Waar moet je op letten bij het kopen van een AV receiver?

16 december 2011 9 Minuten 29 Reacties
Onkyo-TX-NR809

Wanneer je gekozen hebt voor een home cinema systeem met losse componenten en de alles-in-één systemen links laat liggen komt de receiver om de hoek kijken. Een receiver is het middelpunt van je home cinema systeem aangezien alles hierop aangesloten wordt, zowel qua audio als qua video. De receiver stuurt het geluid vervolgens naar de luidsprekers en het beeld naar de tv of de projector. Maar, waar moet je op letten bij aankoop van een receiver?

Update: Dit artikel is inmiddels verouderd. Lees verder in ons artikel met de beste tips en adviezen voor het kopen van een AV-receiver.

Er zijn tegenwoordig honderden verschillende functies en features die je op een receiver terug kunt vinden, van internet radiostations tot de gewone aansturing van luidsprekers. Hieronder vind je de belangrijkste punten waar je op moet letten of juist niet op moet letten wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe (of je eerste) receiver.

Wattage

Het eerste waar veel mensen tegenwoordig naar kijken is het wattage van een receiver. Toch moet ik meteen zeggen dat dit het eerste is waar je niet op moet letten. Er wordt veel teveel aandacht geschonken aan het wattage van de receiver terwijl dit niet alles zegt. Vaak wordt gedacht dat een receiver met een hoog wattage beter klinkt dan een receiver met een laag wattage, maar dat is pure onzin. Het wattage zegt alleen iets over de kracht waarmee het signaal uitgestuurd wordt en niks over de kwaliteit ervan. Een 60 Watt receiver kan makkelijk beter klinken dan een 100 Watt receiver.

Ook betekent 10 Watt meer ook niet dat je hoort dat de receiver harder kan. In werkelijkheid moet het wattage verdubbeld worden om daadwerkelijk een verschil qua volume te horen. Daarbij gebruiken fabrikanten allemaal andere manier om tot hun wattage te komen waardoor het vergelijken van het wattage vaak niet eens eerlijk is. Sommige fabrikanten proberen middels bepaalde methoden een hoger wattage te communiceren om zo meer aandacht van de consument te krijgen. Kortom, het hele wattage verhaal wordt vaak sterk overtrokken. Je kun het wattage als richtlijn gebruiken maar niet als uitgangspunt.

Toch is een wattage wel van belang voor je luidsprekers. Deze moeten namelijk aangestuurd worden. Wanneer je luidspreker aangeeft dat deze 120 Watt aankan dan zou ik niet snel kiezen voor een 60 Watt receiver. Aan de andere kant wordt hier ook weer te snel gedacht dat een 150 Watt receiver de luidspreker opblaast of beschadigd. Dit is onzin. Het betekent alleen dat je sneller aan de max zit maar hiervoor moet je het volume echt flink opendraaien. Daarbij hoor je het wanneer je luidspreker het niet meer aankan en is de kans klein dat je deze (bij extreme volumes) echt opblaast.

Impedantie

De impedantie is ook een gevaarlijk punt om op te letten. Wanneer je op dit punt luidsprekers en receivers gaat matchen ga je het jezelf al snel moeilijk maken. De impedantie geeft simpelweg de weerstand van de luidspreker tegen het signaal van de versterker. Belangrijk is dat een andere impedantie ook een ander vermogen oplevert. Zo kan een receiver van 75 watt per kanaal aan 8 ohm eenvoudig worden “opgewaardeerd” tot een van 100 watt per kanaal door de impedantie te verlagen naar 6 ohm.

Als een speaker minder weerstand heeft dan dat de uitgang van je receiver aankan, dan is de receiver “verrast” dat de stroom zo makkelijk weggaat. Meer stroom dan de reciever volgens het boekje kan leveren, de reciever wordt dus warm. Hier is het wel verstandig geen groot verschil tussen de receiver en de luidsprekers te nemen. Heeft een speaker een hogere weerstand dan de versterker dan is het voor die reciever moeilijker de stroom door de speaker heen te sturen, er gaat meer verloren. Je moet dus de volumeknop omhoog bijstellen voor dezelfde geluidsdruk. Je kunt dus speakers of je receiver afstemmen, maar meestal moet een speaker zonder problemen op een versterker passen. Het is dus meer een richtlijn dan een wet.

