Android tablets die mij niet boos maken

23 augustus 2012 7 Minuten 38 Reacties
367323873820

Mijn fascinatie met portable computers begon denk ik zo'n 10 jaar geleden met de Dell Axim X5. Daarvoor had ik iets van een Palm ding maar de X5 en bijbehorende forums zijn verantwoordelijk voor de eerste meningen die ik op het internet zette. Ondertussen schrijf ik ook alweer bijna een jaar reviews voor Tablets Magazine en deel ik zowel linkjes als mijn mening op mijn eigen blog.

Ik zie mezelf als iemand met vrij veel ervaring in de mobiele computer markt.

iOS gebruiker

Smartphones en tablets zijn luxe producten en kosten bakken geld. Mijn eigen geld geef ik de laatste jaren vooral uit aan Apple producten. Hoewel ik fan van Android ben op smartphones was er op tabletgebied wat mij betreft niets dat mijn geld waard was. Ondertussen zit ik dus redelijk opgesloten in het iOS ecosysteem met honderden euro’s aan apps en accessoires. Maar ik bevind me in de gelukkige positie dat ik bijna non-stop een of meerdere Android tablets heb liggen ter review.

Android

Ik heb geen idee hoeveel Android tablets ik ondertussen gereviewd heb en al helemaal niet hoeveel verschillende tablets ik in handen heb gehad. De meeste zijn enorme troep en zonde van je geld. De ene keer door belachelijk slechte hardware, en de andere keer door belachelijk slechte software.

Advertentie

Mijn ervaringen deel ik op het internet maar natuurlijk ook met vrienden en familie. Vooral op verjaardagen lijkt het een onderwerp te zijn dat vaak ter sprake komt. Tot nu toe was mijn reactie op een eventuele aankoop van een Android tablet altijd: “Dat is enorm zonde van je geld”. Als iemand me vertelde dat ze in het bezit waren van een Android tablet dan werd ik bijna boos. Niet in het openbaar maar het maakt me goed chagrijnig om te weten dat een of andere klote fabrikant het zuurverdiende geld van iemand uit mijn vriendenkring of familie had weten te kloppen. Het is wat sneu maar dat is nu eenmaal het gevoel dat ik bij dit soort nieuws had.

Maar de laatste paar weken heb ik ook een paar tablets in handen gehad die niet zonde van jouw of mijn geld lijken te zijn. De Nexus 7 is een prima tablet maar is door beperkte beschikbaarheid en formaat niet voor iedereen. In Nederland zijn er op dit moment 2 tablets te koop die ik met een redelijk gerust hart aan kan raden.

Maar laten we eerst eens kijken naar de redenen om een Android tablet te willen:

 1. Een hekel aan Apple (producten): Kan gebeuren en is begrijpelijk. Ik heb ook een hekel aan een hele zooi dingen.
 2. Budgettaire overwegingen: Ook een logische. Tot nu toe blijf ik een tablet echter een luxe artikel vinden die je beter alleen kan kopen als je het kan betalen.
 3. Open is beter dan gesloten: Is het ook. Maar de risico’s zijn ook vele male groter.

Doordat er met Android meer kan qua personalisatie zijn er een paar dingen die ik zelf ook wel graag zou willen op mijn tablet (op het moment een iPad):

 • Keyboards: Android heeft ondersteuning voor custom keyboards. Op iOS is het onmogelijk een ander softwarematig toetsenbord te gebruiken.
 • Uitklapbare notificaties: Alleen op Jelly Bean nog maar, damn dat is wel nice.
 • Geautomatiseerde instellingen: Android kan je zo instellen/aanpassen dat bepaalde locaties/handelingen een aantal instellingen aanpassen. Leg je apparaat met glas naar beneden en mute alle notificaties, verbind met het juiste netwerk als ik op locatie x ben, etc. etc.
 • Betere Google apps: Google’s applicaties op Android zijn beter dan Google’s applicaties op iOS.

Andere dingen die ‘beter’ zijn op Android weet ik niet zo snel. Ik zeg niet dat deze lijst volledig is maar voor mij zijn dit de belangrijkste punten. Veel van de pluspunten waar mee geschermd wordt in Android vs iOS vergelijkingen vind ik veelal onzin of gebaseerd op misvattingen.

