Review: OM System OM5 compacte MFT-systeemcamera

27 april 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Olympus_OM5_74
FWD award

Een tweede telg uit de door OM system overgenomen Olympus OMD-familie is de OM5. Een camera met name voor de avontuurlijk aangelegde foto- of videograaf die graag compact, licht en comfortabel reist. Met een nieuwe beeldprocessor, goede beeld- en videokwaliteit plus een aantal slimme innovaties een aantrekkelijk alternatief in de middenklasse van hybride systeemcamera’s En uiteraard een hebbeding voor de liefhebber van Olympus retrolook camera’s.

Al zo’n acht jaar gebruiken wij op de redactie de Olympus OMD E-M5II. Deze hybride systeemcamera bevalt nog altijd prima vanwege de compacte vorm, licht gewicht, goede beeldstabilisatie bij foto en video, diverse handmatige instellingen en nog altijd best aardige beeldprestaties voor een 16 MP beeldsensor. Het gebruikte objectief is een 14-150 mm zoom (28 tot 300 mm kleinbeeld) waarmee je ruim 90% van alle onderwerpen dekt. Voor alle trips waarbij licht en compact gereisd moet worden, een ideale metgezel. Tussentijds kwam er onder de oude Olympus vlag nog een OMD E-M5III uit voorzien van een 20 Mp beeldsensor.

Nu is het tijd voor een nieuw model uit de stal van de zelfstandig geworden Olympus cameradivisie: de OM5, de tweede eigen camera van OM System. Heeft deze OM5 nog altijd dezelfde aantrekkelijke eigenschappen en welkome nieuwe specificaties voor foto en video? Tijd voor een korte test.

Vertel jouw eigen verhaal

De slogan van OM System bij de OM5 is: ‘vertel je eigen beeldverhaal’ – Tell your story. Dat zal menig foto- en videograaf aanspreken, een camera die je aan alle kanten ondersteunt bij foto en video. Alle aandacht voor het beeld en bij video ook geluid zonder missers bij de instellingen en opnamen. De talrijke momenten van het reis- en AV-avontuur prima vastgelegd. De ware reiskompaan die de gebruiker niet snel in de steek laat. En tevens robuust, spatwater- en stofdicht.

Deze claims kloppen zeker in de dagelijkse opnamepraktijk en wij voorzien tal van tevreden gebruikers. De vraag die echter reist in hoeverre er echt sprake is van een upgrade ten opzichte van de Olympus OMD E-M5III en of dit gerenommeerde concept nog altijd meekomt in de moderne flow van hybride systeemcamera’s?

Aantrekkelijke specificaties

We beginnen met de meest aansprekende specificaties van de OM5. Te beginnen met de 5-assige beeldstabilisatie met sensorshift. Die haalt tot 6,5 stops en met de compatibele Sync-IS-objectieven zelfs 7,5 stops. In de praktijk met een prima score voor zowel bij foto- als video-opnamen uit de hand en langere sluitertijden. Bij video geen beeldonrust en het vloeiend wandelend of fietsend kunnen volgen van het onderwerp. In de wandelgangen wordt de OM5 wel de gimbalcamera genoemd.

Daar de OM5 vaak door reizende gebruikers en avonturiers benut zal worden komen de spatwater- en stofdichte uitvoering mooi van pas. Bovendien behoorlijk vorstbestendig, tot -10 graden Celsius. De OM5 voldoet hierbij volledig aan de IP53-norm. Het gewicht bedraagt 414 gram en de afmetingen zijn125 x 85 x 50 mm.

Weg met de (variabele) voorzet-ND-filters. De OM5 gebruikt softwarematig regelbare grijsfilters. Dat vormt in de video/foto-praktijk een heel gemak en geeft goede resultaten. Zelden zal er sprake zijn van teveel licht, extra snelle sluitertijden of het te veel moeten dichtdraaien van het diafragma. Deze Live ND heeft vier effectstappen tot ND16. Een bijkomend voordeel is dat ingebouwde softwarematige grijsfilters geen last hebben van vignettering bij extremere groothoeken.

