Meer dan een montagemonitor: drie LG monitoren vergeleken

25 oktober 2023 5 Minuten 0 Reacties
LG Monitor_mnt-32ep950-05-wide-accurate-color-d

Een montagemonitor wordt vaak gezien als alleen een werkscherm voor NLE. Zo’n monitor kan zoals bij LG echter veel meer dan alleen dienen als een werkscherm. Behalve zien wat je doet, ook functioneren als een USB-C hub, samenwerken met de besturingssoftware van de computer, ingebouwde luidsprekers en microfoon plus geschikt als digitale doka voor fotografie. De LG LG27UP850-W 27, LG UltraFine 32EP950-B 31,5 en LG UltraFine 32EP950-B 31 monitoren bieden deze extra mogelijkheden.

Een montagemonitor is onmisbaar voor non lineaire video-editing (NLE). Het scherm voorziet minimaal in het weergeven van de werkruimte voor de montage zelf en voldoende grote bron- en afspeelvensters. Van belang zijn de beeldgrootte (diagonaal in inch, liefst 27-34 inch), de scherpte (4, 5 of 6K), de verversfrequentie (minimaal 60 Hz bij 4K UHD), helderheid (350-600 nits), kleurruimte (sRGB), natuurgetrouwheid en HDR. Verder letten op de instelbaarheid van de standaard (hoogte en kantelen), het aantal en type aansluitingen plus de mogelijkheden voor audio (luidsprekers en microfoon). Voor videoconferencing is tevens een ingebouwde camera nodig. Let op het verschil tussen 4K en 5K. Met 5K heb je 33% meer schermoppervlak.

De moderne ISP en nano-LED schermen zijn van een hoge kwaliteit. Beter wat meer betalen ten opzichte van een goedkopere LED-model dan straks teleurgesteld worden. Oled komt er aan doch is nog wel behoorlijk prijzig. Meerdere typen aansluitingen verdient de voorkeur. Naast USB 3 en HDMI eventueel ook een minidisplayport en DVI of VGA. Kijk voor de aanschaf wat je allemaal wilt gaan aansluiten!

Er kan nog veel meer

Een interessante uitbreiding is het tevens kunnen inzetten van de montagemonitor als USB-C hub. Je kunt dan naast de computer meerdere apparaten op de monitor aansluiten. Bijvoorbeeld, nog een extra monitor, externe opslagapparaten zoals SSD-drives of harddisks en geluidsapparatuur. Gebruik je een notebook dan is voeding via USB3 of Thunderbolt een welkome optie.

Advertentie

Behalve bij video zijn de hier besproken LG monitoren eveneens geschikt voor fotografische bewerking. Daarvoor een natuurlijk en een breed palet aan kleuren. een hoge mate van helderheid en goede doortekening van de schaduwen. En natuurlijk High Dynamic Range (HDR). De aanwezigheid van ingebouwde luidsprekers is een gemak. Hoewel externe monitorspeakers een beter geluid weergeven. Een ingebouwde microfoon komt van pas bij het inspreken van een voice-over en commentaar. En een on board videocamera is heel bruikbaar voor videoconferencing en inserts van de commentator en een videoproductie.

LG27UP850-W 27 inch

Een prima 4K 27 inch monitor voor een redelijke aanschaf prijs dat is de LG27UP850-W. De W staat voor wide, je hebt een relatief breed IPS beeldscherm voor 3.840 x 2.160 UHD pixels. De helderheid, beeldkwaliteit en kleurkwaliteit op sRGB-niveau zijn van een hoge kwaliteit in deze prijsklasse. De verversfrequentie is 60 Hz (60P). Belangrijke specificaties zijn: 320 nit helderheid, USB-C (met 96 watt voeding), 2x HDMI, een displaypoort, hoofdtelefoon uit, 2 x 5 watt speakers en VESA HDR400.

Meteen uit de doos doet de LG27UP850-W het direct al goed qua helderheid en kleur. Je kunt dit nog beter naar de eigen smaak en maat afregelen. De uitvoering oogt wat simpel doch wel goed doelmatig. De monitor met standaard is in hoogte verstelbaar, kan draaien en kantelen. Er komt 96 watt voeding uit voor geschikt voor montagenotebooks e.d. De prijs voor deze instap montagemonitor is circa € 360,-

LG UltraFine 32EP950-B 31,5-inch

Bijna 32 inch als beelddiagonaal en een resolutie van 5K. Dat scheelt een flinke slok op de montageborrel wat betreft het gezichtsveld, beeldscherpte en het beschikbare werkoppervlak voor NLE. Het beeldscherm is OLED en heeft een beeldverhouding van 16:9. De helderheid, natuurlijke kleurweergave (99% DCI-P3 en Adobe RGB-kleurruimtes) en het dynamisch bereik maken indruk. Het contrastbereik is 1.000.000:1. De kijkhoek bedraagt 178 graden en de verversfrequentie is 1 ms.

De uitvoering is fraai met een lekker dun schermpaneel. De voet is sierlijk ontworpen. Bij de aansluitingen een USB-C met 90 watt vermogen, twee 1.4 displaypoorten en 1 x HDMI. Thunderbolt ontbreekt. Er zijn een geïntegreerde USB 3.1 hub en hoofdtelefoonaansluiting aan boord. Deze LG-monitor werd samen met Apple ontwikkeld en presteert uitstekend in de videomontage- en grafische sector op de Mac. Helaas ligt de prijs wel rond de 3.000 euro, maar dat is nog altijd de helft van wat je voor een topmodel Apple Retina Display betaalt.

LG 34WK95U – 5K IPS

Ook lekker scherp met 5K, een 34 inch wide IPS-scherm en een complete hub plus Thunderbolt 3 aan boord is de LG 34WK95U. Al wat langer op de markt en zeker nog niet verouderd. Het Nano IPS-scherm zorgt voor een prachtige weergave van het beeld in elke kijkhoek. En met een prijskaartje van rond de 1.000 euro nog best betaalbaar.

Tot de belangrijkste specificaties behoren: Ondersteuning VESA Display HDR 600 met een prima HDR kwaliteit, een DCI-P3 kleurenspectrum van 98%. 1 x Thunderbolt 3, 2 x USB 2 x HDMI, werkt goed samen met Mac OS en een Displayport 1.2. Als montagewerkruimte zijn van belang een 16:9 formaat bij 4K video, bij 5K2K een 21:9 beeldverhouding met een 5120 x 2160 resolutie, geoptimaliseerd voor NLE.

De helderheid bedraagt 450 nit, sRGB is 99%, DCI P3 dekt 99% en Adobe RGB meet 85%.

Thunderbolt 3 biedt als belangrijk voordeel een eenvoudige set-up met slechts één kabel voor video en audio plus gegevensoverdracht en het tegelijkertijd opladen van een laptop. Deze compacte poort voorziet in 40Gbps-gegevens en video met hoge bandbreedte. Tevens een 4K-signaal naar twee verschillende schermen of 5K/60FPS naar een enkel scherm.

De monitor ziet er functioneel uit en heeft een in hoogte verstelbare en kantelbare voet. Neemt wel de nodige extra ruimte in op het montagebureau. Er zijn 2 x 5 watt speakers ingebouwd. Verder nog een 3.5 mm minijack voor audio.

Advertentie

Tot slot

Wij namen slechts een beperkte greep uit het omvangrijke repertoire van LG-monitoren geschikt voor NLE.  Daar is voor elk wat wils in verschillende kwaliteits-, functionele en prijsklassen verkrijgbaar. Zij zijn functioneel gezien duidelijk een klasse beter dan zomaar een montagescherm.

Reacties (0)