Review: Olympus OM-1 ‘een nieuw MFT-vlaggenschip is geboren’

22 november 2022 7 Minuten 0 Reacties
Olympus-OM1_14
FWD award

Olympus en de MFT sensor zijn nog lang niet dood, zelfs springlevend! Dat bewijst de nieuwe OM-1 van OM Digital Solutions. Een hybride systeemcamera die zich zowel qua kwaliteit als bedieningsgemak bij foto en video bewijst. Geheel up to date en deze 20 MP camera kan putten uit een groot arsenaal van Micro Four Thirds objectieven van zowel Olympus als Panasonic en diverse derde partij-fabrikanten.

Wie de nieuwe OM-1 body ziet denkt niet anders dan: “Dat is gewoon traditioneel Olympus!” Dat klopt ook als een bus. Na de overname van de Olympus-cameratak door OM Digital Solutions doet dit bedrijf er alles aan om de vertrouwde uitstraling, het ergonomische bedieningsgemak en de optische kwaliteit te handhaven. Overigens stamt de benaming OM1 al uit 1972 in welk jaar Olympus de analoge versie uitbracht. De laatste digitale versie was de Olympus OM1 III. De nieuwe OM-1 Heeft daar veel van weg echter wel met een op belangrijke punten verbeterde en vernieuwde elektronische camerakern. Dus zeker geen camera uit het verleden maar eentje voor heden ten dage en de nabije toekomst. In de praktijk bewijst de OM-1-loot dat de ontwerpers een hoogwaardige MFT-systeemcamera voor zowel foto als video kunnen neerzetten. Het nieuwe MFT vlaggenschip is geboren.

De nieuwe sensor

Niet meer pixels, het aantal blijft gewoon 20.4 MP op de Live MOS-beeldsensor. Echter wel stacked, backlighted en in een cross quad-uitvoering. Dat quad (vier) slaat op de techniek bij de sensormatrix waarbij elke beeldpixel uit vier subpixels met elk zijn gelijke kleurfilter (RGB) bestaat. Al naar gelang de hoeveelheid opvallend licht schakelt deze techniek tussen pixelclusters van 2 x 2 of 3 x 3. Bij veel licht kleinere clusters en de hoogste scherpte. Bij weinig licht meer subpixels in een grote pixel die daardoor een stuk lichtgevoeliger wordt.
De OM-1 houdt het op 4 subpixels bij een maximale resolutie van 20 MP, 5.184x 3.888 pixels. Met de HIRES-functie zijn foto’s op 50 MP, het maximale uit het handje, of 80MP op statief mogelijk. De subpixeltechniek komt tevens goed van pas bij de fasecontrast AF-techniek. Die werkt heel snel en accuraat.
Al met al geeft de nieuwe beeldsensor flinke verbeteringen bij video, 4K op 60P, de algehele lichtgevoeligheid, het dynamischbereik, minder beeldruis en een hogere burstrate bij fotografie. 120 fps in RAW is heel interessant voor de sport & actiefotografie en ook natuurfotografen zullen de OM-1 waarderen. De videoprestaties bij 4K UHD zijn relatief gezien behoorlijk hoog en daarover straks meer.

Belangrijke specificaties

Ten opzichte van zijn OM1 voorgangers munt de nieuwe OM-1 uit bij een beeldstabilisatie van acht stoppen, een kunstmatig intelligente AF met 1053 meetpunten, een hoge verwerkingssnelheid van de beelddata met de TruePic X beeldprocessor, een ISO-gevoeligheid van 25600 en een tot wel 50 fps correct werkende AF. Aan boord zijn ook focus stacking, HDR, live composite
De body is compacter en lichter dan menig APS-C- en zeker fullframe-camera. De afmetingen zijn 34.8 x 91.6 x 72.7 mm en het gewicht van de body is 600 gram. Je kunt met de OM-1 weer- (IP-53 bestendig) en wind trotseren en de uitrusting blijft lekker licht en comfortabel. N.B.: De IP-53 norm staat voor 5 hoogwaardig stofresistent en 3 staat voor drie minuten bestendig tegen sproeiwater onder een hoek van 60 graden). Een verrukking is de elektronische 5OLED-zoeker met 5.76 miljoen beeldpunten en een verversings-snelheid van 120fps. Je zult daarmee geen shot missen. Het heldere uitklapbare 3 inch display op de achterkant geeft een scherp beeld met 1.62 miljoen beeldpunten. De bedieningsknoppen wijzen zich voor de Olympus-fan vanzelf. Het herziene menu werkt sneller en intuïtiever voor zowel foto- als videografen. Er zijn twee snelle USII SD-kaartsleuven beschikbaar. En natuurlijk ontbreken WiFi en bluetooth niet voor de draadloze verbindingen.
Verder noemen wij de joystick voor snelle keuzes, een comfortabele handgreep op de body (verticaal als optie), keuze uit de lichtmeting spot, centrum en multispot, en een verbeterde accuduur. Welkom is het grijs worden van bij deze instellingen niet beschikbare menukeuzes met uitleg van waarom dan niet.

