Testpanel Philips OLED805: wat vinden onze lezers van deze oled tv?

15 augustus 2020 + 10 minuten 0 Reacties
philipsoled-new

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van Homecinema Magazine aan de slag gegaan met de nieuwste oled tv van Philips. Wat vinden zij van de OLED805? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze oled tv aanraden? We zetten de belangrijkste conclusies op een rij.

Philips OLED805

De Philips OLED805 is één van de nieuwe oled-televisies die Philips deze zomer op de markt brengt. De nieuwe serie wordt uitgebracht in een 55-inch en een 65-inch variant en komt met de 4K-resolutie. Eén van de belangrijkste vernieuwingen ten opzichte van de OLED804 van vorig jaar is de vierde generatie P5-processor. Deze maakt dit jaar gebruik van AI (artificial intelligence) voor onder meer betere upscaling.

De OLED805 is voorzien van driezijdig Ambilight en ondersteunt alle HDR-formaten (Dolby Vision, HDR10+, HDR10 en HLD). Voor de audioweergave is een 50 Watt audiosysteem van Philips zelf aanwezig. Dit systeem is voorzien van een nieuw wooferdesign met vier passieve radiatoren voor extra diepere bassen. De OLED805 is ook uitgerust met Dolby Atmos-decoding, de Dolby Atmos Virtualizer-functie en Dolby bas- en dialoogoptimalisering. De tv’s maken gebruik van Android TV 9 (Pie) en bieden ondersteuning voor zowel de Google Assistant als Amazon Alexa.

Bekijk ook onze preview video waarin we de nieuwste Philips tv’s tonen.

Drie verschillende gezinnen

Homecinema Magazine en FWD hebben samen met Philips drie gezinnen de kans geboden de OLED805 oled tv thuis te testen. Voor een periode van drie weken mochten zij al hun films en series kijken, en games spelen op de nieuwste generatie oled tv. De resultaten zijn inmiddels binnen en hieronder lees je de belangrijkste conclusies.

Video

Na de reviewperiode zijn we bij alledrie de gezinnen langs geweest om ze te vragen naar hun ervaringen, pluspunten en minpunten. Een impressie daarvan vind je in onderstaande video.

Introductie gezinnen

Wie zijn de gezinnen die de OLED805 oled tv van Philips getest hebben?

Gezin 1 (familie Edelbloedt)

Wij zijn een samengesteld gezin van vier personen, bestaande uit een tienerdochter en zoon Mark en Kim, een bonusmamma Anne en een vader zijnde ik, Jorg.

De wensen voor een TV zijn dan ook erg uitlopend zoals u wellicht zult begrijpen. Zoonlief wil het liefst een snelle respons en “gaaf” beeld tijdens het spelen van games. Kim kijkt voornamelijk naar series op Videoland, Anne houdt van Discovery en Animal Planet en wil dus graag natuurgetrouwe beelden, en ikzelf kijk voornamelijk sport. Recent is onze woonkamer gerenoveerd en zitten we verder van de TV dan voorheen, en aangezien de TV ook al enige jaren oud is, ben ik mezelf aan het oriënteren op hetgeen er nu wordt aangeboden door de verschillende merken.

Gezin 2 (familie Coevert)

Ons gezin bestaat uit mij (Gert-Jan), mijn vriendin (Miriam) en mijn dochter (Lianne). Ik ben samen met mijn vriendin de grootgebruiker van de TV in onze woonkamer. Maar ook samen met mijn dochter vinden we het erg fijn om naar series en films te kijken. Onze huidige visuele situatie in de woonkamer wordt bepaald door een Philips LCD-TV van ergens uit het jaar 2012.

Vanwege mijn achtergrond als ICT-er en elektrotechnicus heb ik een ‘hobby’ om de (in mijn ogen) beste hardware in huis te halen. OLED is naar onze smaak toch een stuk beter dan de reguliere LED TV’s. Na de verschillende OLED-TV’s naast mekaar te hebben gelegd, is deze 55OLED805 op de short list gekomen. Mede dankzij het Ambilight, waar we inmiddels al erg aan gehecht zijn geraakt.

Gezin 3 (familie van Proosdij)

Ik ben Joost, en volg in deeltijd de Studie Toegepaste Gerontologie in Eindhoven. Daarnaast werk ik 18u per week als activiteitenbegeleider in een woon-zorgcentrum. Mijn vriendin, Anoek, werkt in de Kinderthuiszorg en werkt onregelmatig.

