2012 in tablets: Wat kunnen we verwachten?

23 november 2011 7 Minuten 4 Reacties
tablets-toekomst-2

2011 was het jaar dat de iPad pas echt concurrentie begon te krijgen van andere (Android) tablets. Een geslaagde aanval op de iPad was het in de meeste gevallen overigens niet. Een hoop fabrikanten hebben zich dit jaar gewaagd aan een tablet, velen zonder succesvolle resultaten. Wat gaat 2012 brengen? Proberen fabrikanten het nogmaals? Wordt de tablet markt nog voller? En gaan de prijzen omlaag? In dit artikel vind je de belangrijkste verwachtingen voor 2012.

2011 was het jaar dat de Nu een tablet kopen of wachten?‘ om de keuze nog makkelijker te maken.

1. Besturingssystemen

Een zeer belangrijk onderdeel van een tablet is natuurlijk het besturingssysteem. Apple heeft onlangs iOS 5 gelanceerd en Google komt binnenkort met Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Dat iOS een optimaal werkend besturingssysteem is weten we inmiddels maar Android heeft tot op heden nog veel last gehad van bugs, fragmentatie en opstartproblemen. Android 4.0 Ice Cream Sandwich moet hier verandering in brengen aangezien het geoptimaliseerd voor zowel smartphones als tablets en Google een jaar ervaring op het gebied van tablets achter de rug heeft.

Naast Android en iOS moet 2012 het jaar worden van Windows 8. In de tweede helft van 2012 worden de eerste Windows 8 tablets verwacht. Microsoft denkt een groot deel van de markt te kunnen veroveren, vooral door het feit dat het bedrijf al een grote basis heeft aan Windows gebruikers. Niet alleen consumenten zullen een extra optie krijgen maar ook de zakelijke markt lijkt helemaal klaar voor Windows 8. Dit nieuwe besturingssysteem moet compleet geoptimaliseerd zijn voor touch bediening en de verwachtingen zijn dan ook hoog. Een groot aantal fabrikanten, waaronder Dell, HP, Nokia en Acer, heeft al aangegeven met Windows 8 tablets te willen komen.

Advertentie

Wat andere besturingssystemen betreft hoeven we niet heel veel te verwachten. RIM heeft voor BlackBerry producten het BBX besturingssysteem aangekondigd maar dit zal dus alleen op tablets als de PlayBook uitgebracht worden. Daarnaast zou MeeGo nog steeds kunnen verschijnen op tablets, al is de kans klein dat dit besturingssysteem een rol van betekenis kan spelen.

2. Zakelijk gebruik

De zakelijke markt is een zeer grote markt voor tablet PC fabrikanten. Tot op heden zijn bedrijven vooral gegaan voor de iPad, en in mindere mate voor een Windows 7 variant. Windows 8 moet voor bedrijven een zeer interessante optie worden, vooral door de integratie met de huidige Windows infrastructuur van bedrijven. Deze markt zal in 2012 een belangrijk onderdeel zijn voor vele fabrikanten.

Niet alleen Windows 8 zal zich gaan richten op de zakelijke markt. RIM heeft aangegeven het nieuwe BBX besturingssysteem nog beter te integreren met andere BlackBerry diensten en Android moet door de stabiliteit en beveiliging van Android 4.0 ook interessanter worden voor bedrijven. Daarnaast blijft de iPad natuurlijk een zeer interessante optie.

3. Schermformaat

De meeste tablets die het afgelopen jaar op de markt verschenen hadden een schermgrootte van zo’n 10 inch. In de laatste paar maanden zijn hier een flink aantal tablets met een afwijkend schermformaat bijgekomen. Zo hebben geruchten over tablets van Acer en Lenovo die beschikken over een Full HD display. Voor de eBook fans onder ons worden er ook tablets verwacht die de LCD techniek combineren met een techniek als E-ink. Dit moet de leesbaarheid in sterk verlichte omgevingen flink verbeteren. Kortom, het display wordt een belangrijk verkoopargument voor fabrikanten.

5. Home entertainment bediening

Momenteel wordt de tablet vooral gezien als een stand-alone product, een soort computer. Toch zijn er de laatste weken tablets gelanceerd die zichzelf meer en meer positioneren als onderdeel van je bestaande home entertainment systeem. Zo beschikken de aangegeven haar nieuwe tablets alleen in een 16GB variant op de markt te brengen en geen microSD card uitbreiding meer te bieden, exact om bovenstaande reden. In de nieuwe versies van iOS, Android en Windows is cloud opslag en streaming ook beter geïntegreerd waardoor deze optie voor consumenten steeds interessanter wordt.