Procapture bewijst goede diensten om geen cruciale shot of moment te missen. De OM5 voegt voortdurend beelden aan het interne buffergeheugen toe. Maximaal 30 per seconde. Je legt met een druk op de ontspanknop de laatste 14 vast. Daarna even zoeken in de ‘tijdmachine’ welk shot de beste is.

HDR ontbreekt uiteraard niet. Er is bij het High Dynamic Range-gebied keuze uit reeksen van 3 tot 5 beelden met een verschillende belichting. Daarnaast ook het 4 beelden samen verwerken in verschillende HDR-modi. Deze HDR-functie van de OM5 mag in de praktijk gezien worden.

Met handheld HIRES en pixel shift kan je zonder al te veel moeite foto’s met 50 Megapixel schieten. Op het statief zelfs 80 Mp. En dat scheelt echt een flinke slok op de resolutieborrel.

De AutoFocus is merkbaar verbeterd. Het gaat bij het model OM5 om PDAF (fasedetectie)-techniek met 121 kruispunten om op scherp te stellen. Dat werkt in de praktijk behoorlijk goed. Handig is het scherpstellen door het tikken op het touchscreen. Er zijn verschillende AF-doelmodi voor mens en dier. Bij de mens ook gezichts- en oogherkenning. Tevens biedt deze camera Focus stacking. De fotograaf kiest welke beelden die hij of zij scherp wil hebben en laat vervolgens de camera het werk doen door de beelden te combineren. Of het nu gaat om extreme macro’s of landschappen bij weinig licht, je kan met deze functie de scherptediepte maximaliseren zonder je toevlucht te hoeven nemen tot hogere ISO- of F-waarden. De burst biedt 10 bps mechanisch en 30fps elektronisch.

Ben je geïnteresseerd in de weidse sterrenhemel of astronomie? De OM5 helpt bij het fotograferen van de sterrenhemel met de modus Starry Sky AF. Dat vindt de astrofotograaf maar op weinig camera’s. Deze modus valt goed te combineren met andere functies voor computationale fotografie zoals live composiet. Die laatste optie maakt het ter plekke meteen combineren van fotobeelden mogelijk. Gewoon componeren op het LED-scherm. Bij de astrografische opnamen bijvoorbeeld het aanbrengen van sterrensporen in de lucht.

Voor de fotografie de keuze uit goede JPEG en RAW-formaten.

Vooruit denkend en creatief

Weet je niet precies hoe een bepaalde scene precies in te stellen. De OM5 voorziet in 22 voorgeprogrammeerde scenemodi. Daaronder natuurlijk sneeuw, sky, macro, sport en portret. Te selecteren uit de gekleurde voorbeelden op het viewerscherm. Dat scheelt weer een hoop kopzorg want de camera denkt al vooruit als je snel een bepaalde scene wil vastleggen.

Voor de creatieveling zijn er 16 artfilters. Die variëren van simulaties voor verschillende filmemulaties tot softfocus- en artistieke effecten. Leuk om aan boord te hebben. De Color Creator regelt de tint en kleurverzading van de op te nemen scene.

Video en audio

Ons oude model schiet nog altijd stabiele goed bruikbare 4K video op 24/25/30P. De OM5 is echter meer van deze tijd. Behalve hoogwaardige (voor deze prijsklasse en een MFT-sensor) video op 4K 30P UHD en C4K nu ook verticale opnamen. Die vertical shots passen mooi in social media. Tevens een nieuwe portretbenadering van het onderwerp die heel creatief kan uitwerken. Highspeed shots in FHD en op 120 fps. In de aparte manuale movie-modus heb je onder andere toegang tot upper en lower limit voor auto-ISO en tijdcode.

