Wie een van de nieuwe Sony Bravia XR tv’s koopt, krijgt er een gloednieuwe streamingdienst bij. Dat is overigens een exclusief aanbod, op andere toestellen zal Bravia Core niet beschikbaar zijn. De dienst brengt films uit het Sony Pictures Entertainment aanbod. We namen een kijkje in het nieuwe aanbod.
Bravia Core: hoe zit het aanbod in elkaar?
Is het al beschikbaar? Ja, zodra de tv’s beschikbaar zijn zal Bravia Core ook beschikbaar zijn. Dat betekent dus concreet: nu.
Bij welke tv’s krijg je Bravia Core? Het gaat om de Z9J, A90J, A80J, A83J, A84J, X95J, X90J, X92J, X93J en X94J. De films uit het Sony Pictures Entertainment aanbod zijn onderverdeeld in twee categorieën: films die je onbeperkt mag streamen, en films die je met credits moet aankopen. Onbeperkt streamen, dat betekent eigenlijk gedurende twee jaar (voor de Z9J en A90J) en een jaar voor de andere toestellen. Die periode start op het moment dat je je Bravia Core account aanmaakt. Wat de credits betreft: bij de aankoop van een Z9J of A90J horen tien credits, bij de andere toestellen vijf credits. Die credits moet je opmaken voor er twaalf maanden verlopen zijn. Films die je met credits verzilverd hebt, kan je binnen Bravia Core bekijken tot 23 februari 2026.
Maar wat na het verlopen van je abonnement of na de einddatum van je credit-films? Daarover denkt Sony nog na. Voorlopig is het elk geval niet mogelijk om te betalen voor verlenging- of extra credits.
Bravia Core: Overzicht van de interface
Streamingdiensten hebben over het algemeen een zeer gelijkaardige interface: een aantal filmcovers waar je door kan scrollen. Dat is ook het geval bij Bravia Core. De dienst biedt bovendien enkel films, dus je hoeft alvast niet te zoeken naar een categorie tv-series. Maar ook tussen het volledige aanbod films is er weinig onderscheid gemaakt. We klikken het menu aan de linkerzijde open, en vinden daar behalve het home-scherm en de zoek-optie, vier verschillende categorieën.
Het gaat om de films die je onbeperkt kunt streamen (Unlimited Streaming), het aanbod dat je me credits moet aankopen (Movies to Redeem), de IMAX Enhanced films (Experience IMAX Enhanced) en de extra’s (Studio Access). Tot slot zijn er nog de instellingen.
Eerste minpuntje: de dienst loopt voorlopig vrij stroef. Soms klikken we op de Home-pagina en gebeurt er lange tijd niets, of krijgen we een lege pagina te zien. Een andere content-categorie aanklikken kan vaak 10 seconden duren. Sony moet dus duidelijk nog werken aan het verbeteren van de reactiesnelheid.
Bravia Core: het filmaanbod
In de sectie Unlimited Streaming vinden we momenteel 36 films, maar Sony liet ons weten dat er meer dan 100 beschikbaar zullen zijn. Die selectie wordt bovendien minstens vier keer per jaar aangepast, zodat er regelmatig nieuwe films beschikbaar zijn. De categorie Movies to Redeem is al wat uitgebreider, Sony maakt gewag van meer dan 300 stuks, we telden 339 films. Ook die selectie zal regelmatig vernieuwd worden. Vermits je maar over vijf of tien credits beschikt, wordt dat een moeilijke keuze. Sommige films zitten in beide categorieën. Dan kan je dus kiezen of je hem gewoon wilt bekijken, of hem verzilveren met een credit zodat hij zeker voor jou beschikbaar blijft.
In welke kwaliteit zijn die films beschikbaar? Dat varieert, een deel is in HD beschikbaar (1.920×1.080), maar volgens Sony moet het grootste deel in 4K HDR beschikbaar zijn. Daarnaast is er nog IMAX Enhanced, daarover zodadelijk meer.
Welke films er precies in 4K HDR of enkel in HD beschikbaar zijn? Daar viel geen lijn in te trekken. Ga er in elk geval niet van uit dat bekende namen een garantie zijn voor 4K HDR. Zo bleek Once Upon a Time In Hollywood van Quentin Tarantino, met Leonardo DiCaprio en Brad Pitt enkel beschikbaar in HD.
Bravia Core: formaten
Resolutie: de films die niet in 4K beschikbaar zijn, zijn gemarkeerd HD. Voor de films waarvan we dat controleerden betekent dat Full HD (1.920 x 1.080). De Studio Access items bleken enkel in HD (1.280 x 720) te zijn.