Deze TV is een zeer goede upgrade vanaf een 4 jaar oude, 32-inch LED-tv met 2-zijdig ambilight. In de avonden kijken we vooral tv, of streamen we films of series. Gamen doen we enkel zo nu en dan op de oeroude Wii, die helaas niet op deze tv aangesloten kan worden zonder een HDMI- naar SCART-adapter. Ik ben vooral de gadgetfreak van ons, en wilde graag eens kijken wat de nieuwe tv’s bieden, en of OLED nu echt zo’n toevoeging is in de kijkervaring. Extra mooi meegenomen is dat we nu ook eens zien hoe een grotere tv in de huiskamer staat.

Algemene indruk

De eerste indruk van de tv bij binnenkomst is heel belangrijk. Wat vinden de gezinnen van de installatie, het design en de beeld- en audiokwaliteit toen de tv voor het eerst aangezet werd?

Gezin 1 (familie Edelbloedt)

De pootjes zitten er zo onder, en handig: er waren verlengde pootjes bijgeleverd voor het geval een soundbar deel uitmaakt van je thuisbioscoop. Nu zag ik op de achterzijde van deze TV een aardige speaker zitten, dus het vermoeden bestond meteen al, dat een soundbar wellicht geen must is bij deze flatscreen.

De installatie verliep vrij vlot mede door de on-screen hulp. Maar, soms zucht je wel dat er geen papieren handleiding meer wordt meegeleverd! Alvorens je alles naar je wens hebt ingesteld (auto didactisch) met de remote ben je wel enkele uren verder. Over deze afstandsbediening gesproken, we kwamen er achter dat er ook een spraakherkenningsfunctie op zit, je kunt dus gesproken opdrachten geven. Maar waarom Philips de knop hiervoor niet gewoon met een opdruk van een microfoontje voorziet maar met een aantal gekleurdere bolletjes? De functie werkt verder overigens verbazingwekkend goed, wel zo handig om een titel op te zoeken op bijvoorbeeld YouTube. Verlichte toetsen zijn overigens leuk, en in een donkere ruimte erg handig, maar de toetsen lichten pas op bij aanraking. Daarvoor zijn volgens mij ander oplossingen mogelijk, zodat de toetsen afhankelijk van de lichtintensiteit gewoon verlicht worden.

Gezin 2 (familie Coevert)

Ik had hem groter verwacht. Of liever gezegd, ik had verwacht dat-ie te groot zou zijn, want we zitten in met de bank niet zo heel erg ver van de TV af. Maar het valt reuze mee, het is eigenlijk wel een heel mooi formaat! En wat een beeld. Dat OLED-scherm is wel super mooi. De kleuren zijn anders dan wat ik gewend ben, ik moet daar nog wel even aan wennen. Maar wel super scherp.

De installatie werkt erg eenvoudig. Of het komt doordat ik daar nooit echt moeite mee heb, of dat Android TV het gewoon goed voor mekaar heeft, geen idee, maar het ging super soepel. De aansluiting via Wifi gaat soepel. De TV sluit verder mooi aan op mijn telefoons met Android en mijn Google Assistant. Na wat heen en weer genavigeerd te hebben, is het wel duidelijk dat de response van deze TV dik in orde is. Apps laten zich snel en gemakkelijk opstarten, alles is duidelijk vindbaar. Een wereld van verschil met mijn oude TV. En die Apps, dat is ook gelijk het eerste wat mijn dochter opviel: “Dat wilde ik zo graag!”. De smart TV-functionaliteit is een hele verbetering ten opzichte van onze oude aansluiting met aparte Chromecast.

