OnePlus 7 – specificaties
OnePlus 7 | |
---|---|
Scherm | 6,41-inch, 1.080 bij 2.340 pixels |
Digitizer | Nee |
Processor | Qualcomm Snapdragon 855 |
RAM | 6 – 8 GB |
Opslaggeheugen | 128 – 256 GB |
SD | Nee |
HDMI | Nee |
USB | Ja, usb-c |
GPS | Ja |
3G/4G | Ja |
Bluetooth | Ja, 5.0 |
NFC | Ja |
Camera’s | 48 en vijf megapixel achter, zestien megapixel voor |
Accu | 3.700 mAh Lithium Polymer |
Specs en prestaties
De OnePlus 7 is het beste te vergelijken met twee andere toestellen van de Chinese fabrikant: OnePlus 6T en de OnePlus 7 Pro. Het is namelijk een toestel dat er precies tussenin ligt. De specs komen grotendeels overeen met de Pro-versie. Zo komen we onder meer een Qualcomm Snapdragon 855-processor tegen en heb je met zowel 6 als 8 GB aan werkgeheugen meer dan genoeg kracht aan boord. De hoeveelheid opslagruimte is met 128 GB minimaal ook prima, terwijl de accu van 3.700 mAh onveranderd en tevens goed is.
OnePlus 7 – hardware en design
Onder de motorkap heeft het toestel dus iets weg van de OnePlus 7 Pro. De vergelijking met de OnePlus 6T is zo gemaakt wanneer je beide toestellen naast elkaar legt. Het design komt namelijk goed overeen. Hoewel het uiterlijk van de twee smartphones niet helemaal overeenkomt, moet je wel goed kijken om te zien welke versie je vast hebt. Er zijn – gelukkig – verschillen om dat snel te kunnen bepalen. Zo zie je achterop een andere cameramodule zitten, waarbij de flitser is opgenomen in het ovale, uitstekende gedeelte.
Onderaan is het OnePlus-logo ook net even anders. Draai je de twee toestellen om, dan is het een ander verhaal. We zien precies hetzelfde scherm vergezeld worden door precies dezelfde notch aan de bovenkant. Het grote verschil zit hem hier in de speaker die we boven het scherm aantreffen: die is op de OnePlus 7 veel prominenter aanwezig. Dat moet ook wel, aangezien dit model, net als de 7 Pro, de beschikking heeft over stereospeakers. De knoppen zitten op dezelfde plek en voelen ook hetzelfde aan. Verder zijn er geen fratsen.
Display
Dat OnePlus de OnePlus 7 ziet als een kleine upgrade, blijkt ook wel uit het type scherm dat aanwezig is. Dit is bijna precies hetzelfde scherm van de OnePlus 6T met zijn resolutie van 1.080 bij 2.340 pixels op een oppervlakte van 6,41-inch. Dat levert niet alleen een pixeldichtheid van 402 pixels per inch op, ook komen de kleuren goed uit de verf en zijn de beelden scherp en vloeiend. Niet net zo vloeiend als op de OnePlus 7 Pro, maar dat model beschikt dan ook over een 90 Hz-scherm — in tegenstelling tot de reguliere 7-versie.
Connectiviteit
Op het gebied van connectiviteit hoef je ook geen verrassingen te verwachten. Houd er rekening mee dat er geen micro-sd-kaartsleuf aanwezig is en dat je het zonder koptelefoonaansluiting moet doen. Maar de gebruikelijke sensoren zijn wel aanwezig, evenals een in-display vingerafdrukscanner en een camera die gezichtsherkenning ondersteunt. Verder is er wel een usb-c-poort aanwezig en kun je natuurlijk simkaarten met ondersteuning voor 3g en 4g gebruiken. Dit is ook allemaal onveranderd gebleven in vergelijking met de 6T.
Speakers
Een grote verbetering op het gebied van geluid is de toevoeging van stereospeakers. Als je iets bekijkt of beluistert zonder koptelefoon op, dan klinkt het geluid niet meteen alsof het uit een plastic koekblik komt. Het is ook weer niet zo dat je je koptelefoon niet mist, maar je kunt zonder twijfel je vakantievideo’s laten zien op je smartphone. Of snel even die YouTube-video bekijken of podcast beluisteren. Het is een waardevolle toevoeging die voor een betere geluidservaring zorgt, aangezien het geluid daadwerkelijk beter klinkt dan voorheen.
Camera’s
Over de camera’s zijn we minder te spreken. Er zijn een aantal dingen veranderd, waardoor je op papier betere foto’s kunt maken dan met de OnePlus 6T. En in de praktijk is dat ook wel zo, maar helaas is dit niet van dezelfde kwaliteit als op de OnePlus 7 Pro, bijvoorbeeld. Die kwaliteit is goed, maar ook weer niet te vergelijken met bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S10+ of Huawei P30 Pro (om maar even een extreme vergelijking te maken). Over het algemeen hangt de kwaliteit ergens tussen de OnePlus 6T en de OnePlus 7 Pro in.
