Nielsen meet straks ook videostreamdiensten zoals Netflix

20 november 2014 1 Minuut 0 Reacties
Breaking-Bad-Netflix

Het is kijkcijferspecialist Nielsen gelukt voortaan ook de kijkcijfers van videostreamingdiensten, zoals Netflix, te kunnen meten. Netflix en bijvoorbeeld Amazon leveren zelf geen informatie over de kijkcijfers, waardoor contentmakers en licentiehouders vaak niet weten hoe hun content het doet.

Nielsen

Netflix en andere streamingdiensten worden wereldwijd steeds populairder en dat betekent dat die bedrijven nog best invloed zouden kunnen uitoefenen op contentmakers. Maar dat is nog niet het geval, omdat bijvoorbeeld Netflix z’n kijkcijfers niet deelt met de buitenwereld. Daar wil kijkcijferspecialist Nielsen verandering in brengen, door de streamingdienst wel mee te nemen in de kijkcijfers van een bepaalde serie. Daarvoor analyseert Nielsen voornamelijk het audiocomponent van zo’n dienst, omdat het niet letterlijk mee kan kijken.

Nielsen maakt deze stap, zodat contentmakers en licentiehouders meer inzicht krijgen in het bereik van de show die ze licenseren aan bijvoorbeeld Netflix of Amazon. Productiemaatschappijen verdienen momenteel geld door en hun content aan streamingdiensten te verkopen en te laten zien op hun eigen zenders, maar diezelfde maatschappijen zijn nu bang dat streamingdiensten mogelijk de inkomsten van hun eigen zender, steunend op reclame-inkomsten, gaan kannibaliseren. En dat willen ze voorkomen.

De uitkomsten van Nielsen kunnen straks effect gaan hebben op alles dat we nu kijken, zowel via tv als de verschillende streamingdiensten. Zo kan het zijn dat een bepaalde serie ergens wordt teruggetrokken of zelfs wordt geannuleerd – het geeft productiemaatschappijen straks in elk geval een extra stok achter de deur. En dat lijkt erg belangrijk, aangezien het traditionele televisiekijken steeds minder wordt, door de cord cutters, en streamingdiensten het aantal abonnees in dezelfde tijd zagen stijgen. Dit wordt nog spannend.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)