HDR: Bravia Core gebruikt enkel HDR10. Dolby Vision wordt op dit moment niet ondersteund binnen Bravia Core, een opmerkelijke beslissing vermits Sony tv’s sinds het begin Dolby Vision ondersteunden.
Audio: AAC stereo, Dolby Digital Plus 5.1 en DTS 5.1. Ook dat is een opmerkelijke keuze. Bravia Core ondersteunt dus geen Dolby Atmos (wat perfect mogelijk zou zijn bovenop Dolby Digital Plus), terwijl Sony tv’s wel Dolby Atmos ondersteunen.
Experience IMAX Enhanced
Een deel van de films (meer dan 50 volgens Sony), te vinden in een eigen categorie, zijn in ‘IMAX Enhanced’ kwaliteit. Wat betekent dat concreet? IMAX Enhanced beschouw je best als een soort kwaliteitslabel. De films zijn beschikbaar in 4K HDR, en maken gebruik van een proprietary Digital Media Remastering technologie (DMR) ontworpen door IMAX. Die is geoptimaliseerd om ruis en filmkorrel te reduceren en het beeld zo getrouw mogelijk weer te geven op een 4K HDR scherm.
Voor geluid partnert IMAX met DTS. IMAX Enhanced titels kunnen gebruik maken van DTS:X. Maar helaas ondersteunt zowel Bravia Core zelf als de huidige generatie Sony Bravia XR tv’s enkel klassieke DTS, geen DTS:X. Sony raadt aan om de films te bekijken met de IMAX Enhanced beeldpreset. Die moet je manueel activeren, automatische activatie (zoals dat voor Filmmaker Mode kan) is niet mogeljik. Persoonlijk prefereren we ook voor deze films toch de Custom beeldpreset vermits de IMAX Enhanced preset wat licht beeldverwerking gebruikt (contrastverbetering en kleurverbetering) die we liever niet zien.
Studio Access
Wie een grote fan is van extra’s op dvd of Blu-ray zal blij zijn dat Sony ook iets gelijkaardigs voorzien heeft in Bravia Core. In Studio Access vind je namelijk allerlei extra’s. Je vindt de extra’s (zls ze er zijn uiteraard) overigens ook terug als je de details van een film bekijkt. Van storyboards, tot alternatieve opnames voor tv, geknipte scenes, muziekvideo’s, featurettes, noem maar op.
Een minpunt hier is de zeer variabele kwaliteit. Alle items die we testten bleken enkel beschikbaar in HD 1.280 x 720. Voor oudere films zoals Ghostbusters was de kwaliteit bovendien abominabel (lees: slechte dvd-kwaliteit). Bij recentere films zoals The Amazing Spiderman of Jumanji Welcom to the Jungle was de kwaliteit prima, ook al was de resolutie beperkt tot 720p. Sony liet overigens weten dat sommige items zelfs maar in 480p beschikbaar zijn.
Bravia Core: Zoeken en Instellingen
Instellingen bij een streaming dienst? Het zijn er niet veel, maar naast de keuze voor welke audio en ondertiteling je wenst heeft Sony een handig extraatje. Je kan namelijk uitgebreid sleutelen aan de weergave van de ondertiteling: groter of kleiner lettertype, andere kleur, andere achtergrond, meer of minder transparantie. De opties zijn legio en dat vinden we erg handig. In HDR-films kunnen witte ondertitels immers erg fel zijn, en via deze opties kan je dat verhelpen. De enige andere optie is het instellen van Pure Stream, daarover zodadelijk meer.
Een grote bibliotheek films, dat is leuk, maar enkel als je ruime zoekopties hebt. Alle films uit 2015? Films met Scarlett Johansson? Of geregisseerd door Quentin Tarantino? Alle Sci-Fi films? Helaas, al die zoekopdrachten blijken onmogelijk. De enige optie is zoeken op titel. Enkel op de Home page vonden we drie genres: Family movies, Sci-Fi en Drama.
Daar is dus zeker werk aan de winkel als Sony zijn dienst aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker wil maken.
Bravia Core: Pure Stream
Bravia Core gebruikt een Pure Stream, een technologie om zeer hoge kwaliteit streams aan te leveren. De maximale kwaliteit is 80Mbps, en is vergelijkbaar met een Ultra HD Blu-ray schijf. Pure Stream activeer je via de instellingen. Het is aan of uit keuze. Deactiveer je Pure Stream, dan is de bitrate beperkt tot maximaal 20Mbps.
