Belangrijke tablet termen

Huawei mediapad tablet

Net als bij het kiezen van een andere elektronicaproduct kom je bij tablets vaak termen en woorden tegen die je in eerste instantie weinig zeggen. Hierdoor wordt het vaak lastig de juiste keuze te maken, zeker omdat de termen wel van belang zijn en functies van de tablet aanduiden. Om deze reden hebben we de belangrijkste termen voor tablets onder elkaar gezet met een duidelijke en simpele uitleg.

.

Tablet termen

Tablet (PC)

Het begint natuurlijk bij het woord ‘tablet’ en het is dan ook van groot belang dat je begrijpt wat een tablet exact inhoudt. Op de pagina ‘Wat is een tablet?‘ vind je de basis informatie over wat een tablet precies is.

Besturingssysteem (OS)

Een tablet is altijd uitgerust met een zogenaamd besturingssysteem, exact zoals we dat kennen van een laptop of desktop PC. Dit besturingssysteem is de software waar de tablet op draait. Er zijn inmiddels meerdere besturingssystemen op de markt, zoals iOS van Apple en Android van Google. Voor een overzicht van alle besturingssystemen en een korte uitleg kun je terecht op de pagina ‘tablet besturingssystemen‘.

Advertentie

Applicaties (Apps)

Een belangrijk onderdeel van het besturingssysteem zijn de applicaties, ook wel Apps genoemd. Dit zijn software programma’s die je op je tablet kunt downloaden. Elk besturingssysteem heeft zijn eigen applicatiewinkel, denk aan de Apple App Store of de Google Play Store, waar duizenden applicaties in te vinden zijn. Sommige applicaties zijn gratis te downloaden en anderen kosten een klein bedrag.

Capacitief of resistief display

Er zijn twee soorten touchscreens die in tablets gebruikt worden, al zien we tegenwoordig alleen nog de capacitieve schermen terug. Een resistief touchscreen is de goedkoopste variant en werkt middels druk die je op het scherm uitoefent. Dit kan soms zorgen voor een wat trage werken. Een capacitief touchscreen werkt middels elektrische ladingen en geeft snellere reacties op bewegingen die je uitvoert op het display. Dit touchscreen zie je dan ook in 99 procent van de betere tablets terug. Voor een complete uitleg over schermformaten en touchscreen technieken kun je terecht op de pagina ‘tablet display en grootte‘.

Stylus

Een stylus is een soort pen die je ook daadwerkelijk als pen kunt gebruiken op het display en kunt gebruiken als vervanger voor je vingers. Sommige tablets bieden standaard een stylus, maar de meeste zijn afhankelijk van bediening middels te vingers. Toch kunnen alle tablets omgaan met een stylus. Voor resistieve schermen zijn styli beschikbaar met een scherpe punt, terwijl capacitieve displays een stylus met zachte punt nodig hebben om mee te kunnen werken.

Harddisk of Solid State Disk (SSD)

Een tablet is natuurlijk uitgerust met een bepaalde opslagcapaciteit om applicaties en bestanden op te kunnen slaan. Er zijn twee soorten opslagmedia die gebruikt worden. Een harddisk of harde schijf is een roterende schijf die in het apparaat geplaatst is. Deze verzorgt de opslag en weergave van al je bestanden en gegevens. Het nadeel van deze roterende schijf is dat deze kwetsbaar en relatief langzaam is. Een andere soort schijf is de zogenaamde Solid State Disk (SSD), ook wel flash geheugen genoemd. Deze vorm van opslag maakt geen gebruik van roterende onderdelen maar puur een chip. De techniek is een stuk duurder maar biedt wel een snellere werking en is minder kwetsbaar.

Processor

Een belangrijk onderdeel is de processor, ook wel CPU genoemd. Deze chip zorgt ervoor hoe snel je tablet kan ‘denken’ en dus acties uit kan voeren. De processor is verantwoordelijk voor alle berekeningen en acties. Hoe sneller een processor deze berekeningen kan uitvoeren en zaken kan aansturen des te sneller de tablet zal zijn.