HDMI

Als je voor een nieuwe receiver gaat dan is het belangrijk te kijken naar de HDMI mogelijkheden. Een receiver fungeert namelijk als een grote HDMI-schakelaar. Sluit er vier apparaten op aan en er wordt via één HDMI kabel gecommuniceerd met de tv. Hoeveel HDMI apparaten wil je op de receiver aansluiten en wil je het signaal alleen op één tv weergeven of ook op een tweede tv of projector? Als je deze vragen voor jezelf beantwoord hebt kun je kijken naar hoeveel HDMI-ingangen en -uitgangen de verschillende receivers hebben.

Daarnaast is het van belang jezelf af te vragen of je 3D-signalen wilt doorsturen. Nog niet alle receivers (wel de nieuwste high-end modellen van de betere merken) beschikken namelijk over de HDMI 1.4-versie die ervoor zorgt dat je ook 3D signalen kunt doorsturen. In 2014 zien we ook de eerste receivers met HDMI 2.0 verschijnen. Hiermee is onder meer het doorsturen van 4K Ultra HD-materiaal mogelijk.

Netwerk en internet streaming

Verbonden zijn met het internet en je eigen thuisnetwerk is tegenwoordig van groot belang. Zo kun je bestanden vanaf je PC naar je receiver sturen en zelfs internet radiostations beluisteren via je receiver. Sommige modellen beschikken ook over ondersteuning voor muziekdiensten als Spotify. Daarnaast kun je middels verschillende technieken media streamen binnen je thuisnetwerk. Receivers die uitgerust zijn met DLNA kunnen eenvoudig met een ander DLNA apparaat (bijna alle PC’s en laptops) communiceren om zo bijvoorbeeld een video te streamen. Ook beschikken sommige receivers over Apple’s AirPlay techniek waarmee het kinderlijk eenvoudig is om muziek vanaf je iPhone of iPad via je receiver weer te geven. Het ligt er maar net aan hoeveel je wilt qua netwerkmogelijkheden en streaming. Als deze features niet interessant zijn voor je is het de moeite waard naar andere modellen te kijken aangezien je er wel voor betaalt.

Kalibratie

Ben je niet zo handig met het handmatig instellen van een receiver? Kijk dan naar receivers die beschikken over Audyssey’s MultEQ techniek. Als de receiver over deze techniek beschikt wordt er een microfoon meegeleverd die je op verschillende posities in de huiskamer kunt plaatsen. De receiver analyseert vervolgens de ruimte en berekent de optimale geluidsinstellingen. Scheelt een hoop werk.. Toch kun je zelf daarna nog handmatig aanpassingen doorvoeren.

Aansluitingen

Wat wil je nog meer aansluiten op je receiver? Een iPod, een harddisk, een digitale tv decoder of een gameconsole? Besef van te voren goed welke aansluitingen je nodig hebt om al je apparatuur en accessoires kwijt te kunnen. Kijk zowel naar analoge als digitale aansluitingen.

Aantal kanalen

Wat wordt de luidsprekeropstelling? 5.1, 7.2, 9.2? Heb je al een idee eigenlijk? Bekijk dit artikel voor de meest populair surround opstellingen. Als je dan je keuze gemaakt hebt is het natuurlijk logisch dat de receiver het aantal kanalen aan moet kunnen sturen. Ook zijn er tegenwoordig opstellingen mogelijk waarbij je extra hoogte en breedte kanalen aan de set-up toevoegt, zoals Audyssey DSX. Hoe duurder de receiver hoe groter de kans dat er 7 of meer luidsprekerkanalen opzitten en er Audyssey DSX of Dolby ProLogic IIz ondersteuning geboden wordt.  Wanneer je een 7.1 receiver koopt en een 5.1 opstelling hebt kun je in de meeste gevallen die twee extra aansluitingen ook gebruiken voor een extra kamers, zoals de keuken. Vaak wordt dit aangegeven met een multi-room modus.

Full HD / Ultra HD

Een receiver is, zoals gezegd, het middelpunt van je home cinema systeem en kan zowel audio als video verwerken. Wanneer je de receiver ook voor video gebruikt kun je ervoor kiezen de ‘upscaling’ functie te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat beelden naar de resolutie van je tv opgeschaald worden. Zo kan een DVD met SD videomateriaal geanalyseerd worden en opgerekt worden naar een HD resolutie wanneer je een hdtv hebt. Hetzelfde geldt voor signalen van je digitale tv decoder, wanneer het signaal via de receiver loopt. Ook zijn er al receivers die materiaal naar een 4K Ultra HD resolutie kunnen omzetten. Je kunt hiervoor kiezen wanneer je op de toekomst voorbereid wilt zijn.

