Dit zijn de verschillen tussen de PlayStation 4, PlayStation 4 Pro en Slim

13 september 2016 4 Minuten 3 Reacties
playstation-4-slim-vs-playstation-4-pro

In dit artikel leggen we de PlayStation 4, PlayStation 4 Pro en de PlayStation 4 Slim naast elkaar en bespreken we de verschillen tussen de drie verschillende spelcomputers.

Meer PlayStation 4

Dit jaar mag je twee nieuwe modellen van de PlayStation 4 verwachten. Vanaf 15 september 2016 zal voor 299 euro de PlayStation 4 Slim in de winkels liggen, terwijl twee maanden later de PlayStation 4 Pro verschijnt. Dat apparaat krijgt een prijskaartje van 399 euro. Maar wat zijn nu de verschillen met de originele PlayStation 4, die je nu ook al kunt kopen voor om en nabij de 299 euro (afhankelijk van de winkel)? In dit artikel leggen we de drie verschillende modellen naast elkaar en kijken we naar alle belangrijke verschillen.

De omvang

Heb je maar weinig ruimte in je tv-kast of op je bureau? Dan is het handig om te weten wat de afmetingen zijn voor de verschillende PlayStations. De originele PlayStation 4 heeft afmetingen van 275 × 53 × 305 millimeter. De PlayStation 4 Slim belooft dertig procent kleiner te zijn en heeft  afmetingen van 265 × 39 × 288 mm. Dat is een stuk kleiner. Mocht je dus al ruimte hebben voor een PS4, dan zal het Slim-model zeker in de kast passen. De PlayStation 4 Pro beschikt over afmetingen van 295 × 55 × 327 mm.

Het gewicht

Neem je je console wel eens mee naar je vrienden, dan is het ook leuk om te weten hoe zwaar de PS4-modellen wegen. De originele PlayStation 4 weegt 2,8 kilo. De PlayStation 4 Slim weegt natuurlijk het minst zwaar en heeft een gewicht van 2,1 kilo. De PlayStation 4 Pro is dan de zwaarste van de drie, maar is nog niet eens zo zwaar in vergelijking met de PS4. De Pro heeft een gewicht van 3,3 kilo, wat een halve kilo meer is dan de originele PlayStation 4. Tussen de PlayStation 4 Slim en de Pro zit een gewichtsverschil van 1,2 kilo en dat is best flink.

Processorkracht en de teraflops

De enige reden dat de PlayStation 4 Pro bestaat, is omdat Sony een krachtigere versie van de PS4 op de markt wil brengen. Dus mogen we verwachten dat die console ook daadwerkelijk krachtiger ís en beschikt over meer processorkracht. Die verschillen moet je gaan opmerken wanneer je games speelt die zijn geoptimaliseerd voor de PS4 Pro en de oudere games die zijn voorzien van een patch voor de nieuwe console. Echter, de cpu is wel hetzelfde in alle drie de systemen, met als verschil de kloksnelheid (het aantal GHz).

De kloksnelheid is een uitdrukking van hoeveel taken een processorkern in één seconde kan doen. Hoe hoger dit getal, hoe meer taken een processor per seconde kan doen. De kloksnelheid van de originele PlayStation 4 ligt op 1,6Ghz, terwijl die van de Pro ligt op 2,1GHz. De graphics processing unit (gpu) kan 4,2 teraflops uitsturen, terwijl zowel het normale als het Slim-model maximaal 1,84 teraflops kan uitsturen. Dit betekent dat de PS4 Pro ook de meeste stroom verbruikt: maximaal 310 watt. De Slim verbruikt slechts 165 watt.

Waarom is het aantal teraflops hier belangrijk? Om het simpel te houden betekent een hoger aantal teraflops dat een computer (of dit geval spelcomputer) snel betere en mooiere beelden kan weergeven. Als het iets technischer wordt, dan staat het gelijk aan de rekenkracht van het apparaat. Hoe hoger de rekenkracht, hoe meer polygonen (waar een game uit bestaat) een computer per seconde kan weergeven. 4,2 teraflops betekent in dit geval dat er 4,2 biljoen polygonen per seconden kunnen worden weergeven.

Ter vergelijking: de Xbox Scorpio beschikt over zes teraflops.

Andere verschillen

Daar waar zowel de PlayStation 4 als de PlayStation 4 Slim beschikken over twee usb-poorten, beschikt de PS4 Pro over drie poorten. Twee daarvan zitten aan de voorkant, terwijl de derde aan de achterkant zit. Daarnaast is de PS4 in modellen met 500GB en 1TB beschikbaar, de Slim nu alleen in 500GB en later 1TB, terwijl de Pro in november alleen met een 1TB-schijf verkrijgbaar is. Ook kan de Pro games in 4K afspelen, terwijl de andere twee modellen het moeten doen met full hd. Het werkgeheugen is in alle modellen 8GB.

Prijs en beschikbaarheid

De reguliere PlayStation 4 is nu beschikbaar. De PlayStation 4 Slim is vanaf 15 september beschikbaar voor een prijs vanaf 299 euro. De PlayStation 4 Pro is vanaf 10 november beschikbaar voor een prijs vanaf 399 euro.

Meer lezen?

We hebben ook een vergelijking gemaakt tussen de Xbox One S en de reguliere Xbox One. Dat artikel lees je hier.

Reacties (3)