Gezin 3 (familie van Proosdij)

Toen de tv werd geleverd, was het toch wel een grote doos. Er was een kleine verschuiving in huis nodig, omdat we normaal een grote kamerplant in de hoek hebben staan, wat nu niet meer paste. Een klein half uur schuiven, tv uitpakken en aansluiten verder stond de tv op zijn plek. De installatie was vrij eenvoudig, en duidelijk met bijgeleverde instructies die erg uitgebreid de stappen laat zien. Het design is fenomenaal, simpelweg omdat er haast geen design nodig is. De kleine randen om de tv vallen niet op. De voet is in twee hoogtes te installeren, met als bedoeling dat zo-nodig een soundbar onder de tv kan. Die hebben we niet, dus we hebben gebruik gemaakt van de lage voetjes waardoor de tv nog geen centimeter hoger staat dan het kastje. Het aanzetten geeft direct een WOW-effect. Zelfs het doorlopen van de basisinstellingen ziet er geweldig uit met een mooie intensiteit aan kleuren wat ik niet gewend ben. Met 10 minuten waren alle instellingen voltooid, inclusief het koppelen van de twee Hue-lampen.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is wellicht het meest belangrijke onderdeel van een tv. Wat vinden de gezinnen van de beeldkwaliteit van de Philips oled tv? En, welke instellingen bevielen wel of juist niet?

Gezin 1 (familie Edelbloedt)

Nu hebben we zelf een UHD TV van een Koreaans merk, maar wat een scherpte en diepgang biedt dit scherm zeg. Dan zie je pas wat een stappen de techniek maakt binnen een viertal jaar (zo oud is namelijk onze eigen TV).

De instellingen voor de weergave zijn legio, er zijn er een aantal voorgeprogrammeerd (Levendig, Natuurlijk, Standaard, Film, Game en AI). Deze laatste geeft voor mij persoonlijk een wel erg harde kleuren en hoog contrast. Ikzelf heb de TV merendeels ingesteld op de setting “Levendig”, terwijl Anne vaker voor “Natuurlijk “koos. De kinderen daarentegen gingen vaak wel voor de AI stand en tijdens het gamen herkent de TV dat er een spelcomputer gekoppeld is en schakelt deze vanzelf op de modus Game over.

Het enige wat me echt stoort en wat ik niet optimaal kreeg was de scherpte van snelle bewegingen. Nu bleek dit bij nader inzien ook afhankelijk van de bron. Nu de voetbalcompetitie stillig kijk ik namelijk samenvattingen via YouTube. Een wedstrijd via uitzending gemist van de NPO was al stukken beter! Tijdens een voetbalwedstrijd via youTube blijft de bal niet scherp, maar wordt deze wazig, ook zijn in bepaalde camera shots de spelers “omhult” met een waas, iets wat ik toch wel erg jammer en storend vond. Ter vergelijk heb ik tijdens de reviewperiode onze eigen TV ernaast gezet en daarop leek het veel minder aanwezig, of in ieder geval minder storend. Dit is voor mij toch wel echt een minpunt, al moet er dus gezegd worden dat dit via YouTube was.

De kids waren helemaal lyrisch van de kwaliteit tijdens het spelen van de games op deze tv. Ik citeer “wow pap, het is net of ik nu echt IN het spel zit”! Ook films die via streaming diensten als Videoland en Prime Video binnen komen zijn echt een lust voor het oog. Met hedendaagse content komt deze Oled 805 pas echt tot zijn recht! Opvallend was wel dat spiegelingen vooral in donkere scenes nogal duidelijk zichtbaar zijn, zo erg zelfs dat we op een wat zonnigere dag de gordijnen dicht hebben gedaan om niet te veel te worden afgeleid door deze reflecties vanuit de woonkamer.

Gezin 2 (familie Coevert)

De beeldkwaliteit van de TV is uitmuntend. Zowel de kwaliteit van de reguliere televisieprogramma’s als de Blu-ray-weergave is erg mooi. En de 4k-content van de onlinediensten en de films van de harde schijf zijn natuurlijk nog net even iets scherper en mooier.

Het OLED-scherm heeft een hele mooie weergave van kleuren en zwart, en is super scherp. Het was zelfs even wennen toen we de TV aanzetten, omdat we gewend zijn aan een meer dan 10 jaar oude ‘normale’ LED-TV van Philips. De weergave van reguliere beelden is zeer zeker erg goed op orde. Het is ook erg fijn om ernaar te kijken. Veel fijner dan onze oude TV. 4k bronnen als Netflix en Disney+ zijn echt een genot om naar te kijken. De beelden zijn haarscherp en de kleuren zijn zoals we ze nog nooit hebben gezien op een TV. Het geeft een extra dimensie aan het kijken naar films en series. Al ben ik bang dat dit snel gaat wennen. De kleuren van de film ‘Alice through the looking glass’ zijn fenomenaal.

