Wat is Smart tv?

Philips OLED935 2

Wat is Smart tv of wat is een Smart tv? Een vraag die we dagelijks krijgen en waarop het antwoord redelijk simpel is. Een Smart tv is eigenlijk gewoon een tv die je kunt verbinden met het internet en die je hierdoor toegang geeft tot interactie met de tv en online content. Overigens wordt de naam of term 'Smart tv' niet door alle fabrikanten gebruikt. Sony noemt haar tv's bijvoorbeeld 'Internet TV's' en Panasonic gebruikt de naam 'Viera Connect'. Het gaat erom dat de tv verbonden is met het internet en hierdoor extra functionaliteiten biedt die hieronder omschreven zijn.

Update oktober 2016: we hebben een nieuw artikel over wat een smart tv is en wat je ermee kunt online gezet. In dit artikel behandelen we de nieuwste platformen en mogelijkheden.

Connectiviteit

Ook de verschillende connectiviteitsmogelijkheden binnen je (Wifi) thuisnetwerk worden beschouwd als een onderdeel van de Smart tv-functie. Zo kun je met een Smart tv content streamen (draadloos versturen) van bijvoorbeeld een PC of tablet naar je tv. Het is heel eenvoudig en vereist puur een thuisnetwerk. Daarnaast is het bij sommige Smart tv’s mogelijk om de tv te bedienen met bepaalde smartphones of tablets. Met Smart tv van onder meer Panasonic en Samsung kun je zelfs de content die je op tv bekijkt op je tablet weergeven terwijl je naar het toilet gaat. Kortom, de tv wordt met de Smart tv-functie een stuk uitgebreider en een echt middelpunt van je thuisnetwerk.

Applicaties

Een belangrijk onderdeel van een ‘slimme’ tv zijn de applicaties. Fabrikanten hebben voor de nieuwste generatie Smart tv’s hun eigen applicatiewinkel in het leven geroepen waar je diverse applicaties (programma’s) kunt downloaden. Zie je tv op dat vlak als een soort computer. Je downloadt een applicatie (betaald of gratis) en deze wordt geïnstalleerd op je tv. Denk bijvoorbeeld aan applicaties als YouTube, Video on Demand diensten, Twitter en Facebook, games, nieuws en weerberichten, entertainment, etc.

Surfen op het internet

Een mooie functie van Smart tv’s is (in 90 procent van de gevallen) de ingebouwde web browser. Het is misschien qua bediening niet zo handig als een PC – hoewel tv fabrikanten ook accessoires als keyboards e.d. kunnen leveren – maar het geeft je meer mogelijkheden wanneer je voor je tv zit. Je kunt in principe alle websites bezoeken die je ook vanachter je PC bezoekt.

Picture in Picture

De betere Smart tv’s bieden ook een Picture in Picture modus voor bepaalde applicaties. Zo kun je tijdens het kijken van een voetbalwedstrijd live je mening geven op Twitter. Het Twitter scherm wordt dan over het beeld (aan de zijkant) van de wedstrijd weergeven. Op deze manier kun je op de hoogte blijven van al je social media en je ervaringen delen.

‘Smart Blu-ray spelers’

De Smart tv-functie kom je niet alleen op tv’s tegen. Zo zijn er ook Blu-ray spelers van de grotere merken die beschikken de Smart tv-portal waarmee je applicaties kunt downloaden of kunt surfen op het internet. Je hoeft dus niet perse een nieuwe tv aan te schaffen om van de Smart tv-functies gebruik te kunnen maken.

Interessante Smart tv links

We hebben de afgelopen maanden al heel wat geschreven over Smart tv’s en in ons Smart tv archief vind je de meest recente artikelen. Lees ze door en je weet exact wat een Smart tv en de Smart tv-functie inhoudt.

Meer informatie

Lees meer over alles dat je moet weten voor het kopen van een smart tv. Meer informatie, verkoopadviezen en tips over home cinema systemen, lcd tv’s, plasma tv’s, receivers, luidsprekers, Smart tv’s, oled tv’s, digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide homecinema informatiegids.