Review: BenQ MA270U – 4K monitor voor MacBook Pro en Air

22 februari 2025 8 Minuten 0 Reacties
BenQ review 4
FWD award

Als je zoals ik veel achter je computer zit dan kan een tweede scherm of een groter scherm dan dat van je MacBook erg handig zijn. Wij hebben beide situaties getest met de vorig jaar gelanceerde BenQ MA270U. Deze 4K monitor is speciaal ontwikkeld om samen te werken met een Apple MacBook Pro of MacBook Air.

Wat is de BenQ MA270U?

De BenQ MA270U is een 27-inch monitor met 4K UHD-resolutie die volgens de fabrikant zelf perfect bij een MacBook van Apple past. In combinatie met de software van BenQ, genaamd DisplayPilot, moet het scherm een nagenoeg vergelijkbare beeldkwaliteit bieden als en een perfecte partner zijn voor je MacBook. We zetten een aantal van de belangrijkste kenmerken op een rij;

  • 27-inch scherm
  • 3840×2160 (4K) resolutie (163ppi)
  • IPS LCD-paneel
  • USB-C verbinding met je MacBook
  • Aansluitingen: 2x HDMI 2.0, 2x USB-C, 2x USB-A
  • DisplayHDR 400
  • 60Hz
  • 1200:1 contrast
  • USB/TB Power Delivery (max 90 watt)
  • 2.0-kanaals 6 Watt speakers
  • Vesa 100mm
  • Verstelbare hoogte: 445,1mm tot 560,1mm
  • Scherm is verticaal en horizontaal te gebruiken
  • Tilt- en swivelfunctie voor het scherm
  • De prijs ligt op het moment van schrijven rond de 500 euro

Datgene waar de MA270U zich mee moet onderscheiden van de concurrentie is de compatibiliteit met een MacBook van Apple. Samen met de software, DisplayPilot, wordt onder meer de kleurweergave, de helderheid en het volume met je MacBook gesynchroniseerd.

Plaatsing en design

De plaatsing van de BenQ MA270U is een fluitje van een cent. Vanuit de doos is de monitor binnen een paar minuten in elkaar gedraaid (alles hiervoor wordt meegeleverd) en eenmaal op de juiste plek is het een kwestie van de juiste hoogte van het scherm kiezen. Dit doe je simpelweg door het scherm met twee handen vast te pakken en omhoog te trekken of omlaag te duwen. Daarnaast kun je het scherm draaien en in een hoek plaatsen, zodat de kijkervaring geheel naar eigen wens aan te passen is. Op het gebied van kabelmanagement heeft BenQ geen extra’s toegevoegd, daar moet je dus zelf iets voor verzinnen.

Het design van de MA270U is vrij eenvoudig maar toch strak en modern. Er wordt vooral gebruikgemaakt van plastic, en dat is natuurlijk een contrast ten opzichte van een Apple Studio Display dat ik ernaast heb staan. Maar, daar betaal je natuurlijk ook voor. De afwerking is echter dik in orde, met een grote, brede voet waar ook een textuur op is aangebracht zodat je hier een smartphone of ander device op kunt plaatsen. Draadloos opladen is er helaas niet bij, daar is het wel de perfecte ruimte voor.

Aan de onderzijde van de monitor heeft BenQ een aantal knoppen geplaatst, voor het aan- en uitzetten van het scherm en het aanpassen van zaken als helderheid en volume. Maar, als het goed is zou je daar niets mee moeten hoeven doen wanneer het scherm gekoppeld is met een MacBook.

Instellingen (DisplayPilot)

Om die koppeling mogelijk te maken moet de monitor middels usb-c met een MacBook verbonden worden én heb je de DisplayPilot-software van BenQ nodig. Die software is eenvoudig van de website van BenQ te halen en laat je direct de belangrijkste instellingen doorlopen. Echter, eigenlijk is er één instelling van belang wanneer je doel is om de MacBook-weergave naar je BenQ-scherm te brengen, en dat is de M-Book Modus. Hiermee wordt volgens BenQ een weergave neergezet die het meest overeenkomt met die van je MacBook. De software herkent welke MacBook er aan het scherm hangt en kiest hiervoor automatisch de juiste kleurmodus (iDevice-kleursynchronisatie).

Daarnaast is het goed om de resolutie op 2560 bij 1440 pixels te zetten, waarmee ook de grootte van elementen en teksten overeenkomt en alles zo scherp mogelijk weergegeven wordt. Er zijn daarnaast nog tal van andere opties, waaronder het synchroniseren van de helderheid (pas je de MacBook aan qua helderheid, dan doet het BenQ-scherm dit ook), FocusSync (het overnemen van de Focus-instellingen van je MacBook), het splitsten van het bureaublad (wanneer je met twee schermen werkt) en het activeren van hdr (wanneer content dit ondersteunt).

Je kunt echter nog veel verder in de instellingen duiken en onder meer Brightness Intelligence Gen2 activeren (automatische helderheid aanpassing), Low Blue Light activeren (beter voor de ogen) en zelfs per applicatie of Focus-modus de kleurweergave van het scherm automatisch laten aanpassen. En voor diegenen die echt alles liever zelf aanpassen is het mogelijk om onder meer het contrast, de scherpte en de RGB-waarden aan te passen. Maar, alles bij elkaar geldt wel; hoe meer je aanpast, hoe minder de M-Book Modus de mogelijkheid heeft om de weergave richting dat van je MacBook te trekken.

