Testpanel Panasonic GXW804 en DP-UB424: wat vinden onze lezers van deze tv en speler?

01 juni 2019 + 10 minuten 7 Reacties
Panasonic testpanel 2

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van Homecinema Magazine aan de slag gegaan met de nieuwste lcd led tv en UHD Blu-ray speler van Panasonic. Wat vinden zij van de GXW804 lcd tv en DP-UB424 Blu-rayspeler?

Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze premium producten aanraden? We zetten de belangrijkste conclusies op een rij.

Panasonic GXW804 lcd led tv

Panasonic brengt in 2019 verschillende nieuwe lcd led tv’s op de Nederlandse markt, waaronder de GXW804-modellen. Deze televisies zijn voorzien van de nieuwste technieken en standaarden, waaronder de 4K Ultra HD-resolutie en ondersteuning voor alle HDR-standaarden; HDR10, HLG, HDR10+ en Dolby Vision. Ook ondersteuning voor Dolby Atmos is aanwezig. Daarbij komen de GXW804 lcd-modellen met de krachtige HCX-processor voor optimale beeldweergave. Ook zijn de televisies voorzien van speciale Game- en Sport-modi. Hiermee wordt het toestel specifiek voor de weergave van game- of sport-content geoptimaliseerd. Dit zorgt voor onder meer een zeer lage input-lag, waardoor beelden snel en scherp weergegeven worden. Daarnaast worden in de sportmodus de kleuren en het geluid aangepast aan de content, wat je het gevoel moet geven bij de actie aanwezig te zijn.

De Panasonic GXW804 is voorzien van de nieuwste versie van Panasonic’s smart tv-platform. Met het nieuwe My Home Screen 4.0, voorzien van een nieuwe GUI van Panasonic kun je het gebruikersmenu van de televisie willekeurig aanpassen. Toegang tot VOD en uitzendingen verloopt ook dankzij een opnieuw ontworpen interface die pictogrammen omvat met sneltoetsen voor live tv, aangesloten apparaten en apps zoals Netflix, Amazon en YouTube. De GXW804-modellen zijn daarnaast voorzien van spraakbediening middels de Google Assistant (via een Google Home speaker) en Amazon Alexa. Verder komen alle tv’s met HDMI 2.0b-poorten met HDMI ARC, een ingebouwd audiosysteem, WiFi en bluetooth.

Panasonic DP-UB424

De Panasonic DP-UB424 is één van de premium Ultra HD blu-rayspelers van Panasonic en is net als de lcd tv voorzien van de nieuwste standaarden en technieken. Zo beschikt de speler over de HCX (Hollywood Cinema Experience) Processor, is er ondersteuning voor HDR10+, zijn er twee HDMI-uitgangen (voor audio en video) aanwezig, en kan hi-res muziek in de hoogste kwaliteit afgespeeld worden. Natuurlijk is ook WiFi aanwezig en kun je 4K-content via Netflix en YouTube afspelen.

Drie verschillende gezinnen

Homecinema Magazine en FWD hebben samen met Panasonic drie gezinnen de kans geboden de Panasonic GXW804 lcd led tv en DP-UB424 Ultra HD Blu-rayspeler thuis te testen. Voor een periode van drie weken mochten zij al hun films en series kijken, en games spelen op de nieuwste generatie lcd-televisie. De resultaten zijn inmiddels binnen en hieronder lees je de belangrijkste conclusies.

Introductie gezinnen

Wie zijn de gezinnen die de nieuwste lcd led tv en UHD Blu-rayspeler van Panasonic getest hebben?

Gezin 1 (familie Smits)

Ons huishouden bestaat uit mijzelf (27 jaar) en mijn vrouw (26 jaar). Regelmatig hebben wij neefjes en nichtjes over de vloer tussen de leeftijd 4 en 8, die uiteraard net als wij niet meer voor de buis weg te slaan zijn. Tegenwoordig weten zij ook beter hoe de afstandsbediening werkt dan de oudere, vooral Netflix en YouTube krijgen ze snel gevonden. Vandaar dat wij ons ook geroepen voelde om mee te doen aan dit testpanel.

Gezin 2 (familie de Ruiter)

Wij, Anton & Clara en neef Klaas-Jan, die om het weekend bij ons logeert, zijn één van de drie gezinnen die geselecteerd zijn om deze nieuwe Panasonic producten te testen. We hadden ons opgegeven omdat we graag de nieuwste Panasonic TX-40GXW804 TV wilden vergelijken met onze eigen Panasonic TX-40DX730 TV, die we 3 jaar geleden gekocht hebben. Aangezien we zelf en samen met Klaas-Jan veel films op DVD en (UHD) Blu-ray kijken met onze Panasonic DMP-UB900 UHD Blu-ray speler, waren we ook benieuwd naar de nieuwste Panasonic DB-UB424 UHD Blu-ray speler.

