Tip: Drie betere camcorders voor de vakantie

27 juli 2023 6 Minuten 0 Reacties
vakantie camcorders
FWD award

Op vakantie wil je gewoon lekker vrij zijn maar toch ook goede video-opnamen maken. Nog niet zo lang geleden speelde daarbij de camcorder de hoofdrol. Heden ten dage zijn het vooral de highend-smartphone, betere hybride camera en actioncam die mee op reis gaan. Lekker compact, je kunt de gemaakte shots eenvoudig online delen en de AV-kwaliteit staat op hoog niveau. Is er dan nog een vakantieplek voor de betere camcorder voor tot circa 1.000 euro? Gelukkig zijn die er nog altijd…

De goedkope simpele camcorder is grotendeels passé. Menigeen verkeert in de mening dat zij geen bestaansrecht meer hebben bij de familieklusjes zoals op vakantie, reizen en feestjes. De highend-smartphone biedt immers dezelfde of een betere kwaliteit, heb je altijd bij je, je kunt de shots meteen delen en beschikt toch over net zoveel mogelijkheden?

Inderdaad kan dit type camcorder gewoon niet meer met de betere smartphone meekomen. Maar hoe zit het met de meer geavanceerde modellen daarboven? Natuurlijk moeten deze camcorders concurreren met de highend-smartphone, hybridecamera en de actioncam. Die bieden voor hetzelfde geld veelal een gelijkwaardige en soms zelfs een betere AV-kwaliteit. Deze camcorders hebben daarbij een aantal belangrijke voordelen: Het bedieningsgemak met het zoomen, scherpstellen, de beeldstabilisatie en handligging. De 4K beeld & hifi geluidskwaliteit doet zeker niet onder voor een topsmartphone. Tevens biedt de camcorder meer opslagcapaciteit op de geheugenkaarten. En dat maakt de hier besproken Panasonic HC-VXF1EG 4K, Sony FDR-AX53 4K en Canon Legria HF G26 Camcorder tot een prima metgezel voor op vakantie. Als prijsgrens kozen wij voor maximaal 1.000 euro een bedrag waarvoor je ook de highend smartphone koopt.

Panasonic HC-VXF1EG 4K

De troeven van deze camcorder zijn de gewoon goede (voor deze prijsklasse) 4K kwaliteit met bijpassende hoogwaardige Leica zoomobjectief. Met behulp van een grotere BSI MOS sensor dan in de smartphone en een 24 maal zoombereik met een 25 mm groothoek overtreft deze camcorder menig smart-phone, hybridecamera en zeker de actioncam.

Het telebereik, ook een zwakpunt bij smartphones is maximaal 600 mm (kleinbeeld). En met de OIS blijft zulks redelijk stabiel doch een aanvullend steuntje blijft aanbevolen. Het contrast, de resolutie en het terugdringen van overstraling en ghosting zijn op niveau. Met de lichtsterkte van de sensor en het F1.8 objectief zit het wel snor. De ruisonderdrukking helpt maar kan uiteraard niet elke situatie met matig licht de baas.

Het 4-Drive-lenssysteem dat vier lensgroepen onafhankelijk van elkaar aanstuurt houdt de body compact en stelt goed scherp. De optische beeldstabilisator van de Panasonic HC-VXF1EG omvat drie technologieën: De 5-assige HYBRID O.I.S.+, het Ball O.I.S.-systeem en de Adaptive O.I.S. Dat werkt in de praktijk prima uit de hand. In de groothoekstand kan je een grote groep mensen en de achtergrond in het frame passen. Tevens handig voor het vastleggen van selfies in combinatie met de draaibare LCD. Andere nuttig en praktisch bruikbare specificaties zijn: Een kantelbare zoeker en een handmatige instelring voor de scherpstelling, iris en zoom. Je wisselt snel van functie via de twee speciale knoppen voor Manual/Auto en Focus/Iris/Zoom. De variabele witbalans heeft een instelbaar bereik van 2.000K tot 15.000K. Er zijn Focus Expand/Peaking en User Button aan boord. Met behulp van 4K Cropping maak je 4K opnamen in de groothoekstand die je later tot Full HD kunt bewerken. Met Cinema Like Effect zijn opnametechnieken mogelijk die worden gebruikt bij het maken van speelfilms, zoals Slow & Quick Video, Slow Zoom, Slow Motion Video en Dolly Zoom. Wifi ontbreekt niet. Het geluid van de ingebouwde stereomicrofoons is redelijk tot goed. Het touchscreen is in het algemeen goed afleesbaar. En voor de bagage: Afmetingen  69 x 77 x 167 mm en een gewicht van 450 gram.

