Android 12-design te zien op gelekte mockup screenshots

09 februari 2021 2 Minuten 0 Reacties
android-logo-new

Als we de geruchten mogen geloven dan introduceert besturingssysteem Android 12 een geheel nieuw design voor smartphones en tablets.

Dat blijkt uit gelekte mockup screenshots die via XDA Developers naar buiten gebracht zijn — mogelijk werkt Google aan een geheel nieuw themasysteem voor Android 12. Naar verluidt zijn deze mockups eerder door Google gedeeld met partners.

Android 12 krijgt uitgebreid themasysteem?

Op de afbeeldingen is te zien hoe het systeem een zachte zandkleur heeft gekregen, evenals een achtergrond van wat duinen. Dat zandkleurige accent is overal zichtbaar: in de zoekbalk, de widgets en op andere plekken. Ook apps moeten er dan aan geloven. Maar voor dergelijke veranderingen is het wel nodig dat ontwikkelaars ervoor zorgen dat apps zich kunnen laten aanpassen door systeemveranderingen. Bovendien laten de screenshot zien dat Google het idee van Android 11, met de focus op mensen, doorpakt voor Android 12. Mensen staan meer dan ooit centraal.

Verder is het opvallend dat ook de iconen van standaardapplicaties op Android een ander design krijgen. In dit geval is er ook gekeken naar het kleuraccent, dat dan overeenkomt met het thema van de smartphone.

Advertentie

Er zijn meer opvallende veranderingen te zien op de screenshots. Zo is de lijst met widgets geen uitgebreid carroussel meer, maar een lijst met apps geworden. Die lijst is uitklapbaar; na het uitklappen zie je wat mogelijk is. Bovenin zit bovendien een nieuw interface-element, die aangeeft dat je uit een app met een volledig scherm kunt komen door daar waarschijnlijk naar beneden te vegen.

Het notificatiemenu past zich eveneens aan, aan het thema. Dus ook hier heeft die de zandkleur. De notificaties zelf hebben rondere hoeken gekregen, evenals grote app-iconen en previews van afbeeldingen. Ook lijken de snelle instellingen bovenin groter te zijn.

Android 12 legt ook meer nadruk op privacy door duidelijk in beeld te brengen wanneer bijvoorbeeld de microfoon of camera gebruikt wordt. Rechts bovenin zie je eerst een pilvormige, groene notifcatie, die vervolgens krimpt tot een puntje. Wanneer je daarop tapt vanuit het notificatiescherm, dan krijg je toegang tot de instellingen.

Aangezien we hier nog met een mockup te maken hebben, kan het zijn dat het design nog aangepast wordt. Alle screenshots zijn te bekijken op de website van XDA.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)