Als er voldoende licht is, dan komen de details wel goed naar voren. Maar wanneer er te veel of te weinig licht is, dan verandert de kwaliteit van de foto direct. Bepaalde delen van de foto worden dan direct donker, waardoor details wegvallen. Scherpe foto’s en video’s maken kan dit camerasysteem wel en over het algemeen komen de kleuren ook goed naar voren, maar de voorwaarde is echt dat je de juiste hoeveelheid licht nodig hebt. Met de ingebouwde Pro-modus kun je in elk geval een aantal oneffenheden een beetje wegwerken.
Accuduur
De accu in een OnePlus-telefoon is iets waar we enthousiast van worden. Hoe minder vaak we zo’n ding hoeven op te laden, hoe beter. En wat dat betreft zijn we erg blij met de accu in de OnePlus 7. Die in de OnePlus 6T was al goed en ging geregeld 2,5 tot drie dagen mee en deze batterij presteert vrijwel hetzelfde (afhankelijk van gebruik, natuurlijk). Wij gamen niet tot nauwelijks op een smartphone, waardoor er genoeg energie overblijft voor dingen die er wel toe doen, zoals bellen, berichten sturen en smarthomeapparaten aansturen.
OnePlus 7 – software
Net als een goede accuduur, kunnen we er ook altijd op rekenen dat OnePlus prettige software mee levert. Dit is dezelfde software als op de OnePlus 7 Pro en heeft dus dezelfde voor- en nadelen. Het grote voordeel is nog altijd dat het een zo goed als kale versie van Android betreft die je destijds op een Nexus-smartphone kon tegenkomen. Aan boord zit de nieuwste versie van Android, Android 9.0 Pie, met in het vooruitzicht de update naar Android Q. Zo kun je nu zelfs al de bèta van die nieuwe Android-versie installeren en uitproberen.
Ook OnePlus levert wat software mee, maar heel veel kun je uitschakelen of verwijderen. Bovendien is OxygenOS, de softwareschil over Android heen, ook razendsnel op dit model en kun je rekenen op nieuwe functies als de Zen-modus (waarmee je je toestel voor twintig minuten onbeschikbaar maakt, op belangrijke telefoontjes en alarmen na) en is er een speciale spelmodus. Daarnaast is het mogelijk uitgerekte screenshots te maken, bijvoorbeeld wanneer je complete WhatsApp-gesprekken in één afbeelding wil stoppen.
OnePlus 7 – in gebruik
Tijdens het dagelijkse gebruik zijn er helaas nog wel een aantal kleine dingen opgevallen. Zo missen we nog altijd het notificatielampje. We snappen dat er weinig ruimte is voor een extra led-lampje boven het scherm, maar het gemis kan helaas ook nergens worden opgevangen. Natuurlijk kun je instellen dat het scherm aangaat wanneer je het toestel oppakt, maar daardoor zit je mogelijk vaker me je smartphone in je hand dan je zou willen. Bovendien is het toestel erg glad, waardoor een hoesje aanschaffen geen overbodige luxe is.
En in tegenstelling tot de OnePlus 7 Pro is dit toestel niet zwaar en groot. Sterker nog, hij iets iets lichter in vergelijking met de OnePlus 6T. Voor mensen met kleinere handen is dat waarschijnlijk fijner, waardoor de reguliere OnePlus 7 in de basis al een betere keuze zou kunnen zijn. Ook moet je er rekening mee houden dat er geen officieel certificaat voor water- en stofdichtheid is, maar de fabrikant belooft dat het toestel wel wat kan hebben. Desondanks zouden we hem bij het aanrecht vandaan houden tijdens het afwassen.
OnePlus 7 – conclusie
De OnePlus 7 is eigenlijk een puik toestel zonder echte verrassingen. Maar dat betekent niet dat het geen rendabele optie is. Dit toestel is er voor de mensen die wederom niet de hoofdprijs willen betalen voor een smartphone, maar toch toegang willen hebben tot gloednieuwe hardware en softwaremogelijkheden. Dat geldt dus ook voor de mensen die naar de OnePlus 7 Pro kijken en denken dat dat een belachelijk toestel is. Want laten we wel wezen: ook meer dan 800 euro voor je telefoon betalen is nog steeds een hoop geld.
Met een prijs die dichterbij de 600 euro ligt, is de OnePlus 7 ook deze helft van het jaar een prima alternatief voor al het geweld op de high-end smartphonemarkt. Het is een marginale update ten opzichte van de OnePlus 6T, waardoor je nu weinig misloopt als je besluit niet te upgraden. Eigenaars van een 6T zouden daarom nog even kunnen wachten. Maar heb je nog een veel oudere OnePlus of Android liggen, dan snappen we best dat je hier enthousiast van wordt. Want al met al is dit een gebalanceerde en uitgebreide smartphone-ervaring.
Beoordeling
- Mooie prijs-kwaliteitverhouding
- Fijne software-ervaring
-
Accuduur
Camera
- Kleine upgrade t.o.v. OnePlus 6T
- Geen notificatielampje
Reacties (0)