Thuistest Panasonic HZW984 oled tv: familie van Proosdij (gezin 3)

01 januari 2021 6 Minuten 0 Reacties
Panasonic-TX555HZ980-lifestyle

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van FWD aan de slag gegaan met de nieuwste oled tv van Panasonic. Wat vinden zij van de HZW984 oled tv? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze premium producten aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 3; familie Proosdij.

Introductie

Wij zijn Anoek en Joost, 27 en 30 jaar. Wij wonen samen en hebben drie weken lang deze mooie Panasonic oled tv mogen gebruiken. Ons tv-gebruik is vooral in de ochtend, het opstaan met het ontbijtnieuws en de avond, het kijken van films en series via diverse streamingsdiensten. Daarnaast spelen we nog wel eens een spelletje op tv met behulp van onze trouwe Nintendo Wii. Voorheen hadden we een 32-inch Philips tv die ongeveer vier jaar oud is. Dit is dus best een behoorlijke upgrade, naar 55-inch. Toch misstaat dit formaat tv niet in onze woonkamer. Daarnaast is dit onze eerste ervaring met oled.

Eerste indruk

De tv komt in een grote doos. Logisch, want het is een groot apparaat. Het is even puzzelen om de tv er netjes uit te krijgen. De voet gemonteerd en de tv is op het kastje gezet. De tv staat stevig op zijn voet, en wiebelt niet. Daarnaast is de tv te draaien, om hem in de juiste hoek te richten, terwijl de voet in de positie blijft hoe die is neergezet. Het aansluiten van de tv is geen hogere wiskunde. Stekkertjes in de juiste gaten, en klaar! De installatie is kort een menu doorlopen me de voorkeursinstellingen en vooral het verbinding maken met internet en het zoeken van zenders. Dit laatste was niet nodig, gezien we een tv-ontvanger van KPN hebben. De tv is bedraad aangesloten op onze router (via een KPN-verbindingsset). De tv ondersteunt ook wifi, maar dit hebben wij niet gebruikt. Nergens vraagt de tv om in te loggen voordat je de tv goed kan gebruiken, of extra apps kan downloaden, iets wat erg prettig is. Natuurlijk moet je op sommige apps, zoals Netflix wel inloggen met je Netflix-account, maar dat lijkt me niet meer dan logisch. Wat wel opvalt nadat de tv is geïnstalleerd, is de ‘Canal digitaal’ app, die bij de voorkeurapps staan. Dit geeft een klein beetje het gevoel van een samenwerking. Toch wordt het verder niet opgedrongen. De afstandsbediening is wel een beetje een doorn in het oog. De afstandsbediening is groot vormgegeven, is relatief zwaar en heeft een beetje een ‘jaren 90-look’. Wel zitten er knoppen op naar Netflix of een app naar keuze, maar ze hadden de afstandsbediening wat mij betreft wel moderner kunnen vormgeven. Het geluid uit deze tv is oké. Toch geeft dit niet het wow-effect, wat het beeld wel geeft. Ik raad dan ook aan om voor een goede beleving, en dichterbij de bioscoopervaring te komen een soundbar of surroundset te gebruiken.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is geweldig! Ik had me van tevoren ingelezen op de oled-techniek, en wilde wel eens zien of dit echt zo’n verschil maakt met goedkopere technieken. Het antwoord hierop is zonder twijfel: Ja! De kleuren spatten van het scherm en je hebt de eerste keren film-kijken een wow-effect. Met name als de film (via bijvoorbeeld Netflix) 4K en Dolby Vision ondersteunt, lijkt het alsof je het van dichtbij meemaakt. Wel heb ik even moeten puzzelen met de helderheid, omdat dit het eerst net niet was. Met een klein beetje rommelen in de instellingen kwam dit nog iets beter uit de verf! Het beeld is haarscherp en er is geen bewegingsonscherpte te zien bij het kijken van films.

Advertentie

Daarnaast zijn er diverse beeld modi die je kan inschakelen. De filmmaker-modus, die het beeld zou weergeven zoals de regisseur het zou bedoelen, viel mij tegen en maakte in onze beleving de kleuren juist iets meer somber. Dit hebben we na een aantal keer aanzetten, bij verschillende films via Netflix, maar uitgezet. In onze ogen voegt deze functie niets toe. De beeldkwaliteit krijgt van ons wel een dikke 10! Je hoeft de aangepaste beeldmodi ook niet te gebruiken natuurlijk.

Smart tv

Deze tv is natuurlijk ook smart, wat betekend dat er verschillende apps op draaien. Het maakt geen gebruik van Android-TV maar van het ‘My Home Screen’ platform van Panasonic zelf.

Toch valt het me tegen hoe smart deze tv is. Wij missen diverse apps, Zoals RTL-XL en Disney+. Vooral die laatste is wel een gemis. De app-store is ook niet heel uitgebreid, maar heeft wel een hoop bekende apps zoals Videoland, Pathe, NPO, Kijk en TuneIn. Doordat de app-store niet zo uitgebreid is, is deze wel overzichtelijk. Een ander voordeel is dat alle apps gratis zijn om te downloaden. Er zitten geen betaalde apps tussen. Het menu van de smart-functies zit logisch in elkaar en werkt erg vlot. Het gemis van Disney+ hebben we opgelost met een Google Chromecast die we thuis hadden. Echter ondersteunt de Chromecast geen 4K beeld helaas. Dit is dan ook de reden dat we het smart-onderdeel een krappe voldoende geven, met de informatie dat Panasonic wel bezig is met de Disney+ app.

Gaming

Zoals al te lezen, hebben we een vertrouwde Wii. Deze is doormiddel van een converter (scart naar HDMI) aangesloten aan de tv. Dit werkt prima, maar zal natuurlijk niet de beste prestaties uit de tv halen. We hadden ook een Switch willen lenen, maar wegens (corona)omstandigheden is dit niet gelukt. De gaming-modus is dus ook niet uitgebreid getest. Wel zijn we met de huidige console zeer tevreden over het spelen van games op deze televisie.

Conclusie

Wij vinden het een erg mooie tv, die zeer mooi beeld geeft! Wel zijn de smart-functies toch wel wat beperkt, doordat er diverse apps missen, zoals Disney+. Dit hebben wij opgelost met de Chromecast, en hopen erop dat de app snel beschikbaar is. Het geluid is niet bijzonder, en de afstandsbediening niet geheel van deze tijd. Zeker van dat laatste verwacht je toch wel een moderne look, in plaats van het huidige lompe en ouderwetse voorkomen. Samengevat zijn we wel dik tevreden over de tv en geven we de tv een 8.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)