Gezin 3 (familie van Eijk)

Vanwege mijn voorliefde voor Panasonic voelde ik mij direct aangesproken. 10 jaar geleden kocht ik na veel lezen en specificaties vergelijken mijn Panasonic TX-P42V10E. En nu ben ik natuurlijk zeer benieuwd naar de prestaties van de TX-40GXW804 LED TV en DP-UB424EGK Blu-rayspeler. Want 10 jaar progressie op beeld en geluid, gaat ons gezin dat waarnemen?

Ons gezin bestaat uit 5 leden. Linn (10), Djune (8) en Riv van (6) daarnaast Barbara (38) en ikzelf Erik (46). Als je ons vraag wat wij met onze TV doen dan zijn we denk ik niet heel anders dan de gemiddelde kijker. We kijken regulier uitzendingen op TV, maar ook veel films bekeken via Blu-ray en dvd’s. Via de Playstation word er spelletjes gespeeld en de laatste tijd wordt voor de jeugd internet en de weergave van social media op een groot scherm steeds belangrijker. Met name Youtube bij de kids is iets wat gemist word op onze “oude” tv. Dus wij zijn benieuwd of er een wereld opengaat met deze moderne Internet TV.

Algemene indruk TV

De eerste indruk van de tv bij binnenkomst is heel belangrijk. Wat vinden de gezinnen van de installatie, het design en de beeld- en audiokwaliteit toen de tv voor het eerst aangezet werd?

Gezin 1 (familie Smits)

Ik ben begonnen met de televisie te installeren, dit verliep redelijk snel en soepel. Ongeveer kwartiertje had ik ervoor nodig, want ik had wat moeite met de voet te monteren, de handleiding kwam ik naderhand pas tegen.

Maar goed, voet gemonteerd, nu de TV plaatsen, dat was dus even wat lastiger omdat ik alleen was op dat moment. De TV moet recht in de voet gezet worden, iets wat je dus niet gemakkelijk alleen kunt (of moet) doen. Uiteindelijk met wat hulp is het me gelukt, de TV stond. En de Blu-Ray speler was ook snel geïnstalleerd. Plug & Play principe, stekkertjes erin en laat het testen maar beginnen. De TV start meteen snel op, net als de Blu-Ray speler, lekker soepel en klaar om te gebruiken. Meteen de Mediabox van de tv provider ingesteld, en na 1 minuut was er beeld en geluid. De apparaten die ik dus aangesloten heb zijn de Blu-ray speler, Mediabox van Ziggo, en mijn Playstation. Op de TV zitten maar 3 HDMI aansluitingen, dus meer zou ook niet gaan.

Gezin 2 (familie de Ruiter)

De montage van de voet onder de TV was reuze eenvoudig met de heldere meegeleverde instructie. Wat direct opviel was dat de nieuwe TV ongeveer 2 cm achterover helt, terwijl onze huidige TV rechtop staat. Dit is erg handig als de TV op een laag meubel staat, maar minder gewenst als de TV, zoals bij ons, hoger staat. Onze tip aan Panasonic is om de stand van de TV variabel, of met twee of drie keuze te leveren.

De installatie verliep soepel en snel met een paar voor de hand liggende keuzes, die voorzien zijn van voldoende informatie op het scherm. Aangezien wij TV kijken via de Horizon box van Ziggo, hoefden we geen zenders te installeren. Ook het aansluiten op het internet ging allemaal automatisch, waarna de nieuwste software werd geïnstalleerd.

Wanneer wij via Ziggo een TV programma bekijken dan doen we dat met het geluid van de TV zelf, want het geluid van de TV is prima. Alleen als we films kijken laten we het geluid afspelen via onze Harman Kardon 5.1 versterker en JBL luidsprekers om een beter en intenser geluidsbeleving te hebben. Een uitbreiding van de GXW804 ten opzichte van de DX730 is bluetooth, waardoor ik mijn draadloze Google Pixel Buds oortjes heel eenvoudig kan koppelen aan de TV.

Gezin 3 (familie van Eijk)

Ik had vooraf informatie gehad welk formaat TV wij zouden krijgen, dit viel wat tegen. We hadden graag de 65-inch gehad die overigens perfect gepast zou hebben in onze TV nis. Maar niet getreurd ook een “kleine” Led TV kan je positief verrassen.

Na het uitpakken had ik wat problemen met de hardware installatie. De voet onder de TV monteren is een klusje wat makkelijker had geweest met gekleurde stickertjes en een aangegeven montagerichting. Het lukte gelukkig wel en het uiteindelijke resultaat is een TV met strak zwart glossy kader en een soort geborsteld metalen voet welke een luxe uitstraling heeft. 