Sony FDR-AX53 4K

Ook de compacte Sony FDR-AX53 zet stevig in op 4K-kwaliteit (XMOR CMOS-sensor), een hoogwaardig Leica zoomobjectief en geavanceerde beeldstabilisatie. De Zeiss lenselementen van de 20x optische zoom geven menig smartphone en goedkopere hybridecamera het nakijken. Naast automatisch tevens manuele bediening. Dat laatste via een schakelbare ring. Er zijn ee elektronische zoeker, tijdcode en het registeren van userbits beschikbaar.

Over de beeldkwaliteit waren wij meer dan tevreden. De sensor gebruikt relatief grote pixels, is behoorlijk lichtgevoelig en kent slechts weinig beeldruis. De relatief hoge bitsnelheid in de XAVC S-indeling legt ook bewegende beelden redelijk goed vast. Ook het geluid mag gehoord worden doch extern blijft altijd beter dan interne stereomicrofoons. De microfoon is van een nieuwe structuur en neemt geluid op vanuit vijf richtingen met ongeveer 40% minder ruis voor een realistische ambiance.

De geavanceerde AF heeft het in de meeste gevallen bij het rechte scherpsteleind. Dit dankzij de welkome ondersteuning door de extra-efficiënte lensaandrijving en AF-bereikvoorspelling. Een nieuw AF-algoritme optimaliseert de communicatie tussen lens en beeldverwerkingsprocessor voor extra snelle AF.

Het Zeiss Vario-Sonnar objectief heeft een groothoek van 26,8 mm. In de praktijk wel voldoende. De Balanced Optical SteadyShot geeft een goede beeldstabilisatie. Intelligent Active Mode beeldstabilisatie over 5 assen en compenseert cameratrillingen in HD-opnamemodus, Je kunt er zelfs mee hardlopen. WiFi en streaming zijn beschikbaar. Het 3 inch touchscreen viewerscherm valt bij niet al teveel licht goed te lezen. Voor de bagage afmetingen 7 x 8 x 16 mm en een gewicht van 535 gram.

Canon Legria HF G26 Camcorder

De Canon Legria HF G26 is van een beproefd HD-concept. Degelijk, relatief eenvoudig te bedienen, goed in beeld en zeker ook geluid plus zo ongeveer alles wat een videamateur in deze prijsklasse er van verwacht. Wel alweer een aantal jaartjes op leeftijd maar nog altijd een prima stuk videogereedschap voor de vakantie. De kenner spreekt over een combinatie van een eenvoudige workflow, professionele prestaties en draagbaarheid. Ruim voldoende zoom met 20x HD optische zoom, DIGIC DV 4-processor en een HD CMOS Pro-beeldsensor. Ook een mooie lichtsterkte van F1.8 met al vanaf F 2.8 heldere en natuurlijke beelden. Het grote dynamische bereik en de hoogwaardige CMOS Pro-sensor zorgen voor mooie Full HD beelden. De opslag gaat in AVCHD of MP4. Natuurlijk ontbreken een aansluiting voor een hoofdtelefoon of microfoon niet.

Opvallend is het relatief hoge gebruikersgemak mede dankzij het 3 inch touchscreen, een kantelbare EVF en een schakelbare zoom-/scherpstelring op de lens. De 5-assige optische en elektrische beeldstabilisatie zorgen voor minder vertekening door ongewenste beweging in de video. Dankzij de twee SD geheugenkaartsleuven heb je altijd voldoende opslag voor jouw video’s. Geen 4K maar Full HD en dat videoformaat is nog lang niet dood. En op vakantie biedt dit compactere videoformaat betere mogelijkheden om clips snel te delen. Belangrijke specificaties zijn verder Sensortype: 1/2,84 type geavanceerd HD CMOS PRO, VCHD-opnamen in Full HD bij 1920 x 1080 of MP4-opnamen bij 50p naar SD-kaarten, digitale zoom tot  400x, optisch zoombereik 3,67 – 73,4 mm, minimale focusafstand: 10mm, gezichtsdetectietechnologie en slow motion. De accu gaat relatief lang mee.

Prijzen & Info

  • Panasonic HC-VXF1EG 4K € 789,- www.panasonic.nl
  • Sony FDR-AX53 4K € 869,- Sony, www.sony.nl
  • Canon Legria HF G26 Camcorder € 898,- Canon, www.canon.nl

Reacties (0)