Wie Pure Stream activeert, krijgt niet automatisch 80Mbps binnen. De dienst levert een adaptieve bitrate (zoals alle andere streamingdiensten) die zich aanpast naargelang de beschikbare bandbreedte op jouw internetverbinding. Reken dat je ongeveer 45% extra bandbreedte nodig hebt, ten opzichte van de gewenste bitrate. Voor 80Mbps moet je dus een betrouwbare 115Mbps bandbreedte leveren, voor 30Mbps moet je over 43Mbps bandbreedte beschikken.
Wie op zeker hoopt te spelen en de tv aansluit via ethernet (bedraad), moeten we teleurstellen. De ethernet-poort op tv is maar een 100Mbps poort. Die levert in de praktijk ongeveer 85Mbps bandbreedte, waardoor de maximale bitrate rond de 60Mbps ligt. In onze eigen test lag het maximum op 50Mbps (links bovenaan op de onderstaande screenshot). Je kan altijd nakijken welke bitrate je momenteel gebruikt door de ok-toets op de remote ingedrukt te houden.
Wil je de volle Pure Stream ervaring, dan moet je dus aansluiten via WiFi, én een uitstekende WiFi-dekking garanderen in je huis, zodat je verbinding stabiel meer dan 115 Mbps levert. Geen eenvoudige taak in heel wat woningen vrezen we.
Nog iets om rekening mee te houden: aan 20Mbps (dus met Pure Stream off) haal je ongeveer 9 GB data binnen per uur. Reken voor een typische film (2 uur) dus al op 18GB. Wie Pure Stream op het maximum potentieel gebruikt (80 Mbps) mag dat getal nog eens maal vier doen: een film is dan 72 GB. Beperkt je internetprovider je volume, let dan op.
Bravia Core: Eindelijk, kijken!
Hoe was de beeldkwaliteit? Uitstekend. Films in HD, 4K HDR of IMAX Enhanced, ze leveren prima beeld. Of Pure Stream een echte meerwaarde is, dat vonden we moeilijk uit te maken, zonder twee tv’s naast elkaar te kunnen zetten. Zelfs met een maximale bandbreedte van 20Mbps is het resultaat in elk geval erg knap.
Maar ook hier speelde de interface ons soms parten. Wanneer we de film verlieten ergens in het midden, bleek de ‘resume’ functie nogal veel de bal mis te slaan. Dat je enkele minuten te vroeg opnieuw start is geen groot probleem, maar vaak belandden we zelfs helemaal terug aan het begin van de film. Vooruit spoelen ging gelukkig wel redelijk snel, maar toch. Hervatten lijkt ons een basisfunctie, die moet gewoon werken. Je kan in stappen van 30s voor of achteruit gaan in de film. Maar echt vooruit of terug spoelen kan beter. Zodra je sneller dan 2x begint te spoelen is er geen beeld meer. Nodeloos om te zeggen dat dat niet erg handig is.
Conclusie
Bravia Core is een leuk extraatje voor de kopers van een Sony Bravia XR tv. Het aanbod is vrij ruim, en varieert van recent tot klassiek. Dat je maar tien (of zelfs vijf) films kan bekijken uit een aanbod van meer dan 300 maakt Sony goed door een ruim deel films met ‘unlimited streaming’ aan te bieden. En natuurlijk, je betaalt er geen euro voor, dus echt klagen over het aanbod mogen we niet. Er zijn nog wat scherpe randjes. De gebruiksinterface kan sneller, beter, en vooral zagen we graag meer en betere zoekopties.
Beeldkwaliteit varieert van Full HD tot 4K HDR en is uitstekend, al zien we wat vreemde keuzes. Sony tv’s ondersteunen immers Dolby Vision/Atmos, maar Sony’s eigen Bravia Core doet dat niet. Die levert enkel HDR10/DTS. En alhoewel IMAX Enhanced gebruik kan maken van DTS:X (de DTS tegenhanger van Dolby Atmos) ondersteunen noch de service zelf, noch Sony tv’s DTS:X. De logica ontgaat ons.
Ook de toekomst van de dienst is niet helemaal duidelijk. Je ‘unlimited streaming’ abonnement loopt na twee jaar af, en er zijn voorlopig geen plannen om dat te kunnen verlengen. Ons advies: geniet van de gratis films die je krijgt, meer keuze is altijd beter, en denk er verder niet te veel bij na.
Reacties (0)