AF, OIS en highspeed

De AI AF staat zijn mannetje ten opzichte van de concurrentie. Dankzij het nieuwe sensortype en TruePic X processor zit deze er ook hoge snelheden en bij objecttracking zelden naast. Het slim herkennen van allerlei mensen, ogen, dieren en bewegende objecten vormt geen enkel punt.
De beeldstabilisatie, combinatie intern body en objectief, haalt maximaal 8 stoppen winst. In de praktijk kregen wij goede prestaties bij weinig licht. 50 fps burst met de elektronische sluiter is heel indrukwekkend. Wel dienen de toegepaste objectieven daarvoor geschikt te zijn. Momenteel zijn dat zes stuks in de Pro-zoom-series. Oudere of goedkope objectieven beperken de snelheid tot 25 of 14 fps doch dit blijft nog altijd behoorlijk snel. Er is een ProCapture-modus die alvast 70 beelden opslaat alvorens de fotograaf de sluiterknop indrukt. De mechanische sluiter haalt 10 beelden per seconde.

Videokwaliteit

De OM-1 behoort bij de videoprestaties tot de middenmoot hetgeen overeenkomt met het prijskaartje voor de body van € 2.200,-. Deze camera neemt op in de resoluties 4K UHD- en DCI-resoluties van 3840 x 2160 en 4096 x 2160 pixels met maximaal 60fps. Naar keuze wegschrijven met 10 of 8 bits.
In Full HD haal je maximaal 240fps. De gebruikte CODES zijn de H.264- of H.265-codecs en met een externe recorder zijn 12bit-opnames met 4:4:4-kleurcodering mogelijk. Het gaat om  8-bit bij de H.264 modes en 10 bit het H.265 format. Bij het schieten op 10 bit schakelt de OM-1 naar keuze tussen de OM-Log mode (voor latere colour grading) of de Hybrid Log Gamma mode (voor het direct bekijken op een HDR display).
The OM-1 geeft tevens output in maximaal 12 bits RAW naar een Atomos Ninja V of Ninja V+ voor de capture in ProRes RAW. Volgens OMDS gaat dit in het formaat van 4K footage.  Externe grijsfilters zijn niet nodig. De OM-1 voorziet in Live ND filters tot ND64.
Er is een HLG videomodus voor opnamen in HDR. Aansluitingen voor een externe microfoon en hoofdtelefoon ontbreken niet. Op een acculading van de BLX-1 17 Wh batterij kan je circa 90 minuten videofilmen. Met een externe voeding via USB-C haal je gemakkelijk 2 uur zonder oververhitting. Er is een dubbele acculader optioneel leverbaar. In de praktijk stemmen de video- en audiokwaliteit zeker tot volle tevredenheid.

Fotografie

Ten opzichte van de OM1 versie III is de fotokwaliteit er behoorlijk op vooruit gegaan. Echt een MFT-camera die de veeleisende fotograaf kan bekoren. Laat je niet misleiden door ‘maar 20.4MP’. Je kunt met deze camera schitterende foto’s tot het afdrukformaat A2 maken. En de kwaliteit van de objectieven is subliem. Heel aardig is de Live Composite-modus die maakt indrukwekkende opnamen van verkeersstromen, vuurwerk of light painting gewoon uit het handje. De camera maakt een reeks doorlopende foto’s met dezelfde belichtingstijd en combineert ze vervolgens tot één opname.
Via focus stacking maakt de OM-1 meerdere opnamen waarmee je de scherptediepte in de samen te stellen composietfoto kunt regelen. Interessant voor de astrofotografen is Starry Sky AF-modus. Deze beschikt over twee instellingen: De Speed Priority-instelling werkt samen met het krachtige ingebouwde beeldstabilisatiesysteem van de OM-1, zodat je nachtelijke sterrenhemel kunt fotograferen zonder je zorgen te hoeven maken over de scherpstelling. Met de instelling Accuracy Priority kan je met een statief en een telelens bepaalde sterren met een hoge precisie lokaliseren.

Samenvattend

Een comfortabel werkende lichte en relatief hoog presterende hybride middenklasser voor zowel video als foto. Binnen het MFT-segment mag je spreken van de geboorte van een nieuw Olympus-like vlaggenschip.

Prijzen & Info
Olympus OM-1 body € € 2.199 shop.olympus.eu

Reacties (0)