Als je je Android-smartphone of -tablet wil koppelen aan je televisie, dan heb je daar een aantal opties voor. Die nemen we met je door.
Wanneer je iets van een Android-smartphone of -tablet naar een televisie wil casten, dan is dat zo gepiept. Maar we kunnen ons voorstellen dat je even niet (meer) weet hoe je dat voor elkaar krijgt. In de afgelopen jaren is er veel veranderd, waardoor een kleine opfrissing geen kwaad kan. Daarom kijken we in dit artikel naar de moderne opties die er zijn met betrekking tot het beeld van je smartphone of tablet overbrengen naar het scherm van de grote tv.
Dit artikel werd voor het laatst geĆ¼pdatet in januari 2023.
Verschillende apps op Android hebben een Chromecast-icoon ingebouwd. Dit is een schermpje met daarin drie wifi-signalen. Wanneer je daarop tapt, dan komt er een keuzemenu in beeld. Je ziet nu alle castapparaten binnen je persoonlijke netwerk staan. Om dit voor elkaar te krijgen dien je ook je smartphone aan hetzelfde netwerk te koppelen als de Chromecast; anders zien beide apparaten elkaar niet. Is dat wel het geval, tap dan op de Chromecast.
De smartphone stuurt het beeld van de app nu door naar de televisie. Zo kun je bijvoorbeeld films en series bekijken op HBO Max, Netflix en Disney+. Maar ook apps als Google Fotoās bieden dergelijke opties aan, zodat je je vakantiekiekjes kunt presenteren aan je vrienden. Op de website van Google vind je een uitgebreide lijst met apps die Chromecast ondersteunen. Je kunt zodoende zelfs games spelen met je vrienden of muziek afspelen op allerlei apparaten in huis.
In het verlengde hiervan kan het ook zijn dat je een tv met Chromecast ingebouwd hebt. Dan hoef je geen losse dongle meer te kopen, maar kun je de content rechtstreeks naar je tv sturen. Heb je al een mediaspeler met Android TV aan boord staan, zoals een Nvidia Shield? Ook dan is het mogelijk zonder een losse Chromecast te werken. Dit apparaatje met Android TV aan boord fungeert namelijk ook als een Chromecast-ontvangen. Wel zo handig, scheelt weer een paar centen.
Je hebt hier nog steeds een (televisie of mediaspeler met) Chromecast voor nodig. Ook dien je de Google Home-app te gebruiken. Maar als je dat allemaal hebt, dan kun je vanuit de Home-app dus je volledige scherm spiegelen. Open de tv, Chromecast of mediaspeler binnen de app en selecteer de optie voor het spiegelen van je scherm. Als je klaar bent, dan kun je op de andere knop drukken die nu op dezelfde plek in de app verschijnt, om het spiegelen weer te stoppen.
Met een usb-c-naar-hdmi-adapter
Werk je om wat voor reden dan ook liever niet draadloos, of is dat niet mogelijk, dan kun je terugvallen op de ouderwetse, maar zeer betrouwbare kabel. De kans is groot dat je Android-smartphone of -tablet geen (micro-)hdmi-poort heeft, maar wel een usb-c-poort. Wat je dan kunt doen is een usb-c-naar-hdmi-kabel kopen. Via die adapter sluit je je telefoon of tablet aan op het scherm van je tv. Ook in dit geval kan iedereen alles zien wat je op je scherm uitspookt.
Streamen via DLNA
Tot slot kijken we nog even naar de populaire draadloze verbindingstandaard DLNA. Ook hiermee kun je je eigen content van je smartphone of tablet weergeven op je televisie. Dit geldt helaas niet voor content van videostreamingdiensten, omdat die beschermd zijn door protocollen. DLNA is een standaard die ervoor zorgt dat apparaten binnen een wifi-netwerk met elkaar kunnen communiceren en dus (persoonlijke) bestanden uit kunnen wisselen.
Je kunt je smartphone of tablet gebruiken als bron om zo content te streamen naar je televisie, mits ze allebei DLNA ondersteunen. Als dit het geval is kun je op de tv zoeken naar DLNA-apparaten binnen je thuisnetwerk, de Android selecteren en vervolgens bestanden richting de tv streamen. Met apps als LocalCast, Plex en AllCast kun je dit allemaal regelen. Zo kun je muziek, video en afbeeldingen streamen van en naar je tv, mediaspeler en zelfs je spelcomputer.
Meer lezen?
BijĀ Tips en Advies vind je allerlei handige achtergrondartikelen over mobiele apparaten. De laatste recensies over de nieuwste tablets en smartphones lees je bijĀ Reviews.
Reacties (16)