Hierbij moet wel gezegd worden dat je de ‘upscaling’ functie ook door andere apparaten, zoals je tv of Blu-ray speler, kunt laten uitvoeren. Lees dit artikel voor meer informatie over upscaling.

Prijs & luisteren

Hoeveel kun je en wil je uitgeven aan een receiver? Daar komt het natuurlijk vaak op neer. Maar, ik kan niet goed genoeg benadrukken dat de receiver erg belangrijk is. Bedenk goed welke van bovenstaande features en functies je nodig hebt en ga vervolgens vooral luisteren. Dat is eigenlijk het belangrijkste advies. Probeer bij Hifi-zaken jouw favoriete receivers uit met verschillende luidsprekers. Op deze manier kun je de beste keuze maken.

Meer informatie

Voor meer informatie over het inrichten van je home cinema systeem en aankoop adviezen kun je terecht in onze Home cinema informatiegids. Ook kun je direct meer lezen via onderstaande links.

Een 5.1- of 7.1-kanaals home cinema receiver: Wat is de beste keuze?
Wat is de bi-amp feature op receivers?
Audyssey MultEQ: Wat is het en hoe werkt het?
4K en 3D pass-through: Wat is het en hoe werkt het?


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (15)

L.Verhoeven

L.Verhoeven
18 december 2011 om 07:37

Hallo,
Dit is een erg mooie site waar je veel kan leren als je een nieuw systeem wil kopen maar om eerlijk te zijn kan ik nog steeds geen keuzes maken.
Kan er iemand me vertellen wat ik het beste kan kopen als ik een budget heb van ongeveer 1000 eu en iets wil kopen waar ik voor in de toekomst ook nog goed mee zit?

alvast bedankt voor de moeite,

mvgr Lars Verhoeven

Inloggen


18 december 2011 om 11:56

Dan moet ik toch echt eerst even weten wat je zoekt. Er is zoveel keuze. Welke features zijn belangrijk? Welke speakers wil/heb je? Ben je al gaan luisteren?

Inloggen
ironman

ironman
15 februari 2014 om 22:44

voor ongeveer 1400euro kan je de receiver tx-nr 525 van onkyo + een 5.1 surround luidsprekers van bose serie 3 een zeer goede keuze

Inloggen
Teun

Teun
11 januari 2012 om 10:11

@ L.Verhoeven Ik zou meer aan de speakers uitgeven dan aan de receiver zelf. Als je een setje hangt van 100 euro aan een receiver van 500 euro zal denk ik ook niet echt lekker klinken.

Inloggen
patrick

patrick
10 mei 2012 om 13:06

Hallo

Ik wil graag een b&w set kopen 2de hands de 603 s1 120 w front speakers en 602 s2 of s1 of 601 als rear speakers en b&w cc6 s2 als center en sub weet ik nog niet iets met flinke bas nu zat ik te kijken naar een receiver ik ben wel van pioneer de 921 vsx leek me wel wat maar nu las ik all bij 2 revieuws dat je hier niet goed de bas uit de speakers kan halen de b&w speakers bevatten een bass reflax ik wil het uiterste eruit halen met lekker veel bas en met een receiver tot max 350 euro onkyo leek me ook wel wat iemand ideeen voor een receiver en info over de b&w speakers of dit allemaal wel een goede combi is en welke sub ik hier bij kan doen en wat is nu het verschil tussen de s1 en s2 en welke past het beste bij 603 speakers van b&w de 602 of de 601

Ik hoor het graag.

