De erfgenamen van Game of Thrones: wie bestijgt de troon? 

02 januari 2022 4 Minuten 0 Reacties
JM2_5909.NEF

Game of Thrones was misschien wel het laatste echte tv-fenomeen. En daarom is iedereen op zoek naar een gelijksoortige hit in het scifi-fantasy-genre… het liefst een gebaseerd op een boekenreeks. We bekijken de opties.

The Witcher

De Witcher-boeken van de Poolse auteur Andrzej Sapkowski vormden al ooit de basis voor een stel videogames en Netflix heeft momenteel succes met een tv-serie over de avonturen van monsterjager Geralt of Rivia (Henry Cavill). En de streamingdienst is vastbesloten om er een grote franchise van te maken: naast het tweede seizoen van de serie verscheen er al een animatiefilm over de mentor van Geralt getiteld Nightmare of the Wolf en verder is er een derde seizoen en een prequel-serie getiteld Blood Origin in de maak. En er wordt er zelfs gewerkt aan een Witcher-animatieserie voor kinderen.

Naast The Witcher probeert Netflix ook met Shadow and Bone, dat zeker is van een tweede seizoen, in te haken op het succes van Game of Thrones. In de fantasy-hoek vinden we tevens een aanstaande verfilming van de Sandman-boeken van Neil Gaiman, hoewel we voor ouderwetse ‘sword & sorcery’ wellicht toch moeten wachten op de aangekondigde Conan the Barbarian-serie. Tot slot werken de twee showrunners van Game of Thrones nu voor Netflix aan de scifi-serie The Three Body Problem.

The Lord of the Rings

Het wordt naar verluidt de duurste televisieserie aller tijden: Amazon zou vijf seizoenen, waarvan er al twee concreet zijn aangekondigd, van een Lord of the Rings-serie willen maken, en daar zou een prijskaartje van meer dan een miljard dollar mee gemoeid zijn. De opnamen vonden weer plaats in Nieuw-Zeeland, maar het verhaal speelt zich af in de ‘second age’ van Midden-Aarde, ver voor de gebeurtenissen in de films van Peter Jackson. De reeks heeft zelfs al een premièredatum, ook al is deze nog wel een heel eind weg: op 2 september 2022 wordt er afgetrapt met de eerste van acht afleveringen, waarbij J.A. Bayona (Jurassic World: Fallen Kingdom) de première mocht regisseren.

Hoewel alle ogen gericht zijn op The Lord of the Rings debuteerde Amazon dit jaar nog een andere ambitieuze fantasyserie: The Wheel of Time, waarin Rosamund Pike te zien is met de Nederlandse acteur Josha Stradowski. Tot slot werden in september ook eindelijk de opnamen van het tweede seizoen van Carnival Row, met Orlando Bloom en Cara Delevingne in de hoofdrollen, afgerond.

House of the Dragon

In oktober werd bekendgemaakt dat HBO Max, de nieuwe streamingdienst van Warner Brothers en betaalkanaal HBO, volgend jaar hier in Nederland wordt gelanceerd. Alle seizoenen van het originele Game of Thrones zullen daar terug te kijken zijn, maar inmiddels is er tevens weer een vers blik Britse topacteurs opengetrokken voor een prequelserie: onder meer Paddy Considine en Rhys Ifans maken hun opwachting in House of the Dragon, dat zich honderden jaren voor de start van de originele serie afspeelt en de opkomst en ondergang van huis Targaryen in kaart zal brengen. Daarnaast kun je bij HBO Max straks terecht voor de sciencefictionserie Raised by Wolves, van Blade Runner-regisseur Ridley Scott, en Dune: Sisterhood, een spin-off van de door Denis Villeneuve gemaakte speelfilm.

See

Een van de vlaggenschepen van Apple TV+ is het post-apocalyptische See met Jason Momoa, die in Game of Thrones gestalte gaf aan de barbaarse Khal Drogo, over een toekomst waarin mensen het vermogen om te zien zijn verloren. En leuk voor ons Nederlanders: Sylvia Hoeks (Blade Runner 2049) heeft een rol als kwaadaardige koningin. Apple laat echter nog meer ambitie zien met het ook al met een tweede seizoen verlengde Foundation, een zeer grootschalige sciencefictionserie van scenarist David S. Goyer (The Dark Knight-trilogie) gebaseerd op de boekenreeks van auteur Isaac Asimov.

Meer films en series

Wil je meer weten over de nieuwste releases van video-on-demand diensten en de nieuwste releases op blu-ray of in de bioscoop? Houd dan ons Entertainment Channel in de gaten. Bekijk onze tips en advies-sectie voor achtergronden over streamen, games en films.

Reacties (0)