Android 10 gebaren: zo werkt het nieuwe navigeren

12 oktober 2019 3 Minuten 0 Reacties
android-10-gebaren-1

Met de komst van Android 10 krijgen we ook te maken met nieuwe Android 10 gebaren en dus de manier waarop je Android bedient. Dat gaat niet meer met twee of drie knoppen onderaan, maar met drie verschillende veegbewegingen.

Vanaf oktober 2019 zien we steeds vaker dat Android 10 aan boord staat van verschillende smartphones. Onder andere de OnePlus 7T is hier een voorbeeld van, net zoals de nieuwe Google Pixel-toestellen. De software-upgrade brengt een hoop nieuwe dingen mee, waaronder een nieuwe manier van navigeren. Voor mensen die al jaren met Android omgaan is het even wennen, want je werkt voortaan niet meer met knoppen. In plaats daarvan krijg je te maken met drie gebaren die je voortaan nodig hebt tijdens het navigeren.

Nu gebruik je waarschijnlijk nog twee of drie knoppen. Twee knoppen wanneer je systeem op Android 9.0 Pie draait en anders drie knoppen wanneer je een oudere versie van Android hebt (of ervoor gekozen hebt de oude manier van navigeren aan te houden op Android 9). De drie knoppen zijn terug, thuis en eentje voor recente apps (die we verder ‘recent’ noemen), terwijl de formaten van twee knoppen bestaat uit terug en thuis, en een beweging voor recent. Dat was al even wennen, maar de Android 10 gebaren gaan een stap verder.

Android 10 gebaren: dit zijn ze

Wanneer je een toestel met de nieuwste versie van Android hebt, dan krijg je dus te maken met deze drie Android 10 gebaren. Door vanaf de onderkant omhoog te vegen naar het midden kom je uit op het thuisscherm. Door dezelfde beweging te maken en je duim of vinger even in het midden van het scherm vast te houden, kom je uit op recent. En wanneer je van links of rechts naar rechts of links veegt vanaf de zijkanten, dan ga je terug naar de vorige pagina. Die werkt in alle apps en met alle diensten die je doorgaans gebruikt.

Advertentie

Vind je dat toch niets? Geen probleem. Via de instellingen van je apparaat kun je een andere navigatiemanier selecteren. Daarvoor ga je naar Instellingen > Knoppen & gebaren > Navigatiebalk & gebaren, waar je het kopje Navigatiebalk kiezen zien staan. Hieronder staan, afhankelijk van je telefoon, twee of drie opties. Wij hebben dit getest op de OnePlus 7T en OnePlus 7T Pro, dus de namen voor de menuregels kunnen net even anders zijn. Als je binnen de instellingen zoekt op ‘navigatie’ dan vind je ook wat je zoekt.

De opties die hier aangeboden zijn, in ons geval, Terug, Start en Recent of Navigatiegebaren. Als je de laatste optie selecteert, dan krijg je toegang tot de Android 10 gebaren. Wil je dat toch liever niet, dan kun je iets anders kiezen. Sommige telefoons bieden ook de navigatiemanier van Android 9 aan (terug, thuis en vegen voor recent), mocht je dat prettig vinden. Gebruikers van Android 10 gebaren kunnen er overigens ook voor kiezen een balk onderin beeld te hebben staan of niet, mocht dat nog ergens bij helpen.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over Android 10? Check dan onze uitgebreide nieuwsdatabase. Daar verschijnen de laatste nieuwtjes omtrent de nieuwste versie van het Android-besturingssysteem. Dit artikel kan later nog geüpdatet worden wanneer er meer informatie bekend is.

Reacties (0)