Ultra HD Blu-ray en Digital Bridge: wat is het en hoe werkt het?

15 mei 2015 2 Minuten 0 Reacties
ultra-hd-blu-ray-logo

Afgelopen week maakte de Blu-ray Disc Association het Ultra HD Blu-ray logo bekend en werden ook de laatste specificaties voor Ultra HD Blu-ray discs en spelers bekendgemaakt. Een belangrijk onderdeel van de specificatie is Digital Bridge, maar wat is dit precies en hoe werkt het?

Ultra HD Blu-ray

Ultra HD Blu-ray is de opvolger van de Blu-ray discs die we momenteel in de winkels vinden. De belangrijkste vernieuwing is de ondersteuning voor 4K Ultra HD-materiaal en materiaal met HDR-ondersteuning. Deze discs bevatten dus films in een hogere resolutie en, wanneer ondersteund, ondersteuning voor high dynamic range-weergave. Lees meer over Ultra HD Blu-ray discs en spelers.

Digital Bridge

De Ultra HD Blu-ray discs kunnen door contentproviders voorzien worden van een ‘Digital Bridge’-functie. Hiermee kunnen kopers van de disc de film (of andere content) ook op een NAS, een mediaserver, een harddisk, een smartphone, een laptop of een tablet afspelen. Je krijgt dus een digitale kopie van de film zodat je de film overal en altijd kunt bekijken.

Digital Bridge is een DRM-standaard ontwikkeld door Sony en maakt het mogelijk een complete digitale kopie van de Ultra HD Blu-ray disc te maken om deze vervolgens op allerlei apparaten in te zetten. Je hoeft dus in principe de Blu-ray disc moet meer te gebruiken wanneer je de digitale kopie hebt.

Hoogstwaarschijnlijk krijgen toekomstige Ultra HD Blu-ray disc-spelers de mogelijkheid om de content van de disc te ‘rippen’ en te exporteren naar bijvoorbeeld een NAS of laptop. Middels de HEVC-codec kan voor elk apparaat een optimale digitale kopie gemaakt worden. Echter, er vindt wel communicatie met een server plaats om een kopie te mogen exporteren en afspelen op een ander apparaat. Elke kopie krijgt een ID mee en zo kan worden gecontroleerd of een film meerdere keren verspreid wordt. Ook moeten de apparaten waarop de kopie afgespeeld wordt geregistreerd worden en ondersteuning voor Digital Bridge bieden.

Meer informatie

Via onderstaande links vind je meer informatie over de 4K Ultra HD resolutie en 4K-producten die reeds gelanceerd zijn. Voor algemene informatie, tips en adviezen kun je terecht in onze home cinema informatiegids.

Ultra HD Blu-ray discs en spelers: alles dat je moet weten
4K Ultra HD archief (tv’s, receivers en spelers)

Wat is 4K Ultra HD?
Wat is de ideale kijkafstand voor een 4K Ultra HD tv?

Reacties (0)