Dit weten we al over de 2018 Samsung QLED tv’s

09 januari 2018 3 Minuten 3 Reacties
Samsung-2018-qled

In dit artikel bespreken we wat we al wel weten over de nieuwe QLED tv's die Samsung in 2018 naar Nederland en België brengt, waaronder de Q9S-serie.

Samsung heeft tijdens CES 2018 een aantal grote aankondigingen gedaan, waaronder de komst van een 8K Ultra HD tv en de introductie van de eerste microLED tv. Maar, over de ‘betaalbare’ QLED tv’s voor 2018 heeft de Koreaanse fabrikant nog niet alles bekendgemaakt. In dit artikel bespreken we wat we al wel weten.

Samsung 2018 QLED tv’s

Samsung brengt zijn premium televisies in 2018 wederom uit onder de QLED-noemer. De ‘Q’ in QLED staat voor de quantum dots die in het led-backlightsysteem gebruikt worden om een groot kleurbereik (100% van DCI/P3) en een hoge helderheid te verwezenlijken. De belangrijkste vernieuwing voor dit jaar is dat verschillende premium QLED tv’s nu voorzien worden van een full array backlight met local dimming. Vorig jaar maakte Samsung nog gebruik van achtergrondverlichting aan de zijden van het paneel (edge lit) maar nu bevindt de led-verlichting zich dus direct achter het paneel. Het grote voordeel hiervan is dat er nog specifieker gericht leds uitgeschakeld kunnen worden en dus donkere delen van het scherm ook echt zwart zijn. Volgens Samsung is zwart nu dan ook driemaal zo zwart. Daarbij introduceert Samsung een nieuw ‘anti-blooming algoritme’ waarmee het blooming-effect rondom heldere objecten geminimaliseerd moet worden.

Een andere nieuwe feature is Ultra Black. Simpel gezegd is dit een anti-reflectielaag waarmee ‘lekkend’ licht vanuit de tv zelf geblokkeerd wordt en waarmee reflecties vanuit de ruimte waarin de tv staat met 20 procent verminderd worden. Dit moet weer zorgen voor nog diepere zwartniveaus. Ook de kijkhoek is nog verder verbreed, volgens Samsung zonder aan beeldkwaliteit in te leveren. De nieuwe Q Engine-processor maakt 16-bit color mapping en driedimensionale kleurcontrole mogelijk, terwijl de tone-mapping curven zich aan elke scene aanpassen.

Advertentie

Natuurlijk is ook HDR-ondersteuning aanwezig, in de vorm van HDR10 en het nieuwe HDR10+ waar dynamische metadata in verwerkt zit. Momenteel kun je HDR10+ materiaal bekijken via streamingdiensten als Amazon. Het grote voordeel van HDR10+ is dat de optimale helderheid per scene bepaald kan worden in plaats van één niveau voor de gehele film. Het beste contrast wordt gerealiseerd door vervolgens per scene een contrast verbeterend algoritme in te zetten en naar het omgevingslicht te kijken.

De smart tv-functionaliteit van de QLED tv’s draagt de naam Q Smart. Hiermee krijg je toegang tot een groot aanbod aan apps en streamingdiensten, en kun je content uit je eigen netwerk weergeven. Nieuw is de Universal Guide. Dit is een gids met gepersonaliseerde aanraders, gebaseerd op je eigen kijkgedrag. Die aanraders kunnen van alle bronnen komen, zowel live tv als streaming. Het nieuwe SmartThings dashboard maakt het mogelijk om gekoppelde smarthome-apparaten te bekijken, bedienen en beheren. Ook nieuw is de integratie van de digitale assistent Bixby. Bixby kan middels (spraak)commando’s de tv bedienen, vragen beantwoorden en je smarthome-apparaten bedienen.

Het overgrote deel van de QLED line-up biedt de 4K Ultra HD-resolutie, maar het absolute topmodel in de Q9S-serie biedt de 8K Ultra HD-resolutie. Dat betekent 7680 bij 4320 pixels. Nu is er nog geen content in deze resolutie beschikbaar, maar toch kun je er volgens Samsung van profiteren. Het bedrijf heeft namelijk een upscalingsysteem dat werkt middels geavanceerde algoritmes en artificiële intelligentie waarmee content in lagere resolutie omgezet kan worden naar de 8K-resolutie. Daarbij is dit model een soort hybride lcd led en microled tv. De tv beschikt namelijk over zeer kleine leds (10.000 stuks) die zich direct achter het lcd-paneel bevinden (full array led) en dus zeer nauwkeurig kunnen reageren. Samsung brengt de Q9S-serie uit in formaten vanaf 65-inch maar over de prijs is nog niets bekend.

Zodra Samsung de exacte modellen voor de Nederlandse en Belgische markt bekendmaakt publiceren we een compleet overzicht.

Reacties (3)