Review: Nikon Z6III hybride systeemcamera – Creatief powerhouse

23 april 2025 9 Minuten 0 Reacties
Nikon Z6III_k
FWD award

De vakpers spreekt bij de Nikon Z6III over een creatief powerhouse. Het gerenommeerde cameramerk zet in op een gedeeltelijk 24,5MP stacked CMOS beeldsensor, 6K video, een flink verbeterde AF, magnifieke black-out vrije kleurenzoeker, volledig kantelbaar touchscreen, 8 stops winst 5-assige beeldstabilisatie, krachtig XSPEED7 beeldprocessor, bursts tot 120fps en uiteraard het indrukwekkende assortiment van verwisselbare Nikon optieken. Het prijskaartje is helaas ook gestegen maar dat is deze Z6III beslist waard.

Nikon heeft het rotsvaste vertrouwen van een grote groep prestigieuze fotografen die zweren bij de hoge optische kwaliteit en natuurgetrouwe kleuren. De afgelopen jaren heeft echter ook hoogwaardige video zijn intrede gedaan. Eerst als een extra optie maar tegenwoordig ook als een wezenlijk deel van de hybride spiegelloze Nikoncamera’s. En dat Nikon recentelijk ook RED Camera heeft gekocht is een teken aan de cinematografische toekomstwand.

Nikon heeft natuurlijk al de toppresteerders Z8 en Z9. De Z6 zat daar een klasse onder en de prestaties verkeerden op het gebied in de middenmoot. Nu is er de Z6III die met een gedeeltelijk gestapelde beeldsensor, verbeterde AF, 6K NRAW en ProRes een gooi naar de kroon van het middensegment videofilmende systeemcamera’s doet.

Gedeeltelijk gestapelde beeldsensor

De Nikon Z6III is uitgerust met een fullframe gedeeltelijk gestapelde 25,4MP CMOS beeldsensor. Over stacked sensoren valt veel te doen. Praktisch gezien gaat het hierbij om een soort sandwich met twee chipdelen: De voorkant de lichtgevoelige photosites (dioden). Aan de achterkant een laag met beeld bewerkende en interpreterende chips. Voorheen zaten de elektrische circuits om de fotodiode heen gewikkeld.

Deze stack biedt een aantal belangrijke voordelen. Als eerste zit er geen elektronica rondom of zelfs voor het lichtgevoelige diodedeel maar er achter. Dat maakt de stacked beeldsensor een stuk gevoeliger voor invallend licht. Circa tweemaal zo lichtgevoelig. En als tweede het verhogen van de beeld ontvangende en verwerkende snelheid doordat de pixelinformatie een aanmerkelijk korter traject in de CMOS-sensor behoeft af te leggen. De transistoren voor beeldverwerking krijgen een dubbele capaciteit door hun nieuwe lay-out in de beeldsensor. Tevens nemen de interferentie (geeft artefacten), beeldruis en rolling shutter aanzienlijk af.

Een probleem vormt de prijs van stacked beeldsensoren. Al gauw tegen de € 2.000.-. Je ziet dit type beeldsensor daarom alleen in dure systeemcamera’s. Nikon drukt de kostprijs flink door alleen de sensorsegmenten die het er toe doen te stacken. In dit geval vooral aan de randen en de bovenkant van de CMOS-sensor. Vandaar gedeeltelijk (partially) stacked. Grotendeels alle voordelen van een volledig gestapelde sensor tegen een stuk lagere productiekosten.

Wel zullen nu natuurlijk wat wenkbrauwen rijzen. Gaat partially stacked nu niet echt ten koste van de prestaties? En waarom zijn er dan nog wel geheel gestapelde beeldsensoren? De praktijk leert dat er bij de Z6III weinig wordt ingeleverd. Integendeel zelfs. De sensor kan in 1/60 seconde open gate worden uitgelezen, 6K op 60P vormt geen probleem. Ook 120 fps niet. Een rolling shutter valt nauwelijks te bespeuren. De Z6III met stacked sensor en XSPEED7 beeldprocessor is in het algemeen zowat tienmaal sneller als de II-versie.