En klein nadeel, voor ons dan, is de weerspiegeling van de TV. Het scherm bestaat natuurlijk uit een grote glasplaat. Als je daar vanuit de verkeerde hoek naar kijkt, als het buiten zonnig is, dan zie je een weerspiegeling. Bij donkere beelden is deze weerspiegeling (ook uit normale hoek) soms goed te zien.

Gezin 3 (familie van Proosdij)

De beeldkwaliteit is geweldig. De tv heeft een lichtsensor waardoor je in de instellingen kan aanzetten (staat standaard uit) dat de helderheid bepaald wordt aan de hand van de hoeveelheid licht in de ruimte. Dit werkt goed en je hebt het haast niet door. Enkel als ze zon er direct opstaat, of door weerspiegieling in het raam waar die tegenover staat (met een bank ertussen), dan is het beeld slecht zichtbaar. Nu kan ik dit niet benoemen als minpunt, omdat hier bijna alle tv’s last van zullen hebben. Wij gebruiken diverse streamingservices (Netflix, Disney+ en Videoland), en daarnaast kijken we tv via de decoder van KPN (niet de 4k editie, helaas). De tv laat goed beeld zien, en ook snelle bewegingen zie je zonder ‘lag’. De tv kan dit goed bijhouden. De eerste film die we keken op Netflix, The Old Guard, had ook ondersteuning voor Dolby Vision en Dolby Atmos. Het beeld was geweldig, maar heel veel verschil met series en films die dit niet hebben kan ik niet zomaar benoemen, gezien de beeldkwaliteit gewoon heel erg goed is. Eerlijkheidshalve ben ik ook niet geheel op de hoogte wat Dolby Vision nu precies doet, behalve heel goed beeld geven.

De beeldkwaliteit is er zeker op vooruit gegaan ten opzichte van de oude Tv, dat ziet mijn vriendin ook. De beelden komen binnen alsof je het live ziet gebeuren. Dit is trouwens ook het geval bij natuurfilms. Voor ons zou een bioscoop overbodig zijn met zo’n mooie beeldkwaliteit in de huiskamer, al komen we daar niet heel vaak.

Geluidskwaliteit

De Philips OLED805 komt met een ingebouwd audiosysteem. Hoe vinden de gezinnen de audiokwaliteit?

Gezin 1 (familie Edelbloedt)

Het geluid van deze TV is verbazingwekkend goed, iets wat al werd vermoed bij het uitpakken toen de subwoofer zichtbaar was aan de achterzijde van het scherm. Bij onze eigen TV gebruiken we een soundbar, maar dat is bij deze TV (mits je niet te veeleisend bent wellicht) volgens mij niet direct een must.

Gezin 2 (familie Coevert)

Het geluid van de TV is voor ons een stuk minder belangrijk. We hebben een uitstekende surroundset die we voorkeur geven boven het geluid van de TV zelf. Maar voor de volledigheid hebben we uiteraard het geluid van de TV ook aangezet. En dat viel zeker niet tegen. Het is natuurlijk niet te vergelijken met volwaardige speakers, maar zeker goed te doen mocht je deze niet hebben. Het beeld van het geluid is wat dof en komt waarschijnlijk vanuit de achterkant van de televisie. Dat zorgt dus voor een soort van reflectie tegen de muur. Ik zou, als ik geen surround set zou hebben, waarschijnlijk voor het duurdere model kiezen, die voorzien is van een soundbar.

Gezin 3 (familie van Proosdij)

Het geluid is stukken beter dan bij onze oude TV. Aan de achterkant zit een subwoofer, die het geluid van achter het scherm laat horen. Slim, want heel vaak staat of hangt een tv toch voor een muur. Een soundbar is voor ons niet nodig bij deze tv, want er wordt een diep en vol geluid geproduceerd. De instellingen staan op standaard, behalve de bas, die hebben we iets gedempt omdat die erg overheersend was, wat ons persoonlijk niet trekt. Zoals bij de algemene indruk al beschreven, door de plaatsing van de speakers moet de tv als je hem ophangt wel een stukje van de muur af hangen (10cm). Houd hier rekening mee als je de tv wilt ophangen, want heel strak tegen de muur plaatsen kan hierdoor niet.

Smart tv

De Philips OLED805 oled tv is natuurlijk een smart tv, met diverse slimme mogelijkheden. Hoe is het smart tv-platform gebruikt en hoe beviel het gebruik?