Jelly Bean

De twee Android tablets die ik op het moment aanraadt draaien beiden nog niet op het Android 4.1. Jelly Bean. Maar Jelly Bean is wel belangrijk in mijn overweging. Voor het eerst heeft Google een OS update uitgebracht waar de aanpassingen niet heel ingrijpend zijn. Het lijkt zowaar op een Apple achtige upgrade, niet heel veel nieuws en weinig aanpassingen aan interface. Maar dat betekent dat Google met Android 4.0 Ice Cream Sandwich een weg zijn ingeslagen waar ze op voort kunnen borduren. Dat is enorm positief.

Na een heel bergje tablets met Android 4.0.3 te hebben getest dacht ik dat het troep was. Het was allemaal zo instabiel als de pest en de gebruikservaring was daardoor om te janken. De twee tablets die ik nu aan ga raden hebben echter bewezen dan 4.0.3. helemaal niet perse horrible is en dan het wel kan. De aangekondigde upgrades naar 4.1 geven alleen maar meer vertrouwen in een nog betere ervaring.

Toshiba AT300

Deze 10.1 inch tablet met Tegra 3 processor en snel DDR3 werkgeheugen biedt een prima tablet ervaring en is ook nog eens zo’n 100 euro goedkoper dan een iPad 3. Het scherm is in principe prima maar vergeleken met andere tablets zeker geen hoogvlieger. Maar Android draait stabiel en dat nodigt uit tot gebruik.

Helaas zit er een vrij beroerde accu in deze tablet en is het absoluut noodzakelijk dagelijks hem aan de oplader te hangen. Een uur of 4 tot 5 gebruik en het is gedaan met de tablet.

In de volledige review van deze Toshiba AT300 kun je meer lezen over deze tablet en een hoop videomateriaal vinden. Voor nu alleen even mijn plus- en minpunten.

Advertentie

Pluspunten:

 • Stabiele Android ervaring
 • Dun en licht
 • Volledig formaat SD slot

Minpunten:

 • Slechte accu
 • Matige camera’s
 • Geen absoluut top scherm

Acer Iconia Tab A510

Deze 10.1 inch tablet heeft net als de AT300 een Tegra 3 processor en niet het allerbeste scherm van de wereld. Maar ook hier draait Android 4.0.3. stabiel genoeg om een fijne ervaring te zijn. Helaas is het met 450 euro wel een vrij dure tablet en concurreert hij wel heel direct met de prijs van een nieuwe iPad.

Deze tablet is ook enorm fors (dik en zwaar) maar in ruil daarvoor krijg je wel een prima accuduur voor terug. Ik denk dat je zo’n 8 uur aan de gang kan met dit ding en in praktijk zo om de dag moet opladen.

In de volledige review van deze Acer Iconia Tab A510 kun je meer lezen over deze tablet en een hoop videomateriaal vinden.

Pluspunten:

 • Stabiele software
 • Goede accuduur
 • Acer Ring is deels te verbergen

Minpunten:

 • Fors apparaat
 • Middelmatig scherm
 • Aan de prijzige kant

Zijn alle andere Android tablets dan slecht?

Ja en nee. Er zullen best nog wat Android tablets zijn die in heel specifieke situaties niet per se zonde van het geld zijn. Maar geen van die tablets kan ik aanraden zonder daar alinea’s met slagen om de arm en waarschuwing vol te kalken. Instabiliteit, software update ondersteuning, prijs/kwaliteit, beroerde klantenservice en bouwkwaliteit zijn van die dingen die dan tot in den treuren herhaald moeten worden. Grote kans dat jouw wensen niet zo specifiek zijn dat het de moeite waard is dat hier uit te gaan tikken.

Bovenstaande 2 (3) tablets zijn dus de Android tablets waarbij ik geen teleurstelling, frustratie en/of agressie voel als iemand van mijn vrienden of familie daar geld aan heeft uitgegeven. Doe er mee wat je wilt. Of koop gewoon een iPad.

Afbeelding van Silion Angel

Reacties (38)