Tips & Trucs: Slow motion op je smartphone

21 december 2022 2 Minuten 0 Reacties
Tips_8 Screenshot Video Player
FWD award

Slow motion is altijd leuk om naar te kijken. Het kijken naar een timelapse ook. In de app ‘Smooth Action - Cam Slowmo’ kun je op je telefoon beelden vertragen of versnellen. Hoe? Dat leggen we uit.

Het vertragen van beelden levert extra informatie op. Denk maar eens aan slow motion beelden in een natuurfilm. Dan zie je pas echt goed hoe dat koolmeesje vliegt of hoe een druppel in een waterglas valt. Het versnellen van beelden is ook interessant. Dat kan grappige beelden opleveren, maar ook indrukwekkende beelden. Bijvoorbeeld de wolkenluchten die snel overtrekken of de auto’s op de verkeerswegen in een drukke stad.

De app

De app die ik testte, kwam uit de Play Store (Android dus) en was goed te installeren (Afbeelding 1). Het was de gratis versie, dus er zat wel reclame in de app, maar ik vond dat bij deze niet zo hinderlijk, eerlijk gezegd. De reclame stond in een hoekje en de meer bewegende advertenties kwamen tijdens het renderen, wat toch lang genoeg duurde om je telefoon te kunnen wegleggen.

Na het starten kom je in een schermpje, waarmee je een bestand kunt ophalen uit je galerij. Voor het gemak staan de meest recente video’s al in een klein overzicht.

Na je keuze, kom je in het eenvoudige hoofdscherm, dat standaard op 100% staat ingesteld, zie Afbeelding 2.

Vertragen

De slow motion kun je heel gemakkelijk instellen. Dat gaat in percentages. Je schuift de knop naar beneden tot het minimum, 13% was het minimum, zie Afbeelding 3. Het is altijd lastig te voorspellen welk percentage (welke vertraging) het mooiste effect oplevert. Dus ik adviseer daar wat mee te experimenteren.

Dat deed ik ook. Het drummen terugbrengen tot 13% gaf in deze app geen mooi effect. Wel toen ik de vertraging op 50% zette, (Afbeelding 4 en Afbeelding 8).

Tijd

Het maken van de vertraging kostte veel tijd. Mijn drumfragment duurde op normale snelheid 6 seconden (100%). Het vertragen naar 13% leverde een filmpje op van 46,1 seconden, maar het renderen kostte 46 minuten (Afbeelding 5). Het renderen naar 50% duurde 12 minuten (Afbeelding 6).

Versnellen

Het versnellen kostte minder tijd, want dat is technisch minder ingrijpend. De schuif op 200% leverde een leuk filmpje op van 3 seconden (Afbeelding 7).

Er zijn allerlei slow motion apps. Probeer er een aantal uit. Veel plezier met de Slowmo-projecten!

Geschreven door Pieter Reintjes (video-college.nl)

Reacties (0)