Wat is de minimale snelheid van een internetverbinding voor het streamen van video?

11 augustus 2014 4 Minuten 5 Reacties
Netflix

Je kunt films en series streamen van o.a. Netflix, Videoland en Pathé Thuis, maar wat is nu de vereiste snelheid van de internetverbinding?

Films en series hebben we allang niet meer allemaal op dvd of Blu-ray disc staan. In Nederland zijn er inmiddels verschillende partijen die zogenaamde streamingdiensten aanbieden, waaronder Netflix, Pathé Thuis en Videoland Unlimited. Met deze diensten kun je films en series naar je home cinema systeem streamen, voor een vast bedrag per maand of een bedrag per film of serie. Maar, wat is nu de vereiste snelheid van de internetverbinding voor het streamen van video’s?

Wanneer je films en series via bijvoorbeeld Netflix of Pathé Thuis kijkt dan wil je natuurlijk genieten van een optimale kwaliteit, zonder laadtijden of bufferende video’s. Een snelle internetverbinding is dus een vereiste, maar wat is die optimale snelheid? Het hangt af van de resolutie van de video’s die je kijkt en ook of je via een ethernetkabel of een WiFi-verbinding kijkt. De maximale snelheid haal je namelijk vaak alleen met een ethernetkabel. Mocht je via WiFi kijken dan hebben we ook nog een tip om het WiFi-signaal te verbeteren en de snelheid te verhogen.

Maar, voor een optimale weergave van films en series die gestreamd worden is een stabiele en snelle internetverbinding vereist. Een aantal diensten, waaronder Netflix, past de kwaliteit van de video’s die je kijkt aan, aan de hand van de snelheid van de internetverbinding. Heb je dus een relatief trage verbinding dan krijg je een film of serie in een lagere resolutie voorgeschoteld. Andere diensten tonen video’s niet wanneer de snelheid niet voldoende is of laten je middels een melding kiezen voor een lagere resolutie.

Pathé Thuis

Pathé laat via de eigen website weten dat de minimale snelheid van de internetverbinding 500 Kb/s bedraagt. Dit is voor de meeste Nederlanders geen probleem. Deze snelheid laat je video’s echter alleen in SD-resolutie bekijken. Wil je van HD-resolutie genieten dan moet je een internetverbinding van minimaal 1Mb/s hebben. Uit onze eigen ervaring blijkt echter dat dit niet helemaal voldoet en je al snel op minimaal 2Mb/s uitkomt.

Om de films van Pathé Thuis goed af te kunnen spelen, is een Internetverbinding nodig van minimaal 1 MB/s (8 mbit) download snelheid voor HD films en 500 KB/s (4 mbit) voor SD films.

Netflix

Netflix geeft op de eigen website uitgebreid uitleg over de verschillende vereiste snelheden. Zo kun je op een gemiddelde laptop al naar films en series kijken met een snelheid van 1 Mb/s. Als je Netflix op een tv wilt kijken dan moet je minimaal 2 Mb/s hebben. Voor beide snelheden geldt dat je automatisch materiaal in SD-resolutie voorgeschoteld krijgt. Wil je van HD-content genieten dan heb je minimaal 4 Mb/s nodig en wil je het maximale uit zowel audio als video halen dan is een internetverbinding van minimaal 5 Mb/s vereist.

Maar, Netflix is momenteel één van de weinige streamingdiensten die ook films en series in een hogere resolutie dan full hd aanbiedt. Series als Breaking Bad en House of Cards worden namelijk in 4K Ultra HD-resolutie gestreamd wanneer er op een compatibel apparaat (een 4K Ultra HD tv) gekeken wordt. Als jij een dergelijke tv bezit dan kun je dus materiaal in 4K-resolutie streamen maar daar is vanzelfsprekend een hogere snelheid voor nodig. Netflix zelf geeft aan dat een snelheid van minimaal 15 Mb/s zou moeten voldoen maar voor optimale prestaties wordt 25 Mb/s aangeraden.