De afstandsbediening is erg fijn. Gelukkig zit Netflix standaard als knop op de afstandbediening en daarnaast is het ook mogelijk één App aan de MY APP knop te verbinden, dit wordt natuurlijk de YouTube App.

Bij ons word via KPN tv gekeken, de maximale resolutie is 1080P@50Hzz en geeft daarmee een redelijk beeld, echter geluid was een probleem. Na veel lezen, instellingen wijzigen (HDMI modus 1 en modus 2) en HDMI kabels verwisselen is het mij niet gelukt om zowel beeld als geluid weer te geven op deze Panasonic. Onze eigen Panasonic heeft dit probleem niet dus ligt het niet aan de bron maar aan de weergever. Gelukkig luisteren wij meestal via een versterker dus het geluidsprobleem voor gewoon TV kijken was via een omweg te fixen. Geluid weergeven bij Blu-ray dvd’s en overige bronnen (Netflix / Youtube) was geen probleem en heeft mij positief verrast. 

Beeldkwaliteit TV

De beeldkwaliteit is wellicht het meest belangrijke onderdeel van een tv. Wat vinden de gezinnen van de beeldkwaliteit van de Panasonic lcd led tv? En, welke instellingen bevielen wel of juist niet?

Gezin 1 (familie Smits)

Meteen bij het aanzetten van de televisie was ik vooral erg benieuwd naar de kwaliteit van een 4K televisie, vooral omdat we zelf alleen Full HD gewend waren. Wij kiezen nooit meer voor een televisie die geen 4K beeldkwaliteit heeft. Wat een verademing was dat beeld, we hebben zeker uren gekeken naar de zender Love Nature 4K. De kleuren, de details, en de scherpte van het beeld waren iets wat wij totaal niet gewend waren. Ook bewegingen verliepen gewoon lekker soepel zoals je het zelf zou willen. Naderhand hebben we bij instellingen “Dynamic picture mode” geactiveerd, dit maakte het voor onze ervaring nog beter, en na het zogenoemde fine-tunen bij beeldinstellingen kun je het nog meer naar je eigen wens aanpassen.

Gelukkig hebben we het wat duurdere Netflix abonnement zodat we ook 4K films en series kunnen bekijken. Nooit geweten dat het verschil tussen normaal HD en 4K zo groot kan zijn. Overdag is het vaak lastiger TV kijken door een reflectie / glans op het scherm, daar hebben wij hierbij totaal geen last van gehad. Of je nu recht voor de TV zit of schuin, het beeld blijft prettig om naar te kijken. Zwart is ook echt voor 85% zwart, wat vooral donkere scènes in films en series mooi maken. Bij veel TV’s is dit meer wit-zwart. Helaas gaan de pixels niet uit, dus je ziet wel nog dat het scherm een gloed geeft bij de donkere nachtscenes.

Gezin 2 (familie de Ruiter)

Helaas had ons demomodel enkele dode pixels middenboven in het beeld, waardoor het soms leek of er een vuiltje op het scherm zat. We gaan er vanuit dat wanneer dit een gekocht exemplaar zou zijn geweest, Panasonic deze onder garantie zou hebben omgeruild.

Wat opviel was dat het beeld van de GXW804 behalve aan de onderkant een paar millimeters vanaf de bezels stopt in tegenstelling tot de DX730. Daarom is het scherm van de GXW804 ook 6 millimeters breder dan de DX730. Het positieve effect is dat de GXW804 hierdoor minder tot geen last heeft van een soort schaduwrand en volledige lichtsterkte heeft tot de rand van het beeld. We hadden gehoopt dat de GXW804 en grotere kijkhoek zou hebben dan de DX730, die blijkt echter net zo slecht te zijn. Wij zien op een afstand van 2,5 meter van het scherm, bij meer dan 1 meter uit het midden, dat de kleuren bleker beginnen te worden, dus dat is een kijkhoek van maar 66°. Als je samen op de bank recht voor de TV zit is er niets aan de hand, maar zit je in een stoel meer naar de zijkant, dan mis je diepte in de kleuren.

De lichtintensiteit van de GXW804 lijkt iets hoger dan die van de DX730, wanneer beiden in de standaard normaal modus staan, dit is op de foto minder goed zichtbaar. Daar wij het meest films kijken met weinig tot geen (dag)licht, gebruiken we de beeldmodus True Cinema, waarvan voor ons de kleuren heel acceptabel zijn. Vervolgens kan je deze via extra submenu’s volledig professioneel afstellen.

Gezin 3 (familie van Eijk)

Na de installatie en updates van beide devices wil ik natuurlijk het 4K beeld ervaren. Daar voor bekijk ik de 4K UHD blu-ray “Passengers”. Het beeld is echt heel erg scherp en het detail ligt super hoog. Heel erg mooi in het begin maar ik mis de filmlook. Als ik via Beeld naar “true film” modus schakel loopt de scherpte en helderheid iets terug en vind ik het prettiger kijken.