Eveneens te noemen uitstekende prestaties bij hoge ISO-waarden. Een behoorlijke snelheidswinst bij de AF en hoge burstsnelheden bij fotografie. Bovendien zet 24,5MP een zeer goed foto- en videobeeld neer. Ook in geval van low light. Menigeen heeft 40MP en 8K simpelweg niet nodig.

De body

Het camerahuis is typisch Nikon. Behoorlijk wat externe bedieningstoetsjes en wieltjes maar wel lekker intuïtief in te stellen. Letterlijk in het oog springt de voortreffelijke black-out vrije kleurenzoeker (EVF) met wel 576.000.00 pixels en een ververssnelheid van 120 fps. De helderheid bedraagt maar liefst 4.000 nits. Nog mooier is het DCI-P3 gamma (HLG) dat de kleuren bij video en foto heel natuurgetrouw in de zoeker brengt. Heel fijn om in de praktijk mee te werken.

De interne beeldstabilisatie is tweeledig: een optische (IBIS) met 8 stops over 5 assen. En een elektronische vibratie reductie (E-VR). Die vibratiereductie stabiliseert het gebied om het actieve scherpstelpunt. In de praktijk werkt het allemaal heel goed bij zowel lange brandpunten als lage sluitertijden.

De AF met AI ondersteunde beeldherkenning en tracking werd opnieuw verder verbeterd (ten opzichte van de Z6II). Daarmee behoort deze hybride systeemcamera tot de top in zijn klasse. Z9-techniek in de Z6III maar nipt onder de AF van de Z8. Sport, dieren, actie en flitsende videoreportages, de AF van de Z6III zal je niet teleurstellen.

Bij 3D tracking druk je de ontspanknop of AF-On-toets half in en de camera houdt alles onder het ingestelde focuspunt continu scherp. De AI herkent mens (gezichten, ogen, figuren), dier (honden, katten, vogels), voertuigen, treinen, fietsen en vliegtuigen.

Aan boord zijn een mechanische en een elektronische sluiter. Mechanisch haal je snelheden tot 14 fps. De e-shutter biedt snelheden tot maximaal 20 fps en 1.000 RAW-bestanden. De e-synchronisatietijd voor flits is 1/60 seconde. Dat komt door de partially stacked sensor. Een volledig gestapelde CMOS-sensor is in deze circa viermaal sneller. Opslag van de geschoten bestanden gaat op CFExpress en XQD/SD UHS-II geheugenkaarten. Vermeldenswaard zijn verder, een fullsize HDMI-. Connector, wavevormmonitoren, de Nikon Imaging Cloud Service, een EN-EL15 c LithiumIon accu goed voor 360-400 foto’s of een dik uurtje video en een goede bedieningsapp voor de smartphone.

Het ontwerp is behoorlijk robuust en weersbestendig. Nikon past hier magnesium en thermoplastic toe. De echte topcamera’s van Nikon kunnen meer hebben doch de ZIII is beslist tegen een stootje, plensje of stofvlaag vervaart. Optioneel is er een batterygrip MB-N14 leverbaar met verticale bedieningsopties en plaats voor twee extra accu’s.

Video op hoog niveau

Bij video en cine kan de Nikon Z6III de concurrentie met de andere participanten in het hybride marktsegment tot € 3.000,- met gemak aan. 6K begint zo’n beetje de standaard te worden voor zowel masterformaat als oversampling’. Op de Z6III 6K NRAW en ProRes op 60P. In geval van 5,4K in vol YUV ook 60P. Ook standaard UHD 4K op 60P oversampled vanuit 6K. Slow Motion tot wel 10 keer op 240fps HD en 120 fps 4K UHD (met APS-C crop). Voor de fijnproevers bij de opname en postproductie springen 6K 60P NRAW en 6K ProRes RAW in het oog. Meer aan kwaliteit heb je voor de content meestal niet nodig. Als CODECs zijn tevens H.264 en H.265 beschikbaar voor 4K UHD. Een Panasonic Lumix GH7 biedt echter meer verschillende CODECs.

