prestaties, de gebruikservaring met de software en de camera. Het design gooit veel roet in het eten. Het toestel is net te groot en net te log om verticaal comfortabel vast te houden, maar wanneer je hem horizontaal vasthoudt is dat weer niet het geval. De plastic randen en achterkant geven het toestel een onnodig goedkope uitstraling en dat is hartstikke zonde.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Sony Xperia XZ Premium of lees onze Sony Xperia XZ Premium review.

LG Q6

Naast alle dure en high-end phablets, willen we ook nog een minder dure, maar zekere capabele phablet van LG aanbevelen. Ondanks het feit dat de LG G6 steeds verder in prijs zakt (en nu ongeveer voor 400 euro te koop is), is haar jongere zusje, met een prijs van 350 euro, ook een mooie optie. Er mag dan misschien geen vingerafdrukscanner aanwezig zijn, wel is er een camera die je in staat stelt het toestel met je gezicht te ontgrendelen. Verder zit er een redelijke processor in en krijg je genoeg werkgeheugen, namelijk 3 GB.

Zo is de processor niet super, maar hoef je dat ook niet te verwachten in deze prijsklasse. Echter, krijgt de LG Q6 het te druk, dan kan ‘ie gaan stotteren; gewoon je sociale feeds bijhouden vormt geen probleem. Daarnaast missen we gewoonweg de vingerafdrukscanner en hadden we die liever gehad in plaats van de camera die je gezicht herkent. Je vingerafdruk scannen werkt vaak beter dan je gezicht laten herkennen, blijkt uit de praktijk. Verder zijn de aanwezige camera’s ook prima, maar niet super. 3 GB werkgeheugen is wel mooi.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de LG Q6 of lees onze LG Q6 review.

Overige tablets en phablets

Verder is er niet heel veel nieuws uitgebracht dat we graag onder de aandacht brengen, dus houden we het dit keer op oudere aanbevelingen (die nog steeds je geld waard zijn). Neem bijvoorbeeld de Asus Zenfone 3 en de ietwat duurdere Huawei P10 Plus, twee phablets die ons wisten te bekoren in de reviews. Op het gebied van ‘kleine’ en goedkope tablets zijn de Asus ZenPad S 8.0 en de Samsung Galaxy Tab A-modellen interessant. Voor ervaringen met alle Android tablets verwijzen we je naar onze tablet reviews.

Eerder hebben we ook een aantal artikelen met de beste tablets voor een specifiek doel geschreven. Mocht je specifiek op zoek zijn naar een tablet voor kinderen, dan kun je terecht in ons artikel met de drie beste tablets voor kinderen. Ook schreven we al een artikel over de beste goedkope tablets voor minder dan 150 euro en de vier beste en duurste tablets.

De verwachtingen

De komende maanden staat wederom een hoop moois te gebeuren. Zo zijn we nu al bezig met het testen van de Samsung Galaxy Note 8 (de recensie verschijnt snel online) en kijken we uit naar het nieuwste toestel van Huawei, namelijk de Huawei Mate 10 (in welke vorm die ook zal verschijnen). Daarnaast kijken we uit naar de LG V30, die ergens in oktober of november gelanceerd zal worden in Nederland.

Tablets vergelijken

Een overzicht van alle tablets die reeds in Nederland te koop zijn en de komende weken verschijnen vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software. Wanneer je voor jezelf een aantal modellen onder elkaar gezet hebt die aan jouw voorkeuren voldoen, dan kun je een tablet kopen.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Reacties (0)