Het toeval treft dat ik 2x de animatie film “cloudy with a change of meatballs” op blu-ray in huis heb. Daarnaast heb ik afgelopen jaar zelf de Panasonic DP-UB404 blu-ray speler aangeschaft. Dus tijd voor een leuke test. De setup is: de DP-UB404 op de Plasma TX-P42V10E en de DP-UB424 op de LED TX-40GXW804. Alhoewel beide discs geen 4-versies zijn wordt het verschil direct duidelijk. Plasma is duidelijk zachter dan led en geeft minder detail weer. Zeker bij een close-up van het scherm. Het LED scherm geeft meer detail weer en is scherper. Als ik de kinderen vraag welke ze mooier vinden geven ze aan dat LED mooier is ook al is de TV kleiner dan onze “oude tv”. Wat ook heel snel duidelijk word is de beperkte kijkhoek van het LED scherm. Midden voor het scherm is het heel prettig kijken maar niet vanuit elke positie is het prettig kijken. De Kids gaan midden voor de TV zitten want zoals ze elke keer aangeven; “de zijkant is niet mooi”. Zelf ervaar ik dit ook want vanuit onze keuken kijk ik onder een grote hoek van ongeveer 60 graden, de kleuren zijn dan nauwelijks nog waarneembaar. Een grote kijkhoek bij onze “oude” plasma is geen probleem. Gelukkig zitten ze meestal recht voor de TV tijdens spannende films of games en merken ze er niet veel van. Wat opviel was de snelheid van het scherm, bij snelle passages in de film is geen blur waarneembaar ook bij het vele pan werk tijdens een voetbal wedstrijd of tijdens de playstation blijft het beeld en de bal scherp in beeld.

Smart tv

De Panasonic GXW804 lcd led tv is natuurlijk een smart tv, met diverse slimme mogelijkheden. Hoe is het smart tv-platform gebruikt en hoe beviel het gebruik?

Gezin 1 (familie Smits)

Je hebt apps als Netflix, Videoland, YouTube direct op je TV, zonder extra boxen. Dit werkte allemaal prima, maar toch viel het aanbod apps erg tegen. Apps als NLZiet staan wel in de appstore, maar werken niet op de TV. En een RTL XL of NPO Plus staan ook niet in het rijtje erbij. Iets waar wij toch veel gebruik van maken normaalgesproken*. Netflix functioneerde gewoon prima net als Videoland en YouTube. Al heeft de TV wel wat opstarttijd nodig bij apps als YouTube als je 4K demo video’s wil bekijken. Na iets meer dan 25 a 40 seconden komt het 4K beeld pas tevoorschijn. Ook bij Netflix heeft de tv een aantal seconden nodig om de beste resolutie te weergeven. Maar dit was voor ons niet echt storend**.

Het menu draait vrij soepel, en je hebt apps als Netflix snel gevonden in het lijstje. Instellingen en dergelijke zijn ook snel te vinden en makkelijk aan te passen. Het design is erg overzichtelijk, maar door het gebrek aan apps voelt het toch niet compleet aan.

*Panasonic geeft in een reactie aan dat NLZiet en NPO wel degelijk beschikbaar zijn voor deze televisie en ook te gebruiken moeten zijn. ** Het vertraagd weergeven van de 4K-resolutie heeft te maken met (de snelheid van) de internetverbinding.

Gezin 2 (familie de Ruiter)

We hebben de TV geregistreerd via de Smart Speaker Settings app op de TV en daarna in de Google Home app op een smartphone de Panasonic TV gekoppeld aan de ruimte waar de TV en een Google Home mini staat. Vervolgens kunnen we na het zeggen van “OK Google”, de TV aan- en uitzetten, het geluid harder of zachter of op een bepaalde waarde zetten en omzetten van HDMI1 naar b.v. HDMI2. Dit lukt, alleen wel met een grote vertraging.

De My Home Screen 4.0 is uitgebreider qua mogelijkheden dan versie 2.0 op de DX730 en werkt infinitief, overzichtelijker en er is veel meer te configureren. In de diverse apps kan je op tekst zoeken naar films of informatie. Alleen het tikken van letters via de afstandsbediening op het scherm is erg omslachtig. Om makkelijker teksten te kunnen tikken hebben we een Logitech draadloos toetsenbord K400 plus gekoppeld en dat werk super.

