Geen root
Eén van de belangrijkste eigenschappen van een goed beschermde Android-tablet is dat de tablet altijd up-to-date en niet geroot (lees meer over het rooten van Android-tablets) is. Met rooten wordt het mogelijk om aan apps specifieke rechten te verlenen waardoor ze meer machtigingen krijgen. Dit betekent dat kwaadwillende apps sneller de mogelijkheid hebben om op je Android-tablet te infiltreren en dat de uiteindelijke schade ook groter kan zijn omdat de kwaadwillende software nog dieper in het mobiele besturingssysteem kan.
Het is bij Android eveneens mogelijk om apps via een APK-bestand vanuit de geheugenkaart te installeren zonder dat de Google Play Store gebruikt hoeft te worden. Hierdoor kunnen gebruikers apps illegaal op hun tablet installeren, maar is het voor kwaadwillende software ook veel gemakkelijker om op een apparaat geïnstalleerd te worden. Dergelijke APK-bestanden kunnen zodanig worden aangepast dat ze malware of andere virussen bevatten die je zonder dat je het weet op je Android-tablet installeert. Het is daarom belangrijk dat je alleen apps vanuit de officiële Google Play Store downloadt.
Bekijken de app-rechten
Als je een app installeert, krijg je eerst een venster te zien met welke rechten de app nodig heeft alvorens je op de knop Accepteren en downloaden drukt. Als een app die niets met je contacten of andere persoonlijke informatie te maken heeft toch om deze rechten vraagt, wordt de app verdacht en is het handig om recensies van anderen te lezen of even op internet te zoeken naar gebruikerservaringen met de betreffende app.
Openbare wifi-netwerken
Het is altijd belangrijk om rekening te houden met onbeveiligde en openbare wifi-netwerken. Het is op dergelijke netwerken mogelijk dat kwaadwillenden meekijken via het dataverkeer van jouw tablet naar het wifi-netwerk en zo zien wat jij op de tablet doet, welke Facebookberichten je ontvangt of welke wachtwoorden je intypt. Lees meer over jezelf beschermen op openbare wifi-netwerken.
Een handige app om al je wachtwoorden veilig en versleuteld in op te slaan, is 1Password dat voor vrijwel alle platformen – waaronder Android – beschikbaar is. Met 1Password hoef je geen wachtwoorden meer in te voeren: dit doet de app automatisch voor je waarna je direct bij de betreffende website inlogt. Dat werkt veilig en snel, en maakt het praktisch onmogelijk om je wachtwoorden via openbare wifi-netwerken te achterhalen.
Drie tips voor beveiligings-apps die je tablet beschermen
Hieronder vind je drie applicaties voor Android tablets waarmee je jouw tablet en alle gegevens die erop staan kunt beschermen.
- Avast! Mobile Security: De beste virusscanner voor het beschermen van Android tablets. De app houdt al je geïnstalleerde apps in de gaten, scant websites en berichten en bekijkt of websites met malware geïnfecteerd zijn. Download Avast! Mobile Security (gratis)
- Lookout Security & Antivirus: Een grote en populaire beveiligings-app voor Android. Detecteert en verwijdert virussen en spyware, blokkeert gevaarlijke websites en beschikt ook over een handige back-up functie om je tablet te beschermen. Download Lookout Security & Antivirus (gratis)
- Cerberus Anti-diefstal: De Find My iPhone voor Android. De app houdt je Android-toestel in de gaten en kan op afstand het appraat vergrendelen, een geluid afspelen en bericht tonen, de camera gebruiken om een foto van de mogelijke dief te maken, de huidige locatie vinden of al je gegevens (inclusief foto’s) wissen. Een licentie voor Cerberus kost éénmalig 2.99 euro, de app is gratis. Download Cerberus Anti-diefstal (gratis)
Bekijk je Google Play-afschriften
Meer tips en adviezen
Neem ook onze tips en adviezen voor andere besturingssystemen en algemene tips door en lees meer over het beschermen van je iPad.
Reacties (6)