Hoera voor de lengte van continue opnamen. Bij de voorganger circa 30 minuten en nu vrijwel onbeperkt. Handig is het rode kader om het beeldframe tijdens de videorecording.

Er is nu ook een V-log, de OM-log400 op 8 bit. Daarmee beheerst de videograaf de kleurgradaties en het dynamisch bereik. Werkt prima bij de postproduction. Wij vonden de geschoten 4K UHD en 2K FullHD videobeelden nog altijd op niveau voor een middenklasse systeemcamera.

Zoek je een webcam voor op locatie of onderweg? Sluit de OM5 via USB aan op een computer en je hebt er eentje. De USB is tevens in gebruik als voeding tijdens het opnemen en intern de accu opladen. Het geluid via de interne microfoons was bij Olympus en nu ook bij de OM5 altijd best aardig tot zelfs goed. Dat is ook nu in combinatie met de interne streomics het geval, maar wij raden zoals altijd toch een externe microfoon aan. Interessant is de combinatie met de optionele LS-P5 audiorecorder. Die heeft maar liefst 21 zoomniveaus voor de microfoon. Haal de omgevings- en natuurlijke geluiden lekker dichtbij of houdt ze desgewenst op afstand. Bij de connectivity naar keuze Bluetooth of bekabeld.

We missen een aparte hoofdtelefoonaansluiting. Het kan wel Bluetooth via de genoemde audiorecorder. Wel een redelijk goed kantel & draaibaar 3.5 touchscreen maar de concurrentie heeft 60% of meer dots.

20 MP en een nieuwe beeldprocessor

Nog even een kijkje onder de motorkap. De OM5 gebruikt een al weer wat gedateerde 20,4 Mp MFT-20,4 MFT-beeldsensor. Die kan nog altijd best mee doch er zijn nieuwere versies die meer presteren. De lichtgevoeligheid is best goed voor een dergelijk kleinere sensor. ISO 400 en 800 laten weinig te wensen over. De ISO is instelbaar van 100 tot 25.600. De sensor wordt regelmatig ultrasoon gereinigd.

Een heel snelheids- en beeld verbeterende hulp ten opzichte van de vorige modellen is de nieuwe beeldprocessor TruePic IX. Echt een vooruitgang ten opzichte van de OMD-EM5III.

Praktijk en conclusie

De OM5 is zoals vanouds een waar gemak bij reizen en weinig ruimte voor de foto/video-outfit. De bediening met de manuele knoppen en touchscreen-menu’s valt behoorlijk ergonomisch te noemen. De grip op de behuizing is wat iel. Te verbeteren met een optionele handgreep. Een van de voordelen van het MFT-systeem is dat er een ruime keuze aan hoogwaardige en voordelig geprijsde objectieven verkrijgbaar is.

De aanwezigheid van diverse handmatige bedieningsfuncties (ISO, belichtingscompensatie,) naast uiteraard fullauto zal menig foto/videograaf charmeren De OLED 60fps verversing EVF, het beeldscherm, menufuncties (niet op het niveau van de OM1) en de AF bij sport zijn nog voor verbetering vatbaar in vergelijking met de concurrentie. Een beperking is dat de accucapaciteit niet verder gaat dan 310 opnamen.

Er is een UHS-II SD-kaartslot onder een apart te openen deurtje. Helaas geen twee geheugenslots voor CFEpress maar dat heeft ook niet iedereen nodig. Het delen van de camerabeelden met de smartphone verloopt via de app OI.Share soepel. Daarmee kan je ook GPS gegevens invoeren en de camera op afstand bedienen.

Zoals gezegd vinden wij de foto -en videoprestaties op behoorlijk middenklasse-niveau. De compacte vorm van de lichtgewichtbody, allround inzetbaar en gebouwd voor de avontuurlijke foto/videograaf vormen de belangrijkste troeven van deze OM5.

Prijzen & info

OM System OM5 € 1.299,-
www.olympus.nl

Reacties (0)