Gezin 3 (familie van Eijk)

Smart App’s zijn de belangrijkste feature’s van een nieuwe TV wat betreft de jeugd hier. Eindelijk een TV waarbij je Youtube, Netflix en natuurlijk je smartphone kunt gebruiken. Helaas is dat laatste toch (nog) niet helemaal vlekkeloos. Ik heb menig verbinding met de telefoon tot stand moeten brengen en menig Panasonic app uit de store moeten downloaden maar echt lekker loopt het nog niet tussen in mijn geval (Sony) Android en de Panasonic. En zo blijf ik ook de internet browser app een beetje knullig vinden. Maar ook positief nieuws is te melden want hoe blij kan je een dochter maken die nu zonder omslag haar favoriete YouTuber kan bekijken op een groot scherm. Zelfs het “browsen” naar een volgend filmpje was voor de 9 jarige een simpel trucje wat ik echt niet hoef uit te leggen.

Als je vervolgens op zondagochtend beneden komt en ziet je 7 jarige dochter een nieuwe paarden serie op Netflix kijken zonder dat ze daar hulp bij heeft gehad dan kan je spreken van een geslaagd menu / afstandbediening ontwerp. Nu hoeft niet alles via internet te lopen en kunnen de “oudjes” onder ons ook gelukkig nog gewoon een USB stick in de TV plaatsen. Dit vind ik vooral gemakkelijk als we met ze alle tegelijk foto’s willen bekijken. Natuurlijk kan dit ook via het netwerk maar een USB stick is soms gewoon makkelijker. Ik ben blij dat deze optie erop zit. 

Gaming en sport

In sommige gezinnen wordt flink gegamed dus wij willen graag weten hoe het spelen van games bevallen is. Wat er sprake van input-lag, en wat vond je van de beeldkwaliteit?

Gezin 1 (familie Smits)

Ik ben ook wel op zijn tijd een liefhebber van games spelen op mijn Playstation 3. Helaas heeft deze geen 4K ondersteuning, maar alsnog een prima combinatie. Voorheen had ik vaak last van vage vegen over het scherm tijdens bewegingen in games als Grand Threft Auto, en Splinter Cell. Daar heb ik nu geen last van gehad, donkere beelden zijn ook echt donker, maar nog steeds wel goed om te zien. De kleuren in de games levendig, wat het nog realistischer maakt.

Voor de kinderen hebben wij de Nintendo Wii aangesloten op de scart aansluiting. De oude Wii heeft geen HDMI out. Ook dit werkte gewoon soepel en gemakkelijk.

Gezin 2 (familie de Ruiter)

Geen van ons is een gamer, we hebben dus geen Playstation, Xbox of Nintendo. Wel kijken we sport op de TV, voornamelijk de wedstrijden van Landstede Basketbal, waarvan familielid Herman de coach is. Deze kijken we via Ziggo Sport of als livestreams op Internet of YouTube. Om vloeiende en toch scherpe beelden te houden kijken we deze in de beeldmodus sport, waarbij de Intelligent Frame Creation op Maximaal en Scherpe Bewegingen aan staat.

Gezin 3 (familie van Eijk)

Door de kids worden de levendige kleuren in de spelmodus super gewaardeerd, en ook gewaardeerd is overdag de helderheid in dynamisch modus. Zelfs bij zonlicht blijft het beeld zichtbaar. Een avondje gamen op de PS4 verraste mij en de buurman. Een game spelen met een 4K beeldscherm is echt wel andere koek. Het super scherpe beeld doet je af en toe echt verbazen. De game modus is blijkbaar effectief want ook in onze snelste games heb ik niets kunnen merken van lag of beeld defacts. Toen we als test even switchen naar True Cinema modus zagen we dat “Modern Warfare“ nog iets echter leek weergegeven te worden dan in “game mode”. De beeldprocessoren doen dus duidelijk hun werk. 

UHD Blu-rayspeler

Natuurlijk hebben alle gezinnen ook de DP-UB424 Ultra HD Blu-ray speler getest. Hoe beviel de speler? Was deze makkelijk in het gebruik en eenvoudig aan te sluiten? En wat was de kwaliteit?

Gezin 1 (familie Smits)

Dan komen we aan bij de Blu-Ray speler, zelf gebruikten we voor BR discs altijd de Playstation. Dat was dus nu wel even een flink verschil, Blu-ray heeft voor mij nooit echt aangevoeld als iets beters dan een DVD, maar nu de combinatie van deze speler en TV zie ik wel degelijk verschil.

De speler zelf werkt soms niet helemaal mee, mag sneller reageren bij het navigeren door de menu’s. Wat we ook als vervelend ervoeren was het geluid in de menu’s. Een hoge toon bij iedere beweging. Bij instellingen kon ik geen optie vinden om dit uit te zetten, dat zou wel erg prettig zijn. De interface voelt erg verouderd aan, dit zou wel wat mooier opgepoetst kunnen worden.

Apps zoals een Netflix en YouTube werken vergelijkbaar met de ingebouwde apps op de TV. Maar het laden van de beeldkwaliteit verliep via de Blu-rayspeler toch wat beter dan op de TV zelf wat dus een pluspunt is.

