Specificaties en logo onthuld voor 8k-televisies

20 september 2019 1 Minuut 1 Reacties
8k-ultra-hd-logo

Consumentenorganisatie Consumer Technology Association (CTA) heeft de specificaties en het logo voor 8k-televisies onthuld. Aan de moeten televisies aan voldoen om dit logo op de doos van de tv te kunnen plakken. Voldoe je niet aan de specs, dan wordt het keurmerk niet afgegeven.

Logo en specs voor 8k-tv’s

De Amerikaanse consumentenorganisatie CTA heeft laten weten waar 8k ultra hd-televisies aan moeten voldoen willen ze in aanmerking komen voor het bekende keurmerk van de organisatie. Mochten de televisiemakers aan de eisen voldoen, dan mogen televisies vanaf 1 januari 2020 de stempel van goedkeuring dragen. Bovendien mogen alleen televisies die vanaf of na die datum te koop zijn het logo presenteren. Dit geldt dus niet voor televisies die nu al beschikken over een 8k-resolutie. Daar zit voorlopig dus nog even onderscheid in.

8k-televisies moeten minimaal beschikken over een resolutie van 7.680 bij 4.320 pixels, evenals 33 miljoen actieve pixels en de 16:9-beeldverhouding. Daarnaast moet tenminste ondersteuning zijn voor een 10bit-kleurenweergave en moeten de signalen via hdmi doorgegeven kunnen worden in 24, 30 of 60 frames per seconde. Televisies moeten dus een hdmi 2.1-poort hebben, want anders kan het moderne signaal beeldjes niet in 60 fps doorsturen. Ook moet sd-, hd- en 4k-content opgeschaald kunnen worden naar 8k door de tv.

Verder is het een vereiste dat schermen op z’n minst vijftig procent contrastmodulatie ondersteunen moeten wanneer het 1×1-roosterpatroon gebruikt wordt. Dat is dan weer een vereiste vanuit het International Committee for Display Metrology (ICDM). De website FlatpanelsHD schrijft dat dit mogelijk tot gevolg heeft dat huidige Samsung-televisies zonder aanpassingen het keurmerk niet kunnen dragen. Ze gebruiken subpixelweergavetechnologie om de kijkhoek te verbeteren, maar dit gaat ten koste van de effectieve resolutie.

Advertentie

De CTA is niet de enige partij die een logo voor 8k-televisies op de markt wil brengen. Ook de 8K Association heeft specificaties gepresenteerd en komt later met een logo.

Reacties (1)