(micro)SD card reader

Om het geheugen van je tablet uit te breiden of bestanden over te zetten kun je vaak gebruik maken van een SD kaart of een microSD kaart. Dit zijn kleine kaartjes die je ook in camera’s gebruikt voor de opslag van foto’s. Alle soorten bestanden kunnen hierop opgeslagen worden en daarom kan een geheugenkaart gebruikt worden als uitbreiding van het opslaggeheugen van een tablet. Sommige tablet accepteren alleen microSD kaarten (kleinere variant).

(mini of micro)HDMI

Op nieuwe tablets vind je steeds vaker een HDMI aansluiting terug. Op deze aansluiting kun je een HDMI kabel aansluiten om vervolgens beeldmateriaal van je tablet op een display met een HDMI ingang weer te geven. Sommige tablets beschikken over een micro, mini of volwaardige HDMI aansluiting. Let hier op bij de aanschaf van een HDMI kabel.

(mini of micro) USB

Om je tablet met je computer te verbinden of om accessoires als een muis of toetsenbord op je tablet aan te sluiten heb je (meestal) een USB aansluiting nodig. Er zijn drie verschillende soorten USB aansluitingen; een micro, mini of volwaardige USB poort. Let hier op bij de aanschaf van een USB kabel.

3G / 4G

Om je tablet met het internet te verbinden kun je natuurlijk gebruik maken van een Wifi netwerk. Maar, wanneer dit netwerk niet beschikbaar is, bijvoorbeeld buitenshuis, dan kun je kiezen voor een mobiel data abonnement waarbij je overal toegang tot draadloos internet krijgt. In Nederland maken de telecomproviders momenteel gebruik van een 3G netwerk, waar onder meer HSDPA een onderdeel van is. 3G is een verzamelnaam voor breedband internet via het mobiele telefoon netwerk. Vanaf 2012 gaan providers ook het snellere 4G netwerk in Nederland uitrollen. Wanneer je tablet over 3G of 4G beschikt weet je dus dat het mogelijk is een SIM-kaart in het apparaat te plaatsen om zo mobiel te kunnen internetten.

Meer informatie vind je op onze 4G tablets en abonnementen pagina.

Advertentie

Bluetooth

Een andere draadloze techniek is Bluetooth. Deze techniek is niet voor draadloos internet maar voor het draadloos uitwisselen van gegevens tussen twee apparaten. Zo kun je bestanden vanaf je tablet via Bluetooth naar je PC sturen of een draadloos Bluetooth keyboard aan je tablet hangen.

GPS

GPS is iets wat we al kennen van de smartphones en navigatiesystemen en wordt nu ook in tablets gebruikt. Middels een netwerk van satellieten wordt de geografische positie van de tablet bepaald waardoor je de tablet kunt gebruiken als navigatiesysteem. Ook kunnen bepaalde programma’s gebruik maken van je positie om zo extra functies toe te voegen (denk aan Facebook).

NFC

NFC is een techniek die je zou kunnen vergelijken met Bluetooth alleen dan wat geavanceerder. De mogelijkheden van NFC zijn eindeloos. Zo kan het gebruikt worden om mee te betalen (door je tablet of smartphone langs een NFC punt te bewegen in een winkel) en om bestanden mee uit te wisselen (door twee NFC veronden apparaten met elkaar te laten communiceren). Simpel gezegd is het een chip waarmee apparaten op korte afstand met elkaar kunnen communiceren. Nog niet veel tablets zijn met deze mogelijkheid uitgerust.

Meer informatie

Wil je meer te weten komen over het gebruik van tablets en adviezen voor de aankoop van tablets? Neem dan ons archief met tablet tips en adviezen door. Zit je nog met vragen over bepaalde termen? Stel deze dan in onze Vraag & Antwoord sectie.