ARCore is Googles antwoord op ARKit van Apple

29 augustus 2017 1 Minuut 0 Reacties
arcore-android

Google heeft een nieuw augmentedrealityplatform aangekondigd voor Android, dat direct beschikbaar is voor het OS: ARCore. Met de nieuwe software development kit (sdk) zoekt Google de concurrentie op met Apple, dat onlangs ARKit aankondigde.

Dit moet je weten over ARCore voor Android

Tijdens WWDC van 2017 heeft Apple officieel de ARKit onthuld. Dit is het eigen augmentedrealityplatform van het bedrijf. Via het platform kunnen ontwikkelaars met gemak nieuwe AR-applicaties bouwen, die straks ook zullen werken op iOS 11. Google gaat nu de concurrentie met Apple aan door de aankondiging van haar eigen AR-platform, genaamd ARCore. Dit is overigens niet hetzelfde als Project Tango. Tango is ook een AR-platform, maar heeft daar speciale hardware voor nodig. ARCore heeft die hardware niet nodig.

ARKit is momenteel nog niet beschikbaar voor het grote publiek, omdat het platform officieel wordt geïntroduceerd met het vrijgeven van iOS 11. ARCore is nu beschikbaar voor Android-ontwikkelaars; zij kunnen AR-apps maken voor de Google Pixel-familie en de Samsung Galaxy S8-lijn, zolang die smartphones tenminste Android 7.0 Nougat hebben. Uiteindelijk is het het doel van Google dat het platform op miljoenen Android-systemen zal draaien, die afkomstig zijn van fabrikanten als Huawei, LG, Sony, Asus, et cetera.

Net zoals ARKit werkt ARCore met Java/OpenGL, Unity en Unreal en zal het zich voornamelijk concentreren op die pilaren:

  • Bewegingen volgen – het platform maakt gebruik van de camera op je smartphone of tablet om je positie te bepalen
  • Context van de omgeving – het systeem kan horizontale oppervlakten herkennen
  • Lichtinschatting – het licht en de schaduwen komen overeen tussen de digitale en de echte lagen

Apple noemde ARKit het grootste augmentedrealityplatform ter wereld op het moment dat het beschikbaar zou zijn. Geen gekke aanname, omdat er miljoenen iPhones en iPads wereldwijd worden gebruikt. Maar wanneer het AR-platform van Google wordt uitgebracht, dan kan Apple dit helaas niet meer claimen, aangezien er meer toestellen met Android op de markt zijn dan met iOS.

Reacties (0)