Interne verwerking op 10 bits. Dat maakt de toepassing van Vlogs voor postproduction nog veelzijdiger. De dual gain ISO functioneert naar tevredenheid. De prestaties en het dynamisch bereik overtuigen ook op hoge ISO-waardes en er is relatief weinig beeldruis. De beeldstabilisatie en geringe tot vrijwel geen rolling shutter zullen de videografen plezieren. Uit het veld bereikten ons berichten dat bij ISO-waarden boven de ISO 6400 enige opnameflikkering en schaduwruis zichtbaar is. Het gaat hier natuurlijk wel om extremen.

Het kantelbare 3.2 inch LCD touchscreen met 2.100.000 pixels functioneert ook naar tevredenheid bij wat meer omgevingslicht.

Belast je de Z6III met de hoogste opnamespecificaties dan kan je nog ruim 50 minuten continu doorfilmen alvorens er oververhitting optreedt. Bij lagere resoluties dan 6K oversampling heb je daar bij normale temperaturen geen last van. Highspeed met 4K en 120fps lukt circa drie kwartier continu. N.B.: Behalve de camera intern kan ook de CFExpress type B kaart warmlopen. Gebeurde ons bij NRAW. Dat is nogal merkafhankelijk.

Het geluid is behoorlijk goed via de interne stereomics. Doch zoals gebruikelijk zijn externe microfoons en (XLR-)audiomixers aan te bevelen. De input voor externe audio staat op professioneel niveau.

Fotografie

Precapture en hoge burstrates doen de actie- en sportfotograaf smullen. Met de IBIS van 8 stops over 5-assen valt gemakkelijk bij weinig licht of lange brandpunten te fotograferen. Bijna de koningin van de nacht en zelden nog een statief nodig.

Nikon zet bij het dynamisch bereik (DR) vooral in op de hogere ISO-waarden. Daar is het bereik hoger dan bij menig rivaal in deze klasse,  Bij de lagere vinden wij deze DR enigszins (1 stop minder) aan de krappe kant ten opzichte van de concurrentie. Dat kan een nadeel zijn bij kritische landschaps- en portretfotografie. Niettemin zien de geschoten beelden er zeer scherp, helder, contrastrijk en natuurgetrouw uit. Nog net iets beter als bij het II-model. In de schaduwen valt een lichte uitleesruis te bespeuren.

De ISO-range gaat van 50 tot 204.800. Wij raden voor hoogwaardig gebruik maximaal ISO 6400 aan. Er is een pixel-shift HIRES modus beschikbaar. Wie creatief wil experimenteren kan kiezen uit een groot aantal ingebouwde digitale filters. De witbalans kwijt zich goed van zijn taak. Incidenteel wat te warm maar fraai.

Over het aantal pixels op de beeldsensor valt te twisten. Met 24,5 MP behoort de Z6III tot de middenklassers. Ruim genoeg voor A3+ prints en 6K video. Wie bij Nikon meer wil zal dieper in de hobbybuidel moeten tasten.

Conclusie

De Nikon Z6III bewijst zich in de praktijk als een hoogwaardige, creatieve en flexibele alleskunner. Ten opzichte van  de voorganger is dit model echt vooruit gegaan. Vooral bij video steekt de Z6III de Z8 naar de kroon. In de praktijk is deze camera een van de gebruiksvriendelijkste en zeer goed presterende hybridemodellen.

Dan de gedeeltelijke gelaagde CMOS-beeldsensor. Die heeft zo zijn snelheids-, prestatie- en prijsvoordelen. Denk echter niet dat een volledig stacked beeldsensor nu zonde van het geld is. Die presteert nog altijd beter bij de Z8 en Z9. Het is echter maar wat de gebruiker voor zijn of haar videovorm nodig heeft.

Prijzen & Info

Nikon Z6III body € 2.999,-
www.nikon.nl

Reacties (0)