Android TV: wat is het en hoe werkt het?

13 januari 2015 8 Minuten 9 Reacties
Google-Android-TV

Android TV is een besturingssysteem voor slimme televisies. Maar wat is het precies en hoe werkt het?

Wat is Android TV?

Android TV is een besturingssysteem voor smart tv’s, gemaakt door Google. Het is de officiële opvolger van Google TV. Dat je daar niet zo veel over hebt gehoord is precies de reden dat Google het nogmaals probeert, ditmaal onder een andere naam. Android TV is in maart 2014 aangekondigd en draait op dezelfde basis als Android 5.0 Lollipop voor smartphones en tablets. Met Lollipop wil Google meer cohesie realiseren tussen de verschillende platformen van het OS, waaronder dus smartphones, wearables en televisies.

Kort gezegd brengt Android TV bijna alles dat je gewend bent van het Android-platform naar je televisie toe, op een manier waarmee je al bekend bent. Dat betekent niet dat je nu direct kunt bellen met je tv of dat je door je verzameling e-mailberichten kunt scrollen, maar het houdt wel in dat je bijvoorbeeld populaire games en apps kunt gebruiken in de huiskamer, op het grote scherm. Het moet je televisie daadwerkelijk slimmer maken en voor gebruikers een ervaring opleveren waar geen haken en ogen aan zitten – alles moet bijna vanzelf gaan.

Hoe werkt Android TV?

Android TV kun op verschillende manieren bedienen. Dat kan met je stem – een vooraanstaande prioriteit bij Google – of met verschillende smart devices, zoals je smartphone, tablet of Android-wearable. Android TV heeft net als Android 5.0 Lollipop een systeem gebaseerd op kaarten, met het idee meer overzicht te hebben op wat er nu op je apparaat gebeurt. In de praktijk vinden sommige gebruikers dat kaartensysteem niet altijd heel overzichtelijk, maar over het algemeen werkt het wel prima en vind je snel wat je nodig hebt.

Qua applicaties zul je met name in het begin enkel de meest essentiële terugvinden. Dan bedoelen we apps als Netflix en YouTube. Ontwikkelaars krijgen echter ook de kans hun bestaande en nieuwe apps te optimaliseren voor het platform en dus het grote scherm. Dat betekent dat bijvoorbeeld populaire videogames en andere applicaties, zoals die voor het weer, vanzelf hun weg zullen vinden naar je televisie. Helaas is het niet zo dat alle apps die nu in de Google Play Store staan geschikt zijn voor Android TV, vanwege het gebrek aan een standaard input.

Waarom als fabrikant kiezen voor Android TV?

Android TV is niet alleen handig voor gebruikers, vanwege die bekende gebruikerservaring, maar ook voor fabrikanten. Android TV is een groeiend platform waar in de toekomst nog veel meer apps voor uitkomen (en waar al een flink aantal voor beschikbaar is), dus waarom zou je nog als fabrikant gaan investeren in een eigen platform? Dat kost alleen maar tijd en geld, terwijl het waarschijnlijk geen doorslaggevende factor voor een consument zou zijn om wederom met een apart besturingssysteem kennis te maken – dit is voor iedereen gemakkelijker.

Bovendien is het zo dat er constant apps voor zullen blijven uitkomen, wat een gigantisch verkooppunt voor Android TV is. In het verleden zagen we dat fabrikanten hun eigen smart tv-platform hadden waar een handjevol apps voor beschikbaar was. Dat aantal werd vaak niet uitgebreid en apps die niet goed werkten (of aan verbeteringen toe waren) kregen de nodige updates niet. Met Android TV gebeurt dat straks allemaal wel – scheelt de fabrikanten tijd en geld en de consument is beter af met recente content en updates.

Hoe kom ik aan Android TV?

We hebben het net al over smart tv’s gehad, maar dat is niet de enige hardware waar we Android TV op zullen tegenkomen. Google heeft bijvoorbeeld de Nexus Player aangekondigd: een kleine settopbox voor onder je huidige televisie, waar eveneens het tv-systeem op geïnstalleerd staat en in feite alle voordelen biedt van het platform. Je kunt er zelfs nog een controller bij kopen om direct te kunnen beginnen met gamen. Helaas is nog niet bekend wanneer de Nexus Player naar Nederland toe komt, dus daar moeten we nog even geduld voor hebben.