Gr. Patrick

Inloggen
Joris

Joris
24 december 2012 om 10:27

Ik ben nog in bezit van een ouderwetse tv zonder cinema geluidssysteem en wil nu een plasmascherm (heb al gezien dat je ofwel een full-LED LCD ofwel een plasma moet kopen en beter geen standaard LCD) met een geluidssysteem aanschaffen. Kan dus ‘from scratch’ iets opbouwen.
Het valt me op dat veel van de eigenschappen van een receiver die worden beschreven, ook op een moderne TV te vinden zijn. Bijvoorbeeld aantal HDMI poorten en wifi. Als ik dit stuk lees, lijk ik qua tv af te kunnen met een simpel scherm, zonder smart functionaliteit en slechts één HDMI ingang, omdat verder alles dan via de reciever gaat.
Maar als ik de stukken over TV lees, krijg ik het idee dat alles daar op zit en dat ik alleen nog voor fatsoenlijk geluid moet zorgen.
Wat is nu wijsheid?

Inloggen


24 december 2012 om 12:18

Beiden klopt helemaal, maar zonder TV geen beeld en zonder receiver geen goede geluidskwaliteit.
Om van bepaalde functies gebruik te maken moeten beide apparaten voorzien zijn van betreffende features.
Je hebt ze dus sowieso allebei nodig als je een compleet systeem wilt inrichten. Maar, op een receiver zit bijvoorbeeld geen Smart TV platform.

Inloggen
Dennis Prins

Dennis Prins
21 augustus 2013 om 19:02

Hallo,

Ik heb inmiddels een beamer en een blue ray speler aangeschaft en ben nog op zoek naar een receiver waarop mijn 5.1 speakerset op aangesloten kan worden. Deze set had ik op de pc zitten maar zou ik graag willen overzetten. Nu weet ik alleen niet welk systeem hiervoor geschikt is. De speakerset is een Cambridge Soundworks mms 4650 met een actieve subwoofer en speakerset. De subwoofer heeft weliswaar een aux plug maar volgens mij is die alleen geschikt voor het aansluiten van een afspeelapparaat en geen receiver. De subwoofer gaat met 3 jack kabels naar de geluidskaart van de pc.

Welke receiver is hiervoor geschikt?

Met vriendelijke groet,
Dennis Prins

Inloggen


24 augustus 2013 om 03:56

Ik kan er weinig over vinden maar lijkt me een pc set. Het aansluiten met drie jack-kabels naar een receiver/versterker lijkt me dan niet mogelijk. De speakers zitten namelijk aangesloten op de subwoofer, toch?

Inloggen
Jeroen

Jeroen
10 september 2013 om 23:13

Ik wil een nieuwe receiver kopen.
Nu heb ik nog speakers staan van mijn vorige home cinemaset.
Ik vond dat er altijd prima geluid uit kwam, dus ik denk dat het te proberen valt toch?
Echter waren deze speakers aangesloten met luidsprekersnoer zonder plug en het lijkt alsof alle receivers tegenwoordig een pluguitgang hebben voor speakers. Klopt dat?
De speakers hoorden bij een JVC RX-ES1SL. Ze zijn 100 watt en 8 ohm.
Type Sx-A305F. Gaat dit werken? of moet ik toch rekenen op nieuwe speakers.

Inloggen


11 september 2013 om 00:05

Dat is altijd een lastige. Speakers van alles-in-een sets zijn namelijk ontwikkeld voor die ene set en niet voor iets anders. Als je ze dan aansluit (als je dat al voor elkaar krijgt) op een ander apparaat kun je zowel dat apparaat als de speakers beschadigen. Het kan theoretisch wellicht maar uiteindelijk kom je 9 van de 10 keer bedrogen uit.

Inloggen
Jeroen

Jeroen
12 september 2013 om 21:51

Het zijn best flinke boekenplankspeakers.

Ik kwam toevallig nog de specs tegen:
Specificaties
•Geschikt voor DVD Audio met een frequentiebereik tot 50 kHz
•Aluminium frame voor een vloeiende weergave
•Oblique conus woofer
•Magnetisch afgeschermd
•Basreflex systeem

Voor/surround
•2 cm dome tweeter
•12 cm conus woofer
•Houten kast
•100 W

Midden
•2 cm dome tweeter
•2 x 10 cm conus woofer
•Houten kast
•100 W

Zegt dit misschien meer?
Ik heb er ook nog een actieve sub bij.

Inloggen


13 september 2013 om 00:13

Tja, het klinkt wel goed maar het zegt zo weinig. Ik heb mensen goede JVC speakers die bij een set hoorden (echt alles-in-een) zien opblazen met een zeer kleine versterker. Daarbij heb ik mensen speakers zien vernielen doordat de kabels niet de juiste waren. Het is dus wellicht theoretisch (qua specs) mogelijk maar garanties kan ik niet geven.