Gezin 1 (familie Edelbloedt)

Uiteraard kijken ook wij net als velen steeds meer via de smart TV-functie. Of het nou om een gemiste uitzending van een TV-station gaat of streaming of YouTube. De interface die Philips gebruikt is erg snel en in te delen naar je persoonlijke voorkeur, zodat je de apps welke je het meest gebruikt direct bij de hand hebt. Ook is het een kinderlijk eenvoudige klus apps toe te voegen of te verwijderen. Echter verbaast het mij wel dat je niet doorgaat in de desbetreffende app waar je de vorige keer gebleven bent, iets wat op onze eigen TV wel het geval is. Verder werkt de Smart TV functie uiterst  intuïtief en is zeer gebruiksvriendelijk.

Gezin 2 (familie Coevert)

Het eerste waar de dochter des huizes enthousiast over werd was de apps die op de TV zelf afgespeeld kunnen worden. En ze heeft gelijk. Onze oude TV was kunstmatig smart gemaakt met een Chromecast, en dat blijft toch af en toe toch wel onhandig. Dus toen we de Smart-functionaliteit op de TV zelf ervaarden ging er een wereld voor ons open. Android TV werkt op zich erg fijn. De structuur op het scherm is goed aan te passen naar de eigen wensen, waardoor veelgebruikte knoppen en apps snel op te starten zijn. De compatibiliteit met de Android-telefoons die we hebben werkt lekker. Account voor diensten als Netflix worden soepel overgenomen, waardoor het instellen erg gemakkelijk is.

Een klein nadeeltje is de snelheid van de TV. De apps spelen redelijk soepel af, het schakelen tussen menu en apps gaat ook goed. Maar het is toch eigenlijk net iets te langzaam voor een TV van deze prijs. Voor de high-end prijs zou je toch verwachten dat het vloeiender ging. En dan het kijken naar de reguliere TV, dat is ronduit traag. Trager zelfs dan onze oude TV. Waar het aan ligt is niet helemaal duidelijk, soms duurt het minuten voordat we een beeld te zien krijgen.

Gezin 3 (familie van Proosdij)

Deze TV ondersteunt alle apps die wij nodig hebben. Eenmaal overal ingelogd kun je in de smart-omgeving instellen van welke apps je snelle toegang wil hebben. Na een beetje vinkjes aan- en uitzetten hadden we een overzichtelijk overzicht van onze streamingsapps, die we niet eerst hoeven te openen om toegang te krijgen tot je kijklijst van Disney, het verder kijken van een serie in Videoland, en het aanbevolen aanbod van Netflix. Bij Netflix heb je helaas alleen de ‘recommended’ films/series, en nieuw toegevoegd door Netflix. Hier mist het verder kijken en de kijklijst, wat wel voor Disney+ en Videoland beschikbaar is. Dit is een beetje jammer en had het overzicht compleet gemaakt.

De afstandsbediening heeft een Netflix-knop. Deze werkt heel snel als de tv al aan staat. Schakel je deze in vanuit stand-by, dan gaat dit niet altijd soepel. Schakel je eerst de tv gewoon aan en druk je daarna op Netflix dan kom je er direct in. Mogelijk komt dit doordat wij de TV met Wifi hebben verbonden aan internet, en niet bekabeld. De wifi schakelt na een tijdje uit als de tv op stand-by staat. Dit is natuurlijk energiezuiniger. Het is dan ook niet mogelijk om vanaf uit iets naar de tv te streamen, als je hem aansluit via Wifi. Mogelijk is er ergens een instelling die je hiervoor aan/uit moet zetten, maar wij hebben dat niet gevonden.

Wat nieuw is voor ons, is dat je met één druk op de afstandsbediening tegen de tv kan praten. Dit werkt prima voor het openen van een film of serie op Netflix/Disney+/Videoland, maar niet voor functies buiten de TV. Zo kan ik niet aan de TV vragen om lampen te dimmen. Dit is niet een optie die ik echt mis, maar gezien het allemaal Google Home is, zou het toch moeten kunnen.

Ambilight

Ambilight is een feature die alleen beschikbaar is op Philips-televisies, waaronder ook dit model? Hoe hebben de gezinnen Ambilight ervaren en wanneer hebben ze het vooral gebruikt?

