Sony rolt Dolby Vision-update uit in de VS, maar gebruikers zijn niet blij (update)

23 januari 2018 2 Minuten 9 Reacties
sony-kd-65zd9-review-feature

Sony is in de Verenigde Staten eindelijk begonnen met de uitrol van de Dolby Vision-update voor diverse lcd en oled tv's. Echter, niet iedereen is even blij het met resultaat. Dolby Vision werkt namelijk vooralsnog alleen via streamingdiensten en niet via HDMI.

Bezitters van Sony tv’s laten via diverse fora weten teleurgesteld te zijn in het Japanse bedrijf. Hoewel Sony eindelijk zijn belofte nakwam door het HDR-formaat van Dolby via een firmware-update naar de topmodellen lcd en oled tv’s van 2017 uit te rollen is het niet helemaal wat men ervan verwacht had.

De nieuwste firmware-update (versienummer PKG6.2818.0070NAA) is deze week in de VS uitgerold naar de A1 oled tv’s en de XE93-, XE94- en ZD9-serie lcd tv’s. De update zorgt ervoor dat eigenaren van de tv inderdaad Dolby Vision-materiaal via streamingdiensten als Netflix en Amazon kunnen weergeven, maar via HDMI is het vooralsnog niet mogelijk. Een aangesloten UHD Blu-ray speler met Dolby Vision kan dus geen Dolby Vision-signaal doorsturen naar de tv.

Waarom Sony deze keuze gemaakt heeft is onduidelijk. Het is immers technisch gezien gewoon mogelijk om Dolby Vision ook via HDMI te ondersteunen. De Japanse fabrikant heeft nog niet gereageerd op de teleurgestelde klanten.

Update 23 januari 2018

Sony heeft inmiddels gereageerd op het probleem en heeft de redactie van FlatPanelsHD de volgende reactie gegeven.

Select Sony TVs will support Dolby Vision with the software update to be rolled out in Europe within February, 2018. After the Sony TV receives the software update, devices with Dolby Vision playback (such streaming media players and UHD Blu-Ray players) that are connected to the Sony TV by HDMI will also require a software update to support Dolby Vision playback through the device. For more info on the timing of an update to a particular player, please contact the player’s manufacturer.

Dat klinkt mogelijk een beetje verwarrend. Tot op heden was het zo dat de televisie de metadata van Dolby Vision moest verwerken. Dat houdt in dat wanneer een bron (zoals een blu-ray-speler) Dolby Vision uitstuurt, de tv dat signaal moet accepteren. Sony heeft nu een manier gevonden om Dolby Vision dus alsnog naar tv’s te krijgen, maar laat de bron nu het werk doen (waarschijnlijk omdat de processor in de televisie niet krachtig genoeg is om het signaal te verwerken). Het wachten is nu dus op de firmware-update voor je mediaspeler.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (5)

Raymon

Raymon
18 januari 2018 om 14:38

Heeft misschien te maken met het feit dat Dolby een fout heeft gemaakt bij zijn DV implementatie over HDMI: https://www.forbes.com/sites/johnarcher/2018/01/10/apple-tv-4ks-dolby-vision-problem-a-fix-is-on-its-way/#696ccb8f2906
Sony wacht dus misschien eerst totdat ze dit opgelost hebben voordat ze DV over HDMI ook inschakelen.

Inloggen
WvB22

WvB22
19 januari 2018 om 09:02

Dacht ik ook meteen aan. Er zit een fout in de doorvoer van Dolby Vision via HDMI. De zwartwaarden kloppen niet helemaal wat af en toe tot ‘crushed blacks’ leidt. Precies die reden waarom LG de firmware update van de UP970 ook teruggetrokken heeft. De beloofde Dolby Vision op deze speler laat al bijna een jaar op zich wachten! Echt een schandalige situatie. Dolby zou inmiddels de oplossing aan alle tv fabrikanten hebben uitgegeven en die kunnen de oplossing weer verwerken in een firmware update voor de televisies.

Inloggen
frans

frans
19 januari 2018 om 09:30

Op de oppo 203 werkt het wel krijg het door op de tv rechts boven dolbyvision als je een disk heb met dolby vision zoals transformers the last night die is het dolbyvision ziet er mooi uit.
Streaming doe ik niet van netflix en andere heb geen abonnementen.
Maar verder mooi beeld dolby vision

Inloggen


19 januari 2018 om 10:22

Klopt, maar dat is een speler.

Inloggen
WvB22

WvB22
19 januari 2018 om 15:05

Toch heeft ook de Oppo last van precies hetzelfde euvel. Ik ben er niet helemaal in thuis omdat ik me niet erg in het onderwerp verdiept heb maar op diverse fora zou het ook klachten regenen met de Oppo en Dolby Vision. Weet niet of het weer samenhangt met specifieke titels in Dolby Vision maar het probleem bestaat wel degelijk bij elke speler. Ook de AppleTV 4K heeft er last van (en dat is theoretisch ook gestreamd maar komt weer via HDMI bij je TV). Alleen apps die rechtstreeks afspelen (streamen) op je smart tv hebben geen last van het euvel. Misschien wel één van de redenen dat ik series met Dolby Vision op Netflix er net iets beter uit vindt zien via de app van Netflix op de tv dan via de app op de AppleTV.

Inloggen
Hans

Hans
23 januari 2018 om 11:30

Als de bron het volledige signaal moet maken en doorsturen naar de Tv, die er vervolgens niets meer mee doet (behalve afbeelden), betekent dat volgens mij dat iedere TV die maar genoeg kleurruimte heeft dus Dolby Vision kan laten zien. Je Tv hoeft dat dan niet meer specifiek zelf te hebben.

Inloggen
sir oled

sir oled
23 januari 2018 om 18:36

Misschien helpt dat een en ander te verduidelijken ipv gewoon er los op te gokken ;

: -https://www.youtube.com/watch?v=Ag6K08wt6xw

grtz

Inloggen
frans

frans
24 januari 2018 om 09:34

Goede tip op YouTube en duidelijk wat er word verteld iik heb wel een LG oled tv maar goed we zien en horen het wel met updates

Inloggen
Jan

Jan
08 april 2018 om 16:05

na alle reacties op deze site over de Sony 55XE9005 vind ik het zo jammer dat ik nergens heb gelezen hoe je van de brede zwarte banden bij Netflix afkomt. Jammer. Want dat irriteert me echt.

Inloggen