Test je snelheid

Gelukkig is Nederland een land waar de internet snelheden relatief hoog liggen. De meeste Nederlanders zullen dus weinig moeite hebben om materiaal van diensten als Netflix en Pathé Thuis af te spelen. Maar, houd er wel rekening mee dat hier gesproken wordt over de snelheid die het weergave-apparaat moet kunnen behalen. Dit is niet altijd hetzelfde als de snelheid die in je abonnement genoemd wordt. Test de snelheid van je internetverbinding dus op het apparaat waarop je films en series wilt streamen.

Meer informatie

Voor meer informatie over streaming binnen je thuisnetwerk, luidsprekers en andere home cinema apparaten en producten kun je terecht in onze home cinema informatiegids. Ook kun je direct meer lezen via onderstaande links.

Muziek van je smartphone of tablet via je home cinema systeem weergeven
Draadloze luidsprekers in een home cinema systeem: Alles dat je moet weten
Spotify naar je receiver of home cinema set streamen: hoe werkt het?
Alles over streaming in je thuisnetwerk


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (3)

wietse

wietse
25 oktober 2014 om 20:57

als ik films download naar itunes en via mn tv 2 draadloos naar de tv zend dan na 20 min valt mn imac uit en moet ik mn wacht woord weer in voeren en de film weer op nieuw opstarten in i tunes ook mn muziek uit de itunes

Inloggen
Klaartje

Klaartje
12 januari 2016 om 16:54

25 Mbit/s is wel aan de krappe kant voor het streamen van een 4K video. Daarbij leveren lang niet alle internet providers de VDSL techniek bij een 30 Mbit/s abonnement. Je kunt dan beter voor 50 Mbit/s gaan, dan heb je speling over en zorg je ervoor dat er bandbreedte overblijft en je netwerk niet overbelast raakt. Bovendien krijg je VDSL geleverd bij een 50 Mbit/s abonnement waarmee je vaker de beloofde internetsnelheid binnehaalt. Dan kan je naast een 4K video streamen ook nog andere dingen doen met je internet verbinding. https://www.internetproviders-vergelijken.nl/internet-providers-vergelijken-die-4k-netflix-videos-kunnen-streamen/

Inloggen
de computervriend

de computervriend
12 juli 2019 om 19:19

heb jij soms kpn aandelen?

[quote]Bovendien krijg je VDSL geleverd bij een 50 Mbit/s abonnement waarmee je vaker de beloofde internetsnelheid binnehaalt[/quote]

lijkt er wel op je dekt je al gelijk in voor de beloofde snelheid 😉

Inloggen
Twan

Twan
10 augustus 2017 om 09:03

Hallo,
Even een vraag, mijn situatie: 50 Mb glasvezel tot in de meterkast, hier staat ook de wifi-router (2.4 en 5 Ghz), van hier ga ik met een powerline plug (1000 Mb/s) naar de tv (Bj 2016, doorsnee 1.65 meter, Philips, misschien van belang), bij Netflix veel problemen (bufferen, vastlopen, wazig beeld) als ik een netwerktest doe in de app van Netflix is alles oke, snelheid zelfs 53 Mb, sinds eergisteren ook een abonnement van Videoland, 1e film vlekkeloos, geen enkele onderbreking een dag later weer dat bufferen tijdens een film, heel vreemd. Ook eens geprobeerd via 5 Ghz wifi maar dat geeft ook heel wisselende resultaten, ook weer niet goed.
Als ik een film bestel via Pathe thuis in de beste kwaliteit voorhanden gaat dit altijd zonder storingen of bufferen…. Dus de snelheid zou goed moeten zijn, ook een snelheidstest via mijn telefoon op 5Ghz is tegen de 50Mb.
Ik snap dat 1 op 1 bedraad het beste is, maar dit is toch een vreemd verhaal… Of niet?

Inloggen
Ziggosckx

Ziggosckx
23 juni 2020 om 17:26

Jij hebt zeker internet van Ziggo? Zo ja? Lekker overstappen op een 500Mbit/s glasvezel pakketje van KPN. Heb dat ook en nooit gezeik hiermee. Heerlijk 4K kijken zonder gedoe, nooit internet problemen ook.

Inloggen