Gezin 2 (familie de Ruiter)

De installatie was reuze simpel, eerst de eenvoudige start en daarna de netwerk setup. Vervolgens de nieuwste firmware 1.55 geïnstalleerd. In tegenstelling tot de TV is de Blu-ray speler niet te koppelen in de Google Home app, maar is deze wel via Google Assistent te benaderen in momenteel alleen Engels en Duits. Hiervoor is er op de speler geen app, zoals op de TV en staat de installatie maar deels in gebruiksaanwijzing beschreven. Gelukkig staat het wel beschreven op de Panasonic support website. Om de Blu-ray speler een commando zoals play, pause, stop, skip, etc. te laten uitvoeren, dient na “OK Google” eerst te zeggen “Talk to Panasonic Blu-ray” en pas nadat je welkom bent geheten, kan je het commando zeggen. Dit alles maakt het wel een stuk lastiger in het gebruik.

De bouwkwaliteit van de UB424 is beduidend minder dan die van de UB900. Meer plastic, geen display en het loopwerk maakt meer lawaai. Desondanks op beeldkwaliteit doet de UB424 niets ten onder aan de UB900. Aangezien we inmiddels zelf ook een GXW804 hadden aangeschaft, waren we in staat om een paar films, waarvan we meerdere versies hadden, naast elkaar op twee dezelfde TV’s te vergelijken. Bij de twee Blu-ray discs van Mission Impossible Fallout konden wij geen verschil zien. Bij Murder on the Orient Express, een echte 4K film, hebben we ook naast elkaar bekeken. Eerst de Full HD Blu-ray in de UB424 en de UHD Blu-ray in de UB900 en daarna andersom. De upscaling van de Full HD is zo goed dat je grotendeels van de film nauwelijks tot geen verschil ziet op normale kijkafstand. Pas als je met je neus op de TV kijkt, dan zie je dat zaken op de achtergrond van het beeld bij de UHD versie iets meer detail hebben dan bij de Full HD versie. Van TOPGUN hadden we zowel een DVD als Blu-ray en tussen deze beide versies is duidelijk Blu-ray vele malen scherper en mooier.

Gezin 3 (familie van Eijk)

Halverwege vorig jaar kwam de DP-UB424 al op de markt en ik kocht mijn UB404 nog weer een half jaar eerder. Ik ben dus bekend met het menu en features van deze modellen. Grootste verschil is dat de UB424 HDR10+ ondersteunt en uitgebreide HDR-instellingen in het menu ‘geavanceerd’ heeft. Met of zonder HDR10+; het plaatje dat de UB424 voorschotelt is geweldig. Beeldverwerking is subliem en snelle passages worden probleemloos weergegeven. De kleuren zijn mooi helder en zwart is diep zwart.

De beeldscherm instellingen, welke benaderbaar zijn via het option knopje, zijn voor de fine tuners makkelijk benaderbaar en maken het mogelijk om het beeld verder aan te passen. Niet onbelangrijk is dat de Blu-ray speler de dvd’s ook snel laadt. Nu zijn er snellere spelers maar Panasonic is zeker vlot te noemen, en de nieuwe UB424 is nog weer iets sneller dan mijn “oude” UB404. Het “home” menu vind ik ook erg fijn van de UB424. Hier is het mogelijk via een thuisnetwerk of USB stick Foto’s, video of muziek te luisteren of bekijken. Misschien is dit nog wel makkelijker dan via de USB poort op de TV. En als je zoals wij nog geen smart TV hebt is het een goede optie je “oude TV wat smart te maken. Want op deze manier kan je dan toch Netflixen, naar digitale radio luisteren of het weerbericht checken. Helaas is er geen Youtube app, maar toch zijn er aardig wat smart opties te verkrijgen via de speler. Wat ook fijn is aan de UB424 is dat deze een aparte HDMI uitgang heeft voor audio. Wij luisteren eigenlijk zelden via de TV speakers en via de HMDI poort is je versterker dan gemakkelijk verbonden via deze 2de (audio) HDMI poort. Uiteraard kan je ook optisch het geluid naar je versterker sturen of zelfs via tulpstekkertjes. Met andere woorden; genoeg aansluitingen voor beeld en geluid.

Conclusie

Na drie weken intensief gebruik komen alle drie de gezinnen tot een conclusie. Wat is hun oordeel over de Panasonic lcd led tv en UHD Blu-rayspeler? En zouden ze deze producten aanraden?

Gezin 1 (familie Smits)

Nu we deze televisie hebben mogen testen zullen we nooit meer terug kunnen naar een normale HD televisie. Het 4K beeld van deze TV is prachtig, in combinatie met de Blu-rayspeler kun je heerlijk Netflixen en genieten van films en series. Ook mijn vrouw, en andere die hier over de vloer komen zijn zeer te spreken over de beeldkwaliteit. Het beeld is dus vooral een flinke pluspunt, het geluid zou beter kunnen.

