Sony introduceert high-end ZD9 tv-serie met HDR

20 juli 2016 3 Minuten 1 Reacties
Sony-ZD9-tv

Naast diverse nieuwe Bravia tv's met Ultra HD en HDR (high dynamic range) komt de Japanse fabrikant met de premium ZD9-serie. Deze tv beschikt over de nieuwe Backlight Master Drive technologie.

Premium Sony ZD9-serie

De aanduiding “Z” benadrukt de stap voorwaarts op het vlak van beeldschermtechnologie, aldus Sony. De nieuwe Backlight Master Drive technologie van Sony moet volgens de fabrikant zorgen voor diepere zwarttonen en een perfecte helderheid van kleuren. De technologie combineert een Discrete LED-structuur met een nauwkeurig belichtingsalgoritme en een optische vormgeving. In het verleden werd lokale dimming gestuurd via zones met meerdere leds. Nu kan de led-bediening van Backlight Master Drive, in combinatie met het belichtingsalgoritme, elke led individueel dimmen of versterken, wat dus voor een hoger contrast en dieper zwart moet zorgen.

De ZD9-serie Bravia 4K HDR TV is uitgerust met een nieuw ontworpen 4K beeldverwerker, de 4K HDR Processor X1 Extreme en Backlight Master Drive. De 4K Processor X1 Extreme is ontwikkeld voor een optimale 4K HDR-ervaring. Dit moet resulteren in 40 procent meer real time beeldverwerking in vergelijking tot de 4K Processor X1, te vinden in lagere modellen. Door de combinatie van drie nieuwe technologieën – Object-Based HDR Remaster, Dual Database Processing en Super Bit Mapping 4K HDR – moet 4K HDR-content een nieuwe ervaring opleveren.

Door de beelden in elke scène te analyseren en de kleur en het contrast van ieder object individueel te corrigeren, geeft Object-Based HDR Remaster ieder detail levensecht weer. Ook geeft deze technologie Standard Dynamic Range HD-content een upgrade naar bijna-4K-HDR-kwaliteit. De SDR-content wordt dus middels software omgezet naar HDR.

Advertentie

Bovenop de bestaande database voor upscaling heeft de 4K HDR Processor X1 Extreme een extra Sony database voor ruisonderdrukking. Door duizenden beeldpatronen te doorzoeken, verwijdert Dual Database Processing ongewenste ruis. Super Bit Mapping 4K HDR moet volgens Sony zorgen voor een natuurlijker beeld. Dankzij de 14-bit signaalverwerking worden de vaste kleurstroken van 8-bit (FHD) en 10-bit (4K) bronnen opgebroken en geconverteerd naar 14-bit-equivalente schakeringen met 64 maal meer kleurniveaus. Gezichten, zonsondergangen en andere beelden waarbij kleurschakeringen belangrijk zijn, moeten daardoor natuurgetrouw weergegeven worden.

De ZD9-serie is strak vormgegeven in een vernieuwd zwart design. Aan de achterzijde zijn alle kabels volledig weggewerkt. De tv werkt op het gebied van smart tv met Android TV. De nieuwe Content Bar biedt een gebruiksvriendelijke interface en stembediening om toegang te geven tot alle content binnen Android TV. De Content Bar is daarbij uitgerust met een filterfunctie op genre. Het is daardoor eenvoudig om een favoriet genre te selecteren.

Beschikbaarheid

De nieuwe ZD9-serie Sony Bravia 4K HDR tv’s met een formaat van 65-inch (KD-65ZD9) en 75-inch (KD-75ZD9) zijn vanaf eind augustus in de Benelux verkrijgbaar. De indicatieprijzen zijn respectievelijk 5000 en 8000 euro.

Homecinema Magazine is momenteel aanwezig bij het persevenement van Sony en zal deze week een preview van de gelanceerde modellen publiceren.

Reacties (1)