Ook kondigde Razer de Forge TV aan. De Razer Forge TV is een kleine krachtige Android TV-spelcomputer, waar je een controller, toetsenbord en muis op kunt aansluiten. Ook kun je er je pc-spellen naartoe streamen en vanaf je bank League of Legends of World of Warcraft spelen – dat moet het unique selling point van dit apparaat worden. Buiten dat werkt de Forge TV natuurlijk op Android TV, waardoor je ook direct toegang hebt tot het besturingssysteem van Google en toegang hebt tot de meest populaire applicaties van het Android-platform.

Maar, het vaakst zul je Android TV tegenkomen op smart tv’s die in de winkel staan. Onder meer Philips, Sony en Sharp hebben begin 2015 aangekondigd in 2015 met de eerste Android TV’s te komen. Een compleet overzicht van alle modellen die naar Nederland komen vind je in het 2015 home cinema overzicht.

Chromecast of Android TV?

De Chromecast is een duidelijke hit voor Google. Het is simpel en goedkoop en werkt met zo’n beetje elk modern televisietoestel en Android-apparaat. Je plugt de Chromecast-stick in een HDMI-poort op je tv en kunt meteen beginnen met uitzenden (cast). Op de CES 2015 kondigde Google trouwens ook Google Cast for Audio aan: een verzameling speakers die allemaal het Android-platform ondersteunen en waar gebruikers met een druk op de knop muziek naartoe kunnen sturen, via Google Play Music en andere populaire muziekstreamingdiensten.

In principe werkt Android TV hetzelfde als de Chromecast. Met een druk op de knop stuur je die YouTube-video of vakantiereportage naar je televisie toe, zoals je dat gewend bent van Chromecast. Heb je dus straks een televisie met Android TV, dan heb je geen Chromecast meer nodig. Die gebruik je enkel nog voor de televisies waar geen Android TV op staat. Slimme televisies die draaien op Googles nieuwe OS hebben een ingebouwde dongle, waardoor een aparte niet meer nodig is – maar gooi die stick nog niet weg.

Vanaf wanneer is Android TV beschikbaar?

Android TV wordt vanaf dit jaar (2015) geïntroduceerd op smart tv’s van onder andere Sony, Phillips en Sharp. Ook kunnen we het platform verwachten op onder andere de Google Nexus en Razer Forge TV en later wellicht andere settopboxen. In Noord-Amerika is de Nexus Player al beschikbaar en het is slechts een kwestie van tijd voordat het apparaat ook onze kant op komt. Je kunt meer over de televisies met Android TV lezen in ons home cinema overzicht van 2015, waar je ook meer kunt lezen over webOS 2.0 van LG en FireFox OS van Panasonic.

Update 2017 – Android TV 7.0: dit is er nieuw

Google heeft Android TV van een belangrijke update voorzien die twee functies toevoegt. De eerste grote feature is picture-in-picture-modus. Met de functie is het mogelijk tegelijkertijd naar een tweede schermpje op de tv te kijken, met een resolutie van 240 bij 135 pixels. Het is vergelijkbaar met wat andere televisies zonder Android TV ook aanbieden. Maar het kan ook gebruikt worden binnen dezelfde app: in het kleine scherm zie je een video, terwijl je op het grote scherm bijvoorbeeld verdergaat met scrollen door een lijst met video’s.

Daarnaast zijn televisies met Android TV voortaan beter in staat programma’s op te nemen. Het was al mogelijk om een live-uitzending te pauzeren en vooruit te spoelen, maar nu gaat het systeem dus een stapje verder. Je kunt een opname ook inplannen en meerdere opnames tegelijkertijd hebben opgeslagen. Mocht er tijdens het opnemen een fout optreden, dan zal Android TV automatisch een gedeelte van de video verwijderen. Daardoor mis je misschien een paar minuten van je serie, maar dat is nog altijd beter dan een complete aflevering missen.

Lees al onze reviews

We hebben Android TV nog niet aan een review onderworpen maar gaan hier snel mee aan de slag. Neem ook vooral onze reviews door waarin we meer modellen die dit jaar gelanceerd worden uitgebreid behandelen.

Specifieke wensen

Heb je specifieke wensen voor je nieuwe tv? Neem dan ook ons tv tips en advies archief door. Hierin behandelen we diverse tips en adviezen voor de aankoop van tv’s. Daarnaast hebben we reeds artikelen geschreven over de beste tv’s voor het spelen van games en de beste tv’s voor ruimten met veel licht.

Reacties (9)