Gezin 1 (familie Edelbloedt)

Met deze functie hebben we met z’n allen wellicht wel het meeste “gespeeld”. Gelukkig kun je deze functie zeer divers instellen in het menu. Van zeer aanwezig in kleurhardheid, het beeld dan wel geluid volgend met zijn pulserende werking tot gewoon stilstaand in diverse kleuren, al dan niet aangepast aan de kleur van de muur achter het scherm. Mijn zoon vroeg zich af of er geen waarschuwing bij zou moeten zitten voor mensen met epilepsie!? Zeker als je de Ambilight-functie het beeld laat volgen in de hoogste stand voor wat betreft kleurhardheid, is het zeer aanwezig. We hebben deze stand dan ook maar vrij snel weer teruggeschroefd naar een minder aanwezige modus.

Gezin 2 (familie Coevert)

Ambilight is een van de features waarvoor we voor een Philips TV zouden kiezen. Ik kan heel goed begrijpen dat de ene het helemaal niets vindt, terwijl de ander het echt een aanvulling vindt. Wij behoren tot die laatste. Of dat komt doordat onze oude TV ook voorzien van Ambilight is, dat zou goed kunnen. We hebben de TV ook zo’n 11 cm voor de witte muur opgehangen. Dit geeft een hele mooie reflectie van de Ambilight-kleuren. Bij films als ‘Alice through the looking glass’, die voorzien is van heel veel kleur, geeft Ambilight een bonte verzameling aan kleuren weer. Ambilight is alleen overdag niet erg zichtbaar.

Gezin 3 (familie van Proosdij)

Al jaren ben ik fan van Ambilight. Hierdoor zit ik vast aan de keuze voor Philips-tv’s, wat ik geen straf vind, zolang het draait op Android TV.  Mijn oude TV had links en rechts Ambilight, wat ik met twee Hue-Iris lampen had uitgebreid naar linksonder en rechtsonder. Deze tv heeft ook aan de bovenkant Ambilight, wat de ervaring toch wel compleet maakt. Ondanks dat ik een groen-blauwe muur heb, is de kleurweergave heel correct. Bij de instellingen is wel een muurkleur te kiezen, maar dit is een beperkt kleurenpalet waar onze muurkleur niet tussen zit. Door Ambilight ervaren we een hele mooie tv-ervaring doordat een groot deel van de woonkamer lijkt mee te kleuren. Ik merk dat bij deze tv de lampen eerder reageren op het signaal van de tv, en dus sneller de correcte kleur weergeven dan mijn oude tv. Hier kon ik me altijd aan ergeren dat de lampen achterliepen, maar dat is nu verleden tijd. Vooral bij goede films waar je compleet op bent gefocust is Ambilight een goede toevoeging, omdat je gehele gezichtsveld in de film zit.

Conclusie

Na drie weken intensief gebruik komen alle drie de gezinnen tot een conclusie. Wat is hun oordeel over de Philips oled tv? En zouden ze deze televisie aanraden?

Gezin 1 (familie Edelbloedt)

Wat maakt de techniek toch grote stappen op het gebied van beeldkwaliteit en wat vallen dan met name oudere opnames/films etc. door de mand, en worden in mijn beleving zelfs een kwelling voor je ogen. Daarnaast valt de reflectie vanuit de woonkamer bij zonlicht niet echt mee, en om dan iedere keer de gordijnen te sluiten in deze situatie is niet wenselijk. Verder valt op dat bij de juiste content het beeld zo scherp is dat je bijvoorbeeld bij een natuurfilm de haren van het luipaard gewoon kunt tellen! Games is op deze TV een ultieme ervaring voor de kinderen, wat hen betreft gaan we er meteen eentje aanschaffen, maar daarvan is papa nog niet helemaal overtuigd. Hij gaat zich verder beraden wat voor type TV de opvolger van de huidige gaat worden. Rest ons hierbij Philips en Homecinema Magazine te bedanken om een dergelijke test te kunnen/mogen doen alvorens een toch serieuze aanslag op het spaarvarken te doen. Wij geven deze Philips OLED805 3,5 sterren van de 5.

