YouTube sluit deal met duizenden indie muzieklabels

12 november 2014 1 Minuut 0 Reacties
youtube

Het duurt niet lang meer voordat YouTube met z'n eigen streamingdienst op de proppen komt. Deze deal is de laatste significante stap voor de van oorsprong videowebsite. YouTube heeft nu toegang tot de muziek van duizenden onafhankelijke muzieklabels.

YouTube

YouTube heeft een overeenkomst gesloten met de muziekagentschap Merlin, waardoor de toekomstige muziekstreamingdienst toegang heeft tot duizenden onafhankelijke muzieklabels. Volgens mensen dichtbij de bron is de deal in de afgelopen dagen gesloten, nadat beide partijen maandenlang ferme onderhandelingen hebben gevoerd – en YouTube zelfs zou hebben gedreigd muziek van Adele en The Artic Monkeys (onderdeel van één van de labels) te gaan verwijderen van YouTubes website, wanneer Merlin niet zou ingaan op de eisen.

Muziekanalist Mark Mulligan zegt dat dit de laatste significante stap voor YouTube is geweest voor het aankomende muziekstreamingplatform van de van oorsprong videowebsite. Dat zou binnen nu en enkele weken moeten gebeuren, claimen mensen dichtbij YouTube. Met een abonnement zouden mensen ongelimiteerd naar muziek kunnen luisteren, video’s kunnen bekijken zonder de interruptie van reclames en de mogelijkheid hebben muziek op te slaan, zodat er ook naar geluisterd kan worden in een offline mode.

Wanneer het zo ver is, dan gaat de relatie tussen muziekmakers en het videoplatform veranderen. Muzikanten zien YouTube voornamelijk als een middel op hun muziek naar buiten te brengen, niet echt als een middel om geld mee te verdienen. Mocht YouTube er in slagen een groot deel van z’n huidige bezoekers te kunnen overtuigen te gaan voor zo’n nieuwe abonnement, dan kan dat positief uitpakken voor de muziekindustrie. Hoeveel YouTube die industrie gaat betalen, is nog niet bekendgemaakt.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)