Inloggen
Arnold

Arnold
11 september 2013 om 22:24

Ik heb een Samsung 3d hometheater maar ben niet tevreden over het geluid. Kan ik deze HT via HDMI aansluiten op een AV versterker en zo dienst doen als een 3d bluray speler ?
en indien via HDMI aangesloten kan ik dan audio CD ook afspelen via de AV dus maw wordt via HDMI dan ook audio doorgestuurd naar de AV Versterker ?

Inloggen


12 september 2013 om 00:09

Ik weet niet zeker of het mogelijk is aangezien ik niet weet of deze set een optie heeft op audio plus beeld door te sturen. Meestal wordt de audio direct gebruikt voor de eigen speakers. Dat zou je even moeten checken/proberen. Als dat zo is dan kun je inderdaad zowel films als muziek doorsturen naar de versterker.

Inloggen
Jeroen

Jeroen
13 september 2013 om 14:06

Ik vraag me af of wifi nog handig is op een receiver als je toch al een ethernetkabel erin hebt. Kan je dat dan nog extra gebruiken voor je tablet of smartphone? Of gaat dat sowieso via de router.

En bluetooth? Waar wordt dat voor gebruikt?

Inloggen


13 september 2013 om 14:33

Je kunt beiden natuurlijk gebruiken maar ethernet geeft vaak een snellere en stabielere verbinding. Beiden bieden verder dezelfde mogelijkheden.
Bluetooth kun je gebruiken om bijvoorbeeld muziek van je smartphone of tablet via de receiver weer te geven.

Inloggen
jef

jef
15 september 2013 om 22:33

hallo
ben op zoek naar een reciever heb boxen van harmon kardon
8ohm 100 watt een 5.1 systeem heb in de badkamer ook 2 inbouw boxen van jbl 120 watt
er zouden 4 apparaten aangesloten worden
mediaplayer
satelliet ontvanger
wij, en een dvd recorder
mijn huiskamer is in twee verdeeld een zithoek en eetkamer
de zithoek is 4 op 4 meter en de andere is 3 op vier
vooral films is het meeste waar het om gaat
mijn buget is tussen de 300 en 500 eur
welke reciever kan ik het beste kopen als hij boven mijn buget gaat
sparen we wat langer

groeten jef

Inloggen


15 september 2013 om 23:35

Zoals ik vaak aangeef; dat is erg lastig te zeggen. Audioweergave is erg subjectief en daarom is het nagenoeg onmogelijk je iets aan te raden.
Persoonlijk zou ik Onkyo, Yamaha, Pioneer, Marantz of Denon eens bekijken. Qua wattage komen de meeste nieuwe modellen wel mee, waar je op moet letten is de multi-zone mogelijkheid (bijvoorbeeld op de Marantz SR6008) en voldoende aansluitingsmogelijkheden.
Je budget is echter wat aan de lage kant als je ook multi-zone met verschillende audio wilt. Maar, Onkyo en Pioneer zijn dan iets goedkoper dan de concurrentie.

Inloggen


15 september 2013 om 23:36

Check overigens deze NR1604 van Marantz eens, wellicht interessant;
http://www.fwd.nl/2013/05/marantz-lanceert-slanke-nr1504-en-nr1604-av-receivers/

Inloggen
Bert

Bert
15 februari 2014 om 19:25

Tegenwoordig zijn receivers zo goed dat het alleen nog een kwestie is van welk merk.
Daarbij hoeft zo’n receiver niet duur te zijn.
Ik had voorheen een Marantz PM80 toen geen kinderachtige versterker, maar was noodgedwongen iets van minder diep en hoog formaat te kopen. Die nare moderne tv kastjes ook. Dit werd toen een Sony str-100 of zoiets en deze receiver deed niet veel onder de Marantz van toentertijd 1300 Gulden. Hier zie je ook dat de tijd niet stil blijft staan en ik ben dan ook van mening of je er nu een van 400 Euro heb of van 1000 Euro dat je weinig verschil zult horen.
Ik was zelf altijd wel gecharmeerd van Marantz en het is een kwestie van luisteren.
Dit in combinatie met het luisteren naar een zuil luidspreker. Hoe groter de kast des te voller de bas is mijn mening. Ben nooit zo gecharmeerd geweest van surround sound geluid, hoewel ik de overstap wilde maken, maar muziek moet je op zijn origineel horen vind ik en home cinema geluid is leuk voor bij het beeld als je veel films kijkt.
HDMI is leuk, maar wel vervelend dat de tv steeds aanspringt als je een muziekje op wilt zetten. Ik heb voor een prikkie de Pioneer VSX-S300 kunnen bemachtigen op marktplaats om uit te proberen en vind dat het schakelen via HDMI ontzettend traag gaat, nu weet ik niet of dit bij elk merk het probleem is, maar HDMI is niet zaligmakend, mijn mening dan.