Gebruik

We hebben de BenQ MA270U in twee situaties getest; als primaire monitor bij een MacBook en als tweede scherm, naast een Studio Display, waarbij beiden gekoppeld zijn aan een MacBook.

In de eerste situatie valt direct op dat BenQ zijn best heeft gedaan om meer richting de kleurweergave van de MacBooks te gaan. Helemaal exact is het niet, maar als we de MacBook en de BenQ MA270U naast elkaar zetten valt er afgezien van de maximale helderheid, een iets minder levendigere kleurweergave en een wat gelere wittint niet veel verschil op te merken. Als je heel nauwkeurig gaat kijken dan is de BenQ MA270U iets minder scherp, wat vooral opvalt bij teksten, maar dit is voor de gemiddelde gebruiker echt te verwaarlozen. Ook de communicatie tussen de monitor en de MacBook verloopt soepel, onder meer met het overnemen van Focus-modi en het aanpassen van de helderheid.

Het verschil wordt groter wanneer we de BenQ MA270U naast het apple Studio Display zetten, maar het moet meteen gezegd worden dat dit ook niet echt een eerlijke vergelijking is. Het Studio Display is een stuk duurder. Ook hier valt het grote verschil in helderheid op, en met name bij wit- en grijstinten komt de BenQ geliger over. Ook het zwart is duidelijker dieper zwart op de monitor van Apple, waar ook de kleuren veel meer van het scherm springen. Toch vind ik de BenQ een fijn scherm naast het Studio Display en werken de verschillen het gebruik niet echt tegen. Ja, ik kan me voorstellen dat dit voor de fotograven, vormgevers of filmbewerkers onder ons een dealbreaker is, maar dat is niet echt te doelgroep voor dit scherm van BenQ. Diegenen die vooral met ‘standaard’ werk bezig zijn of het scherm in vrije tijd gebruiken zullen er niet veel last van hebben.

De kijkhoeken van dit scherm zijn niet super, maar op een standaard bureau waar we het scherm van links naar rechts hebben verplaatst valt ook hier niet echt iets van te merken. Pas wanneer je echt in een duidelijke hoek gaat zitten dimt het scherm snel. Naast de beeldkwaliteit is het gebruiksgemak een belangrijk onderdeel van dit scherm. Geen gedoe met instellingen (als je dit niet wilt). Simpelweg aansluiten en de M-Book Modus zorgt ervoor dat je een beeld krijgt dat ver richting dat van je MacBook gaat. En de aangesloten MacBook wordt middels de 90 Watt usb-c-connectie direct opgeladen.

Conclusie

Als je op zoek bent naar (tweede) scherm bij je MacBook dan is de BenQ MA270U een betaalbare en goede keuze. Deze monitor is niet perfect en is simpelweg geen Apple-scherm maar biedt een kwaliteit die er dicht genoeg in de buurt komt om er comfortabel en goed mee te kunnen werken. Het is ook geen scherm voor de designers en creatievelingen die een zo nauwkeurig mogelijke weergave zoeken, wel voor diegenen die voor niet teveel geld een mooi scherm bij hun MacBook willen hebben. Daarbij is het een monitor die flexibel te plaatsen is, genoeg aansluitingsmogelijkheden heeft, je MacBook en accessoires kan opladen en eenvoudig in het gebruik is. En voor diegenen die er nog meer uit willen halen zijn er voldoende instellingen om het beeld naar eigen wens aan te passen.

8.5
BenQ MA270U
FWD award

Beoordeling
BenQ MA270U

Pluspunten
  • Betaalbaar scherm voor MacBook-gebruikers
  • Flexibele plaatsing
  • Goed gebruiksgemak
  • Veel instellingsmogelijkheden
  • Plug & play
  • Voldoende aansluitingsmogelijkheden
  • Prima beeldkwalteit
Minpunten
  • Niet voor de creatieve professional
  • Voor gamers niet super
  • Helderheid laat te wensen over
  • Plastic design

Beoordeling BenQ MA270U

Als je op zoek bent naar (tweede) scherm bij je MacBook dan is de BenQ MA270U een betaalbare en goede keuze. Deze monitor is niet perfect en is simpelweg geen Apple-scherm maar biedt een kwaliteit die er dicht genoeg in de buurt komt om er comfortabel en goed mee te kunnen werken. Het is ook geen scherm voor de designers en creatievelingen die een zo nauwkeurig mogelijke weergave zoeken, wel voor diegenen die voor niet teveel geld een mooi scherm bij hun MacBook willen hebben. Daarbij is het een monitor die flexibel te plaatsen is, genoeg aansluitingsmogelijkheden heeft, je MacBook en accessoires kan opladen en eenvoudig in het gebruik is. En voor diegenen die er nog meer uit willen halen zijn er voldoende instellingen om het beeld naar eigen wens aan te passen.

Reacties (0)