Sonos en draadloos muziek streamen: alles dat je moet weten

26 maart 2015 4 Minuten 0 Reacties
sonos-new

Als je muziek draadloos door je huis wilt streamen en weergeven is Sonos de uitkomst. Maar, wat biedt Sonos precies en hoe werkt het?

We willen het tegenwoordig allemaal; eenvoudig muziek in huis beluisteren zonder al teveel kabels en het liefst met speakers die draadloos met elkaar kunnen communiceren. Eén van de grotere spelers in deze markt is Sonos. Het bedrijf is de afgelopen jaren flink gegroeid en heeft inmiddels een aardig aanbod speakers en accessoires. Maar, wat biedt Sonos precies en hoe werkt het?

Introductie Sonos

Wanneer je op zoek bent naar een systeem waarmee je overal in huis draadloos naar muziek wilt luisteren dan is Sonos één van de oplossingen. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren een aardige reputatie opgebouwd wanneer het aankomt op speakers van kwaliteit en prima ondersteuning voor apps en diensten. Sonos richt zich op eenvoudige toegang tot je digitale muziekbibliotheek, waar je ook in huis bent en met welk apparaat je dan aan het werk bent.

Zo is het eenvoudig muziek via een Sonos systeem weer te geven met je smartphone, je tablet, je laptop en je desktop. Kortom, het gaat om ultiem gebruiksgemak voor het beluisteren van muziek door het hele huis. Maar, Sonos is natuurlijk niet de enige speler. Ook nieuwkomers als Pure en BlueSound zien dat deze markt booming is en bekende spelers als LG, Philips en Bose introduceren de laatste tijd ook complete audiosystemen die draadloos kunnen communiceren.

Hoe werkt Sonos?

Het grote voordeel van een Sonos-systeem is dat het zeer eenvoudig in het gebruik en de installatie is. Het principe is dan ook eenvoudig; één Sonos-apparaat of -accessoire wordt met je draadloze WiFi-netwerk verbonden en biedt vervolgens toegang tot je lokale of online muziekcollectie. Vervolgens kun je tot 32 apparaten en componenten van Sonos koppelen die allemaal via een eigen beveiligd netwerk met elkaar communiceren.

Sonos biedt ondersteuning voor je eigen muziekbibliotheek, bijvoorbeeld opgeslagen op je smartphone of je NAS, maar heeft daarnaast een uitgebreid aanbod van streamingdiensten. Zo kun je muziek van onder meer Spotify en Deezer luisteren, mits je een abonnement heb. Ook is er ondersteuning voor Qobuz, een muziekdienst die muziek in hogere kwaliteit aanbiedt. Sonos heeft een speciale app (gratis te downloaden) voor smartphones en tablets ontwikkeld waarmee je zelf je afspeellijsten kunt aanmaken, nieuwe muziek kunt ontdekken en toegang krijgt tot de verschillende online streamingdiensten.

Het aanbod van accessoires en componenten van Sonos is inmiddels aardig groot. Het bedrijf biedt zogenaamde Zoneplayers als de Bridge en Play:1 aan, wat eigenlijk alles-in-één audiosystemen zijn, en heeft daarnaast de CONNECT-apparatuur waarmee bestaande apparaten en speakers in het thuisnetwerk en home cinema-systeem met het Sonos netwerk gekoppeld kunnen worden. Ook heeft het bedrijf al een tijdje een eigen soundbar en subwoofer in het assortiment, die dus gekoppeld kunnen worden aan je tv en daarbij verbinding maken met je Sonos-netwerk zodat je draadloos muziek kunt weergeven.

Het installeren van een Sonos-systeem is een fluitje van een cent. Heb je een speaker van het bedrijf, bijvoorbeeld een model uit de Play-serie, dan koppel je deze met behulp van de Sonos-app voor je smartphone of tablet eenvoudig met je thuisnetwerk. Hier is sinds software versie 5.1 geen speciale Bridge meer voor nodig. Wel heeft Sonos onlangs de Boost gelanceerd, een accessoire waarmee een sterker en stabieler netwerk voor je Sonos-apparatuur gecreëerd wordt. Wanneