Eerder imponeerde Nikon de foto/videowereld al met het superpro Z9 vlaggenschip. Helaas financieel en qua grootte minder geschikt voor de prosumer en de lowbudget professionele gebruiker. Wanhoop echter niet want in een wat slanker jasje is er nu de goedkopere Z8…
De specificaties voor foto en video liegen er niet om: 45,7 MP, 8K RAW 60P en 4K 120P, een stacked sensor, een groot dynamisch bereik, zeer snelle accurate AI -AF, opslag in hoogwaardige foto- en videoformaten met ook HEIF10 bit en voor-ont-span-opnamen.In de wandelgangen wordt de Nikon Z8 in een adem een mini-Z9 en de beste hybride camera voor 2023 in zijn genre genoemd. In de praktijk gaat het echter wel degelijk om een imposant op zichzelf staand systeemmodel dat veel van de krachtige mogelijkheden van de Z9 aan boord heeft. Deze allround body kost bovendien € 4.599,- en is daarmee een stuk voordeliger dan de ruim € 6.000,-voor de Nikon Z9. Voor het prijsverschil kan je mooi een paar extra Nikon objectieven kopen. Mikt de Z9 met name op de professionele sport-, actie- en natuurfotografen en veeleisende cinemakers. De Z8 zet ongeveer hetzelfde arsenaal aan AV-mogelijkheden in voor de veeleisende amateur, lowbudget pro foto en cinematograaf. Zeker voor wie deze beide professies uitoefent is de Z8 een uitstekende keuze.
Sensor en elektronische sluiter
De Z8 is een ware krachtpatser bij foto en video. Deze kracht berust met name op pijlers BSI CMOS stacked sensor en formidabele elektronische sluiter. Een gestapelde (stacked) sensor van 45,7MP voorziet zowel in een hoge resolutie als lichtsterk, weinig interne storingen, een hoog dynamischbereik en extra opties voor AF en beeldbewerking. De beeldkwaliteit van de Nikon stacked sensor is fenomenaal in de full-frame-scene. Daar kan je zowel als fotograaf of videofilmer mee thuis komen.
Samen met de topklasse elektronische sluiter schiet je voor foto tot 20 beelden per seconde (burst) in RAW en 120fps in .JPEG(dan wel op 11MP). Er is een minimale sluitertijd van 1/32.000 seconde. N.B.: Er is geen mechanische sluiter aan boord. Bij video haal je 60P voor 8K en 120P voor 4K. De warmteontwikkeling bij razendsnelle hoogwaardige video valt in de praktijk reuze mee.
De body
De water- en spatdichte robuuste magnesiumlegering behuizing van de Nikon Z8 valt niet bepaald klein te noemen. Zeker geen Sony Alpha-maten. Echter wel een stuk lichter en compacter dan de Z9 en dat tikt in de praktijk van met de hand vast houden en rond sjouwen aan. Het gaat om 30% minder groot en 910 ten opzichte van 1160 gram zwaar.
De vormgeving en bediening zijn helemaal lekker Nikon. Gebruikers van eerdere Z- en andere modellen kunnen er zo mee uit de voeten. De knop- en menustructuur is redelijk logisch en zelfs vertrouwd intuïtief.
Zoals tegenwoordig gebruikelijk vaart de zeer snelle nauwkeurige AF op AI-technieken met objectherkenning, smart tracking en deep learning. Het gaat om een 493 puntenfasedetectie-techniek met 405 live view AF-punten en een refreshrate van 120fps. De gevoeligheid gaat tot -9EV. En er is 3D tracking aan boord. Handig is de autotrack-modus waarbij de Z8 zelf ogen, gezichten, fietsers, voer- en vliegtuigen, honden, katten e.d. herkent. Dan hoef je dat niet zelf vooraf in te stellen. De 5-assige beeldstabilisatie is 6 stops. Deze valt met Nikon VR (Vibration Reduction) objectieven nog verder te verhogen.
De beeldprocessor is een Expeed 7 voor een heel snelle en hoogwaardige beeldverwerking. Tevens verantwoordelijk voor een zoekerbeeld zonder black-outs. Voor de videomaker het uitklapbare en kantelbare (over 4 assen) viewerscherm. Een 3,2 inch helder en contrastrijk TFT-LED-touchscreen model met een resolutie van 2.100.00 dots. De OLED-zoeker heeft een verversingsfrequentie van 120 fps. Er treden geen black-outs op. De vergroting is 0,8 maal en de resolutie bedraag 3,690.000 dots. De dekking is 100% en de helderheid bedraagt 3.000 nits. Bij de uitgangen vind je microfoon, hoofdtelefoon, HDMI-A en USB-C. Er zijn twee kaartsleuven: Een CFexpress type B en een USHII. Wifi en Bluetooth staan vanzelfsprekend ter beschikking.
