Android 6.0 Marshmallow: alles dat je moet weten

29 september 2015 6 Minuten 1 Reacties
Android-M

Google heeft vandaag bekendgemaakt dat Android 6.0 Marshmallow vanaf begin oktober 2015 beschikbaar zal zijn voor Nexus-smartphones en -tablets. Niet veel later moet de nieuwste Android-versie naar tablets en smartphones van verschillende fabrikanten komen. Maar, wat kunnen we precies van Android 6.0 Marshmallow verwachten?

Android 6.0 Marshmallow: wat is er nieuw?

Android 6.0 Marshmallow staat vooral in het teken van het verbeteren van de gebruikservaring, op elk toestel, zowel tablets als smartphones. Niet alleen zijn vele bugs opgelost, ook zijn er belangrijke verbeteringen doorgevoerd. De meeste verbeteringen zorgen voor een soepelere ervaring voor de gebruiker, betere prestaties van het apparaat en eenvoudigere instellingen die snel toegankelijk zijn.

Diverse aanpassingen en verbeteringen

In mei van dit jaar toonde Google al een groot aantal verbeteringen en features van Android 6.0 Marshmallow maar vandaag zijn er tijdens een korte presentatie nog een aantal aan toegevoegd. De meeste nieuwe features zijn relatief kleine verbeteringen die de gebruikservaring flink moeten verbeteren.

Zo kun je voortaan in het ontgrendelscherm Voice Action inschakelen door vanuit links naar het midden te swipen. Vertel Google vervolgens wat je wilt en je kunt direct aan de slag met de betreffende app, het betreffende contact of bijvoorbeeld het betreffende zoekresultaat. Ook animaties van het openen en sluiten van vensters (apps) zijn nieuw. Vensters verschijnen vanuit het punt waar je het scherm raakt, wat een natuurlijk gevoel moet meegeven, iets dat met het Material Design-principe gestart is.

De nieuwe heads-up notificaties, bijvoorbeeld van een Whatsapp-bericht, zijn minder storend en verschijnen als een subtiele ‘bump’ bovenin je scherm. Zo onderbreken ze niet waar je mee bezig bent. Apps kunnen voortaan eenvoudiger gevonden worden dankzij A-Z Indexing, wat inhoudt dat je op alfabet kunt zoeken. Bovendien verschijnen vaak gebruikte apps bovenin de het app-overzicht, wat per moment van de dag aan je gebruik wordt aangepast. Google levert daarbij voortaan minder apps standaard mee en maakt het ook mogelijk om een groot aantal standaard apps te verwijderen. Zo heb je zelf de volledige controle over wat er op je smartphone of tablet staat.

Ook wordt het selecteren van woorden in teksten eenvoudiger doordat je niet meer per letter hoeft te selecteren, kun je sneller content met specifieke personen delen en zijn de extra mogelijkheden voor het aanpassen van het volume per onderdeel van het besturingssysteem vereenvoudigd en uitgebreid. Ook heeft Google de persoonlijke assistent voorzien van een grote update, genaamd Google Now on Tap. Tap and houdt home-knop ingedrukt, in welke app of toepassing je je ook bevindt. Vervolgens krijg je via kaarten onderin het scherm toegang tot informatie met betrekking tot content in app, bijvoorbeeld een restaurant. Ook kun je meteen een agenda-item aanmaken, contactgegevens zoeken, en nog veel meer. Deze functie wordt volgens Google beter naar mate je het vaker gebruikt. Ook krijgt de Google Play Store een update waarmee een speciale familie-categorie geïntroduceerd wordt en ontwikkelaars krijgen vanaf nu toegang tot Voice Interactions, de mogelijkheid om apps met je stem te bedienen, met een soepele overgang tussen stembediening in Android en binnen apps.

App premissies

Eén van de belangrijkste verbeteringen binnen Android 6.0 Marshmallow is hoe er omgegaan wordt met app-permissies, toestemmingen die je een app geeft om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot je contacten of je microfoon. Voortaan worden deze permissies niet meer bij de installatie getoond maar wanneer een feature van de app gebruikt wordt. Wil je bijvoorbeeld de microfoon binnen Whatsapp gebruiken dan krijg je een pop-up te zien waarin knoppen voor het toestaan of weigeren van toegang tot de microfoon verschijnen.

