Aantal grote Android-apps stuurt nog steeds data door naar Facebook

06 maart 2019 1 Minuut 0 Reacties
facebook-app-icoon

Uit onderzoek blijkt dat een aantal grote Android-applicaties nog steeds data doorstuurt naar Facebook, ook wanneer je niet bent ingelogd. Het zou zelfs gebeuren wanneer iemand geen account heeft bij het sociale netwerk.

Facebook ontvangt nog steeds data van apps

Grote en bekende Android-applicaties zoals Duolingo sturen nog altijd data door naar Facebook. Met deze data zou het sociale netwerk je kunnen identificeren voor het presenteren van persoonlijke advertenties. Dit gebeurt direct wanneer je inlogt, aldus de Britse waakhond Privacy International. Bovendien gebeurt dit ook wanneer iemand niet is ingelogd bij Facebook op het Android-apparaat én wanneer iemand helemaal geen account heeft. Ook worden er religieuze apps genoemd, evenals Indeed, waarmee je mogelijk aan een baan komt.

Het is helaas niet duidelijk welke data er precies wordt verzonden. Het gaat in elk geval om de informatie wanneer gebruikers de app openen, maar daar zouden ook aanwijzingen in kunnen zitten die mensen zouden kunnen identificeren. In december kwam dezelfde waakhond al met het nieuws dat apps zonder toestemming dit soort perikelen uithalen. Daarnaast heeft The Wall Street Journal vorige maand naar buiten gebracht dat dit ook geldt voor iOS-applicaties, ondanks het feit dat Apple privacy wel hoog in het vaandel heeft staan.

Ondertussen is het ook zo dat een groot aantal apps die in december werden genoemd inmiddels zijn gestopt met het gebruiken van de Facebook-tools. Datzelfde geldt voor de apps die dit deden op iOS. Maar niet elke app is er dus mee gestopt. Duolingo heeft bijvoorbeeld wel aangegeven te zullen stoppen met het doorsturen — maar dan nog blijft het de vraag hoeveel apps op Android en iOS de data wél blijven doorsturen. Daarnaast is het niet duidelijk waarom Facebook al deze data verzamelt — los van de gebruikelijke redenen.

Reacties (0)