Wat heeft de Z8 nu minder in huis dan de Z9? De batterijduur is korter en er is geen handgreep met twee accu’s meer op de behuizing. Je kunt ter compensatie echter wel een optionele battery-handgrip MB-N12 aanschaffen. Een zoeker van net iets lagere kwaliteit doch in de praktijk zondermeer goed. Het buffergeheugen is aanmerkelijk kleiner. Het SD-slot is minder snel dan de kaartsleuf bij de Z9. Er zijn geen GPS en geen Ethernetpoort aan boord.
Fotoprestaties
Bij de Nikon Z8 zitten de beperkingen bij de fotograaf en zeker niet bij de camera. Gewoon de kracht van een ware professionele camera die de gebruiker niet snel in de steek zal laten en alles doet wat deze van haar vraagt.
De geschoten foto’s hebben een prima beelddetail, prachtige natuurlijke kleuren, een aangenaam contrast met hoog dynamisch bereik en er is Portret Impression Balance aan boord. Deze laatste mooie portretinstelling heeft de Z9 niet. De Z8 is behoorlijk snel: 30 beelden per seconde voor .JPEG en 20 fps voor RAW op 45,7MP. Is dat nog niet snel genoeg dan staat 120 fps op 11MP ter beschikking. Opmerkelijk is dat de Z8 deze burstsnelheden haalt met behoud van AF/AE-tracking. Een probleem met snel bewegende objecten en alleen een elektrische sluiter is rolling shutter. Deze beeldfout heeft Nikon met behulp van de stacked sensor zowel bij foto als video goed onder de knie. Verder maakt alleen een elektronische sluiter de Z8 lekker stil. De flashsync is 1/200ste seconde. Het ISO-bereik omvat standaard 64 tot 25.600. Desgewenst uit te breiden tot een ISO bereik van 32-102.400. De stacked CMOS sensor houdt het beeld goed ruis en artefact vrij tot ISO-waarden van wel 3.200-6400. Ook daarboven kan de fotograaf nog best bruikbare beelden schieten. In geval van RAW nog tot ISO 12.800. Voor de liefhebber nog de creatieve instellingen Creatieve Picture Control met Droom, Ochtend, Pop, Zondag, Somber, Dramatisch, Stilte, Verbleekt, Melancholisch, Puur, Denim, Speelgoed, Sepia, Blauw, Rood, Roze, Houtskool, Grafiet, Binair en Koolstof.
Videoprestaties
De videoprestaties van de Nikon Z8 zijn beslist niet voor de poes. In het tijdperk van oprukkende 8K en snellere framerates zet deze camera een maximum van 8,3K op 60P in 15 bit ongecomprimeerde video. Menig concurrent snoept (cropping) wat van het volle framebeeld af doch niet bij de Nikon Z8. Voor een dergelijke hoogwaardige UHD resolutie is recording op CFexpres een must. De gebruikte videoformaten zijn ProRes RAW HQ en het eigen wat compactere Nikon N-RAW. Daarnaast uiteraard H.265 en H.264.
Ook op 4K UHD laat de Nikon Z8 zijn tanden zien. Framerates van 24 tot 120P. De hoogste prestaties op 24, 25 en 30P. Zoals gezegd is er geen cropping kan de volle8K ingezet worden voor oversampling in master 4K. Naast 4K standaard ook DCI in 10 bit recording. Voor slow motion zet je de 120 fps in. In tegenstelling tot de Z9 is de Z8 bij de continue opnameduur gelimiteerd tot 90 minuten 8K/60P en 2 uur bij 4K/60P. aardig is de behoorlijk goede realtime tweemaal zoom op 4K.
Voor in camera bewerking en latere postproduction is de Z8 toegerust met de eigen N-Log, een vlak keurenprofiel voor colourgrading en Hybrid Log Gamma (HLG). Over de kwaliteit van de geschoten videobeelden niets dan goed. Nikon bivakkeert nu ook op het topniveau van de hogere middenklasse van fullframe hybride systeemcamera’s. Het geluid is doorsnee voor deze prijsklasse. Lineair PCM of AAC met 48kHz 24 bits sampling. Zoals gebruikelijk neemt de geluidskwaliteit door toepassing van externe microfoons aanmerkelijk toe.
Praktijk en conclusie
De Nikon Z8 gooit vrij hoge foto- en video-ogen onder de zogenaamde vierenhalfduizend (kostprijs)-ridders van de fullframe hybride systeemcamera’s. Wij waren heel tevreden over de prestaties bij still en cinema. De body is wat groter dan bijvoorbeeld de Sony Alpha-concurrentie. Het camerahuis ligt echter goed in de hand en er valt lekker ergonomisch mee te werken. Of deze Nikon Z8 nu ook echt de beste hybride camera van 2023 is, zoals menig review roept, valt echter nog te bezien. Dat hangt onder meer af van de gebruiksvoorkeuren maar de Z8 komt in ieder geval erg ver. Het Model Z8 is beslist geen mini-Z9. Het gaat om een uitgekiend op zichzelf staand semipro-model met een eigen doelgroep. De prijs in conform de prestaties.
Reacties (0)