Google Stadia-gamestudio sluit deuren, focust wordt verlegd

02 februari 2021 2 Minuten 0 Reacties
google-stadia-games-entertainment

Google kondigt aan dat de gamestudio die verantwoordelijk was voor first-party games voor Google Stadia zijn deuren sluit.

Google Stadia moet het dus voortaan zonder first-party titels gaan doen, schrijft Googles Phil Harrison op de Google Blog. Harrison is de general manager van Stadia en is dus verantwoordelijk voor het platform. De man heeft eerder bij zowel PlayStation als Xbox gewerkt. Niet alleen maakt Google zelf geen games meer, ook brengt het geen spellen van andere ontwikkelaars meer uit.

Google Stadia-studio gesloten

De term first-party wordt gebruikt voor het aanduiden van games die binnenshuis en vaak exclusief voor het platform gemaakt zijn. Zo is het uitgestelde Halo Infinite een first-party game van Microsoft, heeft Sony bijvoorbeeld Horizon: Forbidden West als aankomende first-party titel en kunnen we in februari op de Nintendo Switch Super Mario 3D World + Bowser’s Fury als first-party content verwachten.

Google Stadia Games & Entertainment, zoals de studio heette, werd in 2019 aangekondigd. Dat gebeurde acht maanden voordat de gamestreamingdienst gelanceerd werd. De studio werd geleid door Jade Raymond. Zij is een ware veteraan in de game-industrie en heeft onder meer gewerkt aan de eerste Assassin’s Creed-games en Watch Dogs, bij Ubisoft. Ook is ze de oprichter van Ubisoft Toronto en Motive Studios.

Advertentie

Bij Google heeft ze er onder meer voor gezorgd dat we een handjevol exclusieve titels kunnen spelen, waaronder de games Gylt, Orcs Must Die! 3, Submerged: Hidden Depths, and Outcasters.

De game-afdeling van Google had meerdere locaties. Op een andere locatie werkte bijvoorbeeld Shannon Studstill, die onder meer aan de populaire God of War-serie gewerkt heeft. Studstill zou werken aan exclusieve games, maar daar lijkt nu niets meer van te komen.

Ondanks het feit dat Google zelf dus geen games meer maakt, gaat het bedrijf andere ontwikkelaars helpen hun games op Google Stadia te krijgen. Dat gebeurt onder meer via het Stadia Makers-programma. Door het sluiten van de studio verlaat Raymond Google ook, terwijl het gros van het huidige teams andere plekken aangeboden krijgt binnen Google.

Het sluiten van de studio betekent echter niet dat Stadia op korte termijn verdwijnt. Niet alleen komen er de komende weken nog wat exclusieve games uit (die al bijna af waren), ook blijft Google zich focussen op het leveren van third-party titels en het voortduwen van cloudgaming in het algemeen.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)