Filmpjekijken bioscooptip: T2 Trainspotting

18 februari 2017 2 Minuten 0 Reacties
t2_trainspotting_02038539_st_2_s-high

Regisseur Danny Boyle (Steve Jobs) en acteur Ewan McGregor (Star Wars) komen met een vervolg op de Schotse cultklassieker uit 1996. Nu te zien in de bioscoop.

Halverwege de jaren 90 was het tragikomische Trainspotting de grote doorbrak van zowel regisseur Danny Boyle (Slumdog Millionaire) als acteur Ewan McGregor (Star Wars). Het tweetal is nu terug met een vervolg op het Schotse junkie-drama getiteld T2 Trainspotting. Filmpjekijken.com beloonde de sequel met 4 van de 5 sterren.

Filmreview: T2 Trainspotting

Aan het einde van Trainspotting zagen we hoe heroïnejunk en kruimeldief Renton (McGregor) er in zijn eentje vandoor ging met een door hem en zijn vrienden buitgemaakt geldbedrag. In het vervolg is te zien hoe hij twintig jaar later een rustiger leven heeft opgebouwd in Amsterdam. Toch keert hij na wat perikelen met zijn gezondheid weer terug naar zijn oude woonplaats Edinburgh, waar hij geconfronteerd wordt met zijn voormalige makkers. Hij ontfermt zich over Spud (Ewen Bremner), die na jaren van heroïnegebruik vrijwel compleet de weg kwijt is. Sick Boy (Johnny Lee Miller) heeft inmiddels een slechtlopende kroeg geërfd die hij, met hulp van Renton, om wil toveren tot een sexclub. Ondertussen zit de opgefokte Begbie (Robert Carlyle) nog altijd in de gevangenis, waar hij zint op wraak vanwege Rentons verraad.

Volgens redacteur Daan Snouck Hurgronje hebben de acteurs nog altijd een zichtbare liefde voor het bronmateriaal. “De personages in het origineel waren verachtelijk, maar verontschuldigden zich geen moment voor hun daden en verwachten absoluut geen sympathie van de kijker. Inmiddels zijn ze, net als de generatie die de film toentertijd omarmde, door het leven getekende veertigers bij wie twijfels over gemaakte keuzes en hang naar nostalgie zich verankerd hebben in hun dagelijkse bestaan. McGregor is als Renton net zo magnetisch als twintig jaar terug en ook de andere acteurs verdwijnen moeiteloos in hun iconische rollen. Sommige oude bekenden hebben wat minder schermtijd, maar al die bekende koppen dragen uiteindelijk – hoe beperkt ook – hun steentje bij aan de algehele charme van de film.”

Volgens Hurgronje is de film wel beduidend minder bijtend dan zijn voorganger en wordt er erg veel verwezen naar het origineel. “In de handen van regisseur Boyle en terugkerend schrijver John Hodge blijft T2 Trainspotting gelukkig wel op de rails en naarmate de film vordert wordt elke twijfel wat betreft gemakzuchtige fanservice teniet gedaan. Boyle is ouder en wijzer en voelt gelukkig niet de drang zich opnieuw te moeten bewijzen. T2 Trainspotting doet wat een goede sequel betaamt en bouwt voort op het origineel zonder daarbij in herhaling te vallen. Misschien minder shockerend en baanbrekend dan zijn voorganger, maar dat is ook het hele punt. De film en zijn kleurrijke personages zijn met de kijker meegegroeid. Misschien een stukje volwassener en subtieler, maar met nog net zo’n grote bek als toen.”

De volledige recensie van T2 Trainspotting kun je hier teruglezen.

Reacties (0)