Gezin 2 (familie Coevert)

Een TV koop je voor het beeld en dat is bij deze TV zeer goed op orde. Ik denk dat er weinig TV’s zijn waar de beleving van de films en series zo fijn is. Dit zou dan ook dé reden zijn waarom we de TV zouden kopen. Daar is maar een woord voor, die is super. De snelheid is echter wel een blok aan het been van de TV. In combinatie met de prijs is er bij de vrouw des huizes wel enige overredingskracht nodig om tot aanschaf over te gaan. Dit is echt een punt waar we nog wat vergelijkingsmateriaal willen hebben. Wij vinden het OS van deze Philips TV erg fijn. Kortom, het is een heel fijne TV, waarvan we verwachten dat-ie wel in onze huiskamer komt te hangen. Mits er nog een ander (OLED) exemplaar is die rapper en nog beter is. Maar dat verwachten we niet.

Gezin 3 (familie van Proosdij)

Het is een geweldige TV. Voor mij persoonlijk zou het de adviesprijs van 2000 euro waard zijn, maar Anoek denkt hier anders over. Zolang onze ‘oude’ tv blijft werken schaffen we geen nieuwe aan. Wel is het een bevestiging dat 55-inch erg mooi in de kamer past, ondanks de kleine verbouwing. De beeldkwaliteit is echt een meerwaarde ten opzichte van wat we nu hebben, en dit is ook iets wat we beiden erg zullen missen. We gaan ook de bovenkant van Ambilight erg missen, omdat dit een grote meerwaarde is bij het tv-kijken. Een minpunt is toch wel dat de tv 10cm van de muur af moet hangen. Mocht ik zo’n tv zelf kopen, dan zou ik hem zo strak mogelijk aan de muur willen hebben.

Daarnaast raad ik aan om de tv bedraad aan te sluiten op je netwerk. Ik vermoed dat dan ook het probleem weg is van Netflix die te langzaam start vanuit stand-by, en dat je vanaf uit de tv met je telefoon kan inschakelen door een streaming te starten. Voor mensen die een complete tv zoeken, met een fantastische beeld- en geluidskwaliteit kan ik de TV zeker aanraden! Ik weet niet of iedereen 2000 euro overheeft voor een tv, maar als dat zo is, zoek dan niet verder.

Volledige reviews

Lees ook de volledige reviews van de gezinnen die de Philips OLED805 oled tv getest hebben;

Familie Edelbloedt
Familie Coevert
Familie van Proosdij

Expert review

Natuurlijk heeft Homecinema Magazine de OLED805 oled tv van Philips ook zelf getest. Collega en tv-expert Eric Beeckmans heeft de televisie op de pijnbank gelegd. Zijn volledige review lees je hier, maar zijn conclusie kunnen we je alvast verklappen;

Is de 55OLED805 (OLED805-serie) een waardige opvolger van de OLED804? Hij erft heel veel zaken van zijn voorganger, zoveel is zeker, ook een paar zwakkere punten. De Android chipset die voor dit model toch wat krachtiger mocht, bijvoorbeeld. En hij worstelt nog steeds met kleurbanden in donkere, lage kwaliteitsbeelden. Dat zijn echter geen showstoppers vinden we. Waar we wel wat teleurgesteld zijn is het gebrek aan HDMI 2.1-aansluitingen en functies. Dat is vooral voor gamers een minpunt, maar het ontbreken van eARC kan ook voor filmliefhebbers een teleurstelling zijn. Philips heeft ook zijn remote een make-over gegeven en alhoewel die er nu wel wat knapper uitziet, zijn we minder tevreden over het gebruiksgemak.

Uitstekende punten krijgt de Philips 55OLED805 voor zijn algemene beeldverwerking. Die kreeg met de toevoeging van een vleugje AI nog wat extra spierkracht. Het toestel pakt ook uit met een erg accurate kleurweergave en indrukwekkend zwartdetail voor een fantastisch beeldresultaat. In HDR combineert de tv dat met een hoge piekluminantie en ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10+. SDR-beelden geef je met Perfect Natural Reality een knap HDR-effect. Het geluid klinkt op dit model alweer krachtiger, met een stevige scheut bas. Philips heeft in zijn design echter ook gedacht aan mensen die toch een soundbar willen gebruiken, de tv kan met behulp van een adapter set hoger geplaats worden. Tot slot heeft Philips met de toevoeging DTS Play-Fi zijn tv’s en zijn audioproducten in een keer een multi-room audiosysteem en draadloze surround gegeven. De Philips 55OLED805 is voorzien van een competitief prijskaartje, vergeleken met de LG CX en Sony A8. Zolang gaming niet bovenaan je lijst staat maakt dat hem een erg aantrekkelijke kandidaat.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)