Op deze manier krijg je meer keuzevrijheid over de permissies die apps vragen. Het moet makkelijker worden om specifieke permissies te weigeren of juist toe te staan. In de instellingen van je Android smartphone of tablet kun je daarbij eenvoudig bekijken welke toestemmingen je aan een specifieke app gegeven hebt of welke apps bijvoorbeeld toegang hebben tot je microfoon. Vanzelfsprekend zijn ze hier ook aan te passen.

Chrome custom tabs

Chrome custom tabs is een functie die naar apps en Android 6.0 Marshmallow komt. Simpel gezegd houdt dit in dat app-ontwikkelaars Chrome eenvoudiger kunnen integreren in een app zodat je niet overschakelt naar de browser. Chrome draait eigenlijk bovenop apps zodat het één ervaring lijkt en zo voelt. Het browser-venster is compleet in de stijl van de app. Alle Chrome-features zitten in de custom tabs, zoals bijvoorbeeld Translate, de inlogfunctie en je bewaarde wachtwoorden. Alles bij elkaar moet dit zorgen voor een snellere, veiligere en gebruiksvriendelijkere browse-ervaring.

Vingerafdrukscanners

Android 6.0 Marshmallow krijgt standaard ondersteuning voor vingerafdrukscanners, een onderdeel dat we al op high-end apparaten terugzien, onder meer van Samsung. Door de integratie in Android 6.0 Marshmallow kan de vingerafdruksensor bijvoorbeeld gebruikt worden om aankopen te doen via Android Pay, aankopen te doen in de Play Store en je smartphone of tablet te ontgrendelen. De Google Nexus 6P is de eerste Nexus-smartphone die hiervan gebruik maakt.

App-linking

Apps kunnen binnenkort zo geprogrammeerd worden zodat het linken tussen apps (en de browser sneller) en eenvoudiger gaat. Een geverifieerde link (door communicatie tussen app, Android en de server waar de link naar verwijst) kan ervoor zorgen dat je direct van bijvoorbeeld de Gmail-app naar de Twitter-app kunt gaan, door het volgen van een link die naar Twitter verwijst. Je wordt dan niet meer met een pop-up gehinderd om een keuze te maken in welke app je de link wilt openen. Wederom moet dit de gebruikservaring verbeteren.

Stroomverbruik en opladen

Android 6.0 Marshmallow gaat volgens Google beter om met energieverbruik. De functie wordt door Google ‘Doze’ genoemd en houdt in dat je toestel kijkt of hij gebruikt wordt. Door bewegingen te registreren kan je tablet of smartphone zien of actief gebruik waarschijnlijk is en achtergrondactiviteiten gestopt of verminderd kunnen worden om vervolgens het energieverbruik te verminderen. Google heeft ‘Doze’ zelf getest met twee Nexus 9-toestellen; een met Android 6.0 Marshmallow en een met Android Lollipop. Volgens de softwaregigant ging het toestel met Android M bijna tweemaal langer mee op een volle lading.

Voor het opladen van je tablet of smartphone is er met Android 6.0 Marshmallow ondersteuning voor usb-type-c. Niet alleen is de aansluiting eenvoudiger te gebruiken (het maakt niet uit hoe de kabel in de poort gestopt wordt), ook laadt je smartphone of tablet sneller op. Een toestel kan daarbij geselecteerd worden om een ander toestel op te laden, mocht je buurman met een lege accu zitten.

Wanneer komt Android 6.0 Marshmallow?

Android 6.0 Marshmallow wordt begin oktober van 2015 officieel uitgebracht. De update wordt gratis beschikbaar gesteld voor de Nexus 5, Nexus 6, Nexus 7 (2013) en Nexus 9. De update wordt Over The Air (OTA) aangeboden en het kan even duren voordat je de melding krijgt.

Reacties (1)