Update – Deze streamingdiensten streamen films en series nu in lagere kwaliteit

21 maart 2020 2 Minuten 2 Reacties
amazon-prime-xbox-one

Streamingdiensten moeten door de gevolgen van het coronavirus in lagere kwaliteit te streamen. Na Netflix en YouTube volgen er meer.

Update – Inmiddels is ook bekend dat Disney+ de kwaliteit verlaagd, al is het niet duidelijk of dat alleen om de landen gaat waarin de dienst op 24 maart live gaat. Het lijkt aannemelijk dat het ook voor Nederland geldt, maar dat is op dit moment nog niet door Disney bevestigd.

Origineel bericht – Streamingdiensten zijn door het coronavirus genoodzaakt om in lagere kwaliteit te streamen. De Europese Commissie verlangt dit van de bedrijven achter die diensten. Zo wil het zorgen dat internetverbindingen niet overbelast raken. Veel mensen zijn momenteel thuis of thuis aan het werk door het coronavirus. Het betekent dat er meer Netflix wordt gekeken. Dit wordt nu aan banden gelegd en niet alleen bij Netflix.

Europese Commissie

Brussel heeft streamingdiensten en internetproviders verzocht om de toename van dataverkeer scherp in de gaten te houden. Ze zijn gevraagd de doorvoer aan te passen als er teveel wordt gebruikt. Streamen in HD-kwaliteit is bijvoorbeeld veel zwaarder voor een internetverbinding, dan wanneer je dit doet in SD-kwaliteit.

Netflix heeft gehoor gegeven aan het verzoek van de EC en verlaagt de bitrate van alle streams de komende 30 dagen. Netflix geeft aan dat je daardoor niet per se ineens naar een veel slechtere kwaliteit gaat. De bitrate gaat alleen achteruit. Hierdoor zou het Netflix-verkeer op netwerken binnen Europa verminderen met 25 procent.

Waar Netflix als grootste meteen aan de slag is gegaan met die bitrate, was het nog even wachten op de streamingdiensten van Amazon en Apple. Amazon Prime Video en Apple TV+ worden allebei wat teruggeschroefd in kwaliteit om zo minder druk te leggen op breedband netwerken. Amazon geeft aan dat het er alles aan doet om de bitrates omlaag te krijgen. Het wil tegelijkertijd de kwaliteit van streams zo hoog mogelijk houden.

Lagere bitrate

Vrij kort na Netflix was YouTube al overgegaan op een lagere bitrate. Al het verkeer dat in Europa naar YouTube gaat, wordt door YouTube vanzelf op de standaard kwaliteit gezet, in plaats van de hogere.

Analisten van Nielsen schatten dat het feit dat mensen nu thuisblijven betekent dat er een stijging is van bijna 60 procent in de hoeveelheid content die we kijken. Het is dus niet voor niets dat de Europese Commissie aan de bel trekt. Hopelijk lukt het de streamingdiensten om de verbinding vrij te maken. Zo kunnen mensen die thuiswerken en beter via videostream overleggen en presenteren.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (2)

Jürgen Wahlen

Jürgen Wahlen
23 maart 2020 om 03:17

Beste,

Laat u niets wijsmaken dat het data verkeer doordat meer mensen nu thuis zitten in gevaar komt, zie deze site dan kan je zien dat Europa volledig aangesloten is met onderzeese glasvezelkabels en komt er waanzinnig veel Data terecht in Europa:https://www.submarinecablemap.com/#/submarine-cable/marea
Ik vind het schandalig dat de EC vraagt de bitrate te verlagen, het zou verdorie nu het moment moeten zijn dat de EC vraagt om eindelijk is de bitrate te verhogen naar blu-ray kwaliteit. Dat die providers nu eindelijk voldoende glasvezelkabels tot aan huis aanleggen. We hebben in België de duurste internettarieven dat ze dat ook voldoende bitrate geven. Die mensen in de EC worden in Brussel constant belaagd door interessegroepen, dat de EC eens opkomt voor de hardwerkende mens die eindelijk kwaliteit mag verwachten. De concurrentie gaat zeer groot worden met al die streamers die naar België komen maar Netflix zit maar aan 6 Mbit/s terwijl een blu-ray gemakkelijk aan 30 Mbit/s zit dat ze die glasvezelcapaciteiten serieus vergroten om ons ook blu-ray kwaliteit te geven om te streamen en dat heb ik het niet alleen over beeld maar ook over het geluid want dolby digital plus is nog altijd niets in vergelijking met DTS-HD op een blu-ray schijfje.
Dat die EC zich eens bezighoud dat de providers die zoveel geld vragen met het internet maar ik wil best voldoende betalen als daar ook voldoende kwaliteit tegenover staat dat kost natuurlijk allemaal veel geld maar als Telenet voldoende investeerd in grotere bitrate mogelijkheden zullen de klanten er alleen maar tevreden van zijn dat we meer datamogelijkheden krijgen.

Inloggen
Gerco

Gerco
23 maart 2020 om 15:35

Doordat er nu meer mensen thuis zitten lijkt het wel aantrekkelijk om te gaan streamen als een hamster, maar ik denk niet dat de meeste mensen dit 24/7 gaan doen. Ik denk dat de meesten het grootste gedeelte van de dag naar radio en muziek gaan luisteren.

Aan de andere kant maakt een lagere bitrate het minder vermoeiend om te kijken en dat lijkt me niet gezond vanwege het gebrek aan beweging.

Inloggen