De afstandsbedieningen van zowel de TV als Blu-Rayspeler zien en voelen erg ouderwets aan. Niet heel overzichtelijk door de vele knopjes. Dit had platter gemogen en wat moderner, iets meer zoals bijvoorbeeld de afstandsbediening van de nieuwe Ziggo Mediabox.

Verder zou ik deze TV zelf zeker kopen, ik heb een compleet nieuwe ervaring opgedaan hiermee, en dat is me prima bevallen. Persoonlijk zou ik na het zien van dit beeld toch voor een groter model gaan, in onze situatie als film en serie liefhebbers zou dit echt een bioscoopervaring geven. De Blu-rayspeler geeft goed beeld op de TV, en is zeker beter als kijken via de Playstation 3. Maar ik zou hem zelf niet kopen, zodra die gebruiksvriendelijker is zou dit een ander verhaal zijn. Voor nu blijf ik dus daarvoor de PlayStation gebruiken.

Gezin 2 (familie de Ruiter)

Wij zijn tevreden over de verbeteringen en pluspunten van de GXW804 en hebben inmiddels onze DX730 verkocht en een GXW804 aangeschaft. Het is de meest volwaardige 40 inch UHD TV die in onze kast van 90 cm breed past. Als je op zoek bent naar een alleskunner met een kleine afmeting dan is de GXW804 een echte aanrader.

Ondanks dat we tevreden zijn over de beeldkwaliteit van de UB424, blijven we bij onze UB900, vooral om de betere bouwkwaliteit en de aanwezigheid van een display. Desondanks zouden we de UB424 anderen die op zoek zijn naar een relatief goedkope UHD Blu-ray speler dit apparaat best aanraden.

Gezin 3 (familie van Eijk)

Als ik de kinderen vraag wat ze van de TV vinden dan krijg ik gelijk te horen, “beter dan de oude!”. Als ik dan vraag waarom dan, word als eerste de app’s YouTube en Netflix genoemd, en kort daarop volgt de opmerking dat het geluid beter is. Als ik dan vraag wat vind je niet zo goed aan de TV dan vinden ze eerst de grootte van het scherm een probleem, daarna geven ze aan dat je midden voor de TV moet gaan zitten want anders is het beeld niet mooi. 

Persoonlijk sluit me ik me volledig bij hun mening aan. Van grote meerwaarde zijn de internet applicaties, al vind ik wel dat ze spraakgestuurd moeten zijn want typen op een beeldscherm met je afstandbediening is niet fijn. Wat betreft het beeld op de TX-40GXW804; dit is super Het 4K beeldscherm is heel erg scherp, zeker in combinatie met de DP-UB424EGK Blu-ray speler. Het geluid is geweldig en heeft mij echt verrast. Houdt het geluidsniveau wel bescheiden anders klinkt er wel wat vervorming maar wat had je anders verwacht van zo’n dunne TV. Het menu vind ik van zowel TV als DVD overzichtelijk en biedt goede mogelijkheden de apparatuur verder naar wens aan te passen. Ook zijn er voldoende aansluitmogelijkheden voor diverse apparaten en zijn de poorten goed benaderbaar. Een betere app voor je mobiel connectiviteit zou heel fijn zijn. Al met al een goede TV die in de middenklasse voor €750,- goed scoort. Als ik de TV van 0 tot 5 sterren zou moeten geven dan geef ik deze TV 4 sterren. Een ster minder vanwege de beperkte kijkhoek. Toch scoort hij wat ons betreft goed op beeld, geluid en  bedieningsgemak.

Volledige reviews

Lees ook de volledige reviews van de gezinnen die de Panasonic GXW804 lcd led tv en DP-UB424 UHD Blu-rayspeler getest hebben;

Familie Smits
Familie de Ruiter
Familie van Eijk

Expert reviews

Natuurlijk heeft Homecinema Magazine de GXW804 lcd led tv van Panasonic ook zelf getest. Collega en tv-expert Eric Beeckmans heeft de televisie op de pijnbank gelegd. Zijn volledige review lees je hier, maar zijn conclusie kunnen we je alvast verklappen;

De TX-40GXW804 levert prima beeldkwaliteit met uitstekend contrast en degelijke kleurweergave. Zelfs in HDR presteert hij goed (in deze categorie), zeker dankzij het ‘Dynamisch HDR Effect’ waardoor beelden aan impact winnen en de licht te kort schietende helderheid en kleursaturatie enigszins gecorrigeerd wordt. Dat je op dit model ook nog eens Dolby Vision en HDR10+ ondersteuning krijgt is uitstekend. My Home Screen 4 blijft een goede smart tv omgeving die enkel LG en Samsung moet laten voorgaan.