7. 3G en Wifi

3G is een onderwerp wat we al vaak behandeld hebben maar een echt conclusie is tot op heden nog lastig te vormen. Het lijkt erop dat de telecomproviders en de hardware fabrikanten elkaar nog niet kunnen vinden. Dit jaar zijn een groot aantal tablets zowel met Wifi als 3G connectiviteit gelanceerd maar de aftrek van 3G modellen viel behoorlijk tegen. Om deze reden hebben verschillende fabrikanten, waaronder Motorola en ASUS, besloten voorlopig geen 3G modellen van nieuwe producten meer uit te brengen. Telecomproviders zijn hier natuurlijk niet blij mee want zij willen abonnementen verkopen. Consumenten wachten weer op aantrekkelijkere abonnementen of een combinatie abonnement met een smartphone. Kortom, het is aan telecomproviders om een abonnement bij een tablet weer aantrekkelijk te maken. Zodra dit gebeurt zullen er weer meer 3G tablets verschijnen. Tot die tijd kun je bij veel tablets je smartphone als Wifi-hotspot gebruiken of gewoon via een Wifi netwerk internetten.

8. HTML5 en Flash (applicaties)

Flash is niet meer. Adobe heeft al laten weten dat er voor Android 4.0 nog een Flash Player ontwikkeld zal worden maar daarna houdt het op. Adobe gaat zich richten op HTML5, de nieuwe techniek voor animaties, applicaties etc. 2012 lijkt dan ook het jaar te worden dat HTML5 echt gaat doorbreken. Websites zullen middels HTML5 aangepast worden voor een optimale weergave op alle mobiele apparaten, besturingssystemen gaan over op HTML5 integratie en applicaties worden met de HTML5 standaard ontwikkeld.

Daarnaast maakt HTML5 het mogelijk om simpele applicaties weer terug te draaien naar een simpele website. Een applicatie als een RSS reader voor een website zal niet meer nodig zijn wanneer de website middels HTML5 aangepast is voor een optimale leesbaarheid op mobiele apparaten.

9. Snelheid en prestaties

Naast het display is de processor, en dus de kracht van een tablet, een punt waarmee fabrikanten hun tablets gaan onderscheiden van de concurrentie. 2012 is het jaar dat de concurrentie voor processors groter wordt aangezien Intel processors geschikt worden voor Android, Windows 8 zowel x86 als ARM processors gaat ondersteunen, Nvidia haar marktaandeel probeert te behouden met de quad-core Tegra 3 processor, en Qualcomm en Texas Instruments grootse plannen hebben met nieuwe processors.

High-end tablet zullen steeds vaker uitblinken qua snelheid en prestaties. Zo beschikt de nieuwe ASUS Eee Pad Transformer Prime over een quad-core Tegra 3 processor.

Advertentie

10. Prijzen

Een zeer belangrijk punt voor consumenten is natuurlijk de prijs. Het blijft onduidelijk hoe de markt zich exact zal ontwikkelen maar dat de prijzen omlaag moeten om tablets echt een kans te laten maken en de concurrentie aan te gaan met de iPad is wel duidelijk. Daarnaast hebben Amazon en B&N in de VS zeer goedkope Android tablets gelanceerd en bieden fabrikanten als Archos en ViewSonic inmiddels ook tablets met high-end specificaties aan voor relatief lage prijzen waardoor het voor fabrikanten steeds lastiger wordt om een hoge prijs te verantwoorden.

Nvidia, fabrikant van de Tegra processors in tablets, heeft onlangs aangegeven dat we binnen enkele kwartalen quad-core Tegra 3 tablets kunnen verwachten voor een prijs van 299 dollar. Kortom, ook fabrikanten zelf zien in dat de prijs omlaag moet. Er zijn zelfs analisten die verwachten dat Apple de prijs van de iPad ook naar beneden zal bijstellen om zichzelf niet uit de markt te prijzen.

Ook huidige modellen zullen snel goedkoper worden. Fabrikanten hebben de verkoop van tablets in de meeste gevallen veel te positief ingeschat waardoor de voorraden nog steeds erg groot zijn. Om van huidige modellen af te komen is de verwachting dat de prijzen snel omlaag gaan.

Extra: Nieuwe tablets in 2012

Naast alle ontwikkelingen en trends is het natuurlijk ook interessant om te weten wat we daadwerkelijk kunnen gaan zien wat betreft nieuwe producten. We hebben eerder al een artikel geschreven over tablets die we in 2012 kunnen verwachten.

Lees ook het artikel ‘Nu een tablet kopen of wachten?‘ om de keuze nog makkelijker te maken.

Reacties (4)