Ultra HD Premium certificaat: wat is het en wat zegt het?

07 januari 2016 2 Minuten 3 Reacties
Ultra-HD-Premium

Alle grote elektronicafabrikanten die Ultra HD tv's uitgebracht hebben gebruiken de term om aan te geven dat hun tv's Ultra HD Premium gecertificeerd zijn. Maar, wat betekent dit precies en wat heb je er als consument aan?

Ultra HD Premium: wat zegt het?

Ultra HD Premium is een specificatie die opgesteld is door de Ultra HD Alliance, een organisatie die bestaat uit veel grote fabrikanten en contentproviders. Zo zijn onder meer Panasonic, LG, Dolby, Netflix, Samsung, Sony Univeral Pictures en Warner Bros. lid van de organisatie. Zij hebben een officiële specificatie gemaakt voor 4K Ultra HD HDR (high dynamic range) apparaten en content, compleet met een Ultra HD Premium-logo.

Het belangrijkste doel van dit certificaat is aangeven welke tv’s en Ultra HD Blu-ray schijfjes aan de hoogste eisen voor het weergeven van 4K HDR-content voldoen. Natuurlijk ter stimulering van de verkoop van apparaten en de bijbehorende content. Volgens de Ultra HD Alliance is de combinatie van 4K Ultra HD en HDR (high dynamic range) namelijk goed voor de meest optimale kijkervaring.

De Ultra HD Premium specificatie focust zich onder meer op resolutie, HDR, maximale helderheid, zwartwaarden en het kleurbereik van content of een apparaat. De belangrijkste elementen van de specificatie zijn als volgt;

Advertentie
  • Image Resolution: 3840×2160
  • Colour Bit Depth: Minimum 10-bit signal
  • Colour: BT.2020 colour representation
  • High Dynamic Range: SMPTE ST2084 EOTF

Dat is allemaal wat technisch maar eigenlijk wil dit zeggen dat je als consument weet dat je een ‘premium’ 4K-ervaring geleverd krijgt wanneer je dit logo op een tv, Blu-ray speler of Blu-ray schijfje ziet staan. Premium betekent in dit geval echter gewoon dat de content of hardware aan de hierboven gestelde specifieke eisen voldoet, dus de resolutie is echt 4K, de kleurdiepte is echt 10-bit en HDR wordt met de SMPTE-standaard ondersteund.

Dit zijn echter geen hele hoge eisen of hele speciale eisen. Het is dus absoluut niet zo dat apparatuur of content met het Ultra HD Premium-certificaat veel beter is dan apparatuur zonder. Het blijft een groot deel marketing en door in de specificaties te duiken kun je zelf ook achterhalen aan welke standaarden een tv bijvoorbeeld voldoet. Mocht je dit logo tegenkomen, dan zegt dat dus niet per se iets over de beeldkwaliteit van een tv of een speler. Het zegt gewoon dat aan bepaalde eisen, die al vrij standaard zijn in de markt en nagenoeg door alle fabrikanten gebruikt worden, voldaan is. Komt een apparaat zonder logo? Bekijk dan de specificaties want de kans is groot dat gewoon aan deze eisen voldaan wordt maar er niet voor het logo betaald is.

Reacties (3)