Ook de DP-UB424 Ultra HD Blu-rayspeler is reeds door ons getest. De review van Martijn Chel lees je hier, en de belangrijkste conclusie luidt als volgt;

De Panasonic DP-UB424 is een betaalbare Ultra HD Blu-rayspeler die bij de meeste mid-end tot high-end tv’s niet zal misstaan. De speler doet alles goed op het gebied van beeldweergave en is zelfs net zo goed als het absolute topmodel; de UB9004. Je hebt toegang tot de belangrijkste streamingdiensten (in 4K en HDR), kunt nagenoeg alle discs en bestanden afspelen en krijgt geavanceerde instelmogelijkheden. Kleine minpunten zijn de verouderde Viera Cast-interface, het ontbreken van een display en het ontbreken van ondersteuning voor Dolby Vision. Vraag je meer aan de kant van (analoge) audio en wil je graag ondersteuning voor Dolby Vision, dan is de UB9004 de beste keuze. Voor de rest is de UB424 de keuze die het meeste waar voor je geld biedt.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (6)

Frans

Frans
01 juni 2019 om 18:39

Goed test is het geweest. Voor dit geld een nette tv en UHD blu-ray speler.

Zelf heb ik de LG OLED C8 /oppo 203/Ziggo kabel next/ marantz reciever 9.2/ 9 surround speakers kef/ REL subwoofer. Meerdere 4 k films heb ook bluerays dvd heb ik niet meer in huis. Draai ook geen dvd meer er op hooguit mp4 gedownload en dan branden redelijk beeld. Maar nooit mooier dan blu-ray of uit 4 k.

Mooie set mooi beeld en goed dolby atmos en dts X. Ben er tevreden mee.

Inloggen
Quint

Quint
02 juni 2019 om 12:12

Leuke recensie’s en de nieuwe Panasonic lijkt goed te scoren !

Wil wel even reageren op de opmerking van de professionele reviewer over de 4k speler.
Men suggereert dat als je Dolby Vision en analoge audio uitgangen wil hebben je beter voor de 9004 kan gaan welke zo’n 700 euro duurder is dan de 424 !
Een betere stap zou de DP-UB824 zijn welke voor rond de 430 euro te verkrijgen is en ook Dolby Vision en 7.1 analoge uitgangen heeft…..betere oplossing lijkt mij als je een 4K speler wil hebben.

Inloggen


02 juni 2019 om 12:15

Dank voor je reactie!

En op je opmerking over mijn review; dat staat er niet helemaal. Ik doelde niet alleen op de analoge uitgangen maar alle audio-optimalisaties. Mocht je alleen die analoge uitgangen zoeken, dan is inderdaad de UB824 beter. Ik had dit in de review zelf al iets beter beschreven.

Inloggen
audiofreak1

audiofreak1
02 juni 2019 om 13:38

Leuke test, goed om te zien dat Panasonic steeds meer voet aan de grond krijgt, terecht want ze maken enorm goede producten. Jammer dat de GXN938 serie niet getest werd. Dit model heeft een IPS panel waardoor het ook aan de zijkant prima kijken is. Ook de Oled’s van Panasonic mogen gezien worden en hebben neutralere kleuren dan de conculega’s!

Inloggen
Frans

Frans
02 juni 2019 om 15:13

hallo,
gezin smits spreekt over love nature in 4k te ontvangen. hoe moet je dat doen ? ik woon in belgie.

Inloggen
Patrick

Patrick
04 juni 2019 om 11:20

@Frans,
Love Nature in 4K ontvangen kan met de Ziggo Mediabox Next in Nederland.
In Belgie is Telenet begonnen met het uitleveren van de Mediabox.
Telenet en Ziggo behoren beiden tot Liberty Global dus waarschijnlijk precies hetzelfde kastje.
https://www.totaaltv.nl/nieuws/belgische-variant-ziggo-mediabox-next-zonder-extra-maandelijkse-kosten-bij-telenet/
Love Nature zit bij Ziggo op kanaal 205. Op de afstandsbediening van de Next ga je naar kanalen, vervolgens klik je op de drie puntjes rechts op de afstandsbediening en dan kan je naar beneden scrollen en zie je dat het kanaal in 4K uitgezonden wordt.
In het menu movies & series is ook een afdeling gemaakt waar je on demand 4K programma’s kan starten.
Succes!

Inloggen
Dinand

Dinand
11 juni 2019 om 13:13

Leuk overzicht met reële revieuws.
Ik mis in het overzicht nog de Panasonic DMP UB 425, welke ook Dolby Vision kan afspelen, voor rond een € 350 beschikbaar bij o.a. Amazon.
Komt deze ook nog keer ter beoordeling bij het FWD Home Cinema Magazine in een test of overzichten

Inloggen