Inloggen
Hans

Hans
24 augustus 2014 om 16:44

Heb een receiver gekocht tw. een Denon X2000. Waar moet ik op letten wanneer ik nieuwe geluidsboxen koop. Ik ben echt leek op dit gebied. Zou graag advies willen.Mijn huidige 5.1 boxjes van jvc zijn niet te installeren.Heb de receiver op het netwerk waardoor het streamen goed verloopt.

Gr, Hans

Inloggen
Nancy Coper

Nancy Coper
27 augustus 2014 om 08:12

Goedemorgen,
Ik heb een vraag ik heb een pioneer cinema set met opneem mogelijkheden. Nu wil het dat de recorder/receiver waarschijnlijk kapot is hij gaat steeds vanzelf uit en soms gaat er een box heel hard storen. En nu weet ik niet wat ik moet doen of weer een cinema set of een enkele receiver recorder heb ik niet nodig. Wel dvd en cd afspeel mogelijkheden. Kan ik dan de rest van mijn cinema set gebruiken of moet toch alles vernieuwd worden. Is er iemand die mij van advies kan dienen?
Gr. Nancy

Inloggen


27 augustus 2014 om 16:42

Hoi Nancy,
Helaas is het nadeel van een alles-in-een systeem dat je componenten niet kunt vervangen, tenzij de fabrikant zelf dit doet. Je zult dus op zoek moeten naar een compleet nieuw systeem.

Inloggen
Nancy Coper

Nancy Coper
27 augustus 2014 om 19:34

Dank je Martijn ik ga dat dan ook maar doen. We hebben wel plezier gehad van dit systeem. Dus nu maar een ander.

Inloggen
Frans

Frans
29 mei 2015 om 21:10

Geachte,

Ik heb een vraag…
Jaren en Jaren geleden had ik de combinatie Yamaha AX 750 versterker met de DCM TF600 luidsprekers
en dat beviel mij uitstekend….De versterker heeft het natuurlijk begeven en vorig jaar heb ik de Yamaha s701 aangeschaft…nu ben ik aan het sparen voor de B&W 683 s2 . Is dat een gelukkige combinatie..Zou het kunnen ?

Inloggen


31 mei 2015 om 14:29

Het lijkt me zeker geen slechte combinatie maar of het klinkt is echt persoonlijk. Misschien kun je je receiver eens meenemen naar een Hifi-winkel om het te horen?

Inloggen
Frans

Frans
02 juni 2015 om 17:56

Hallo Martijn,

Bedankt, voor je antwoordt.
Ik zal zeker de stoute schoenen aantrekken en de versterker meenemen want ik hoorde deze
luidsprekers met een NAD versterker. Toen vond ik het ‘ oorstrelend ”
Zou er veel verschil zijn tussen de NAD en de Yamaha ?
B.v.D
Frans

Inloggen
Lourens

Lourens
07 december 2016 om 20:48

Beste Frans of collega,

Sinds ik een surround systeem heb is luisteren naar de radio een ramp en CD’s klinken ook niet meer.
Terwijl de muziek bij films op blu-ray spectaculair blijven klinken.
Is surround sowieso ongeschikt voor stereo weergave?
Ik heb nu Kef speakers (7.1) en van een Yamaha (1000€) naar Onkyo (1000€) overgegaan naar Yamaha (500€). Altijd naar reviews geluisterd maar radio en CD’s klinken gewoon slechter dan op mijn PC speakers. Hoe kan dat nu???
Ook al zet ik alle extra’s uit en luister ik via de Straight modus naar muziek, maar nog steeds bagger.

Wat doe ik fout?

Alvast bedankt voor je respons.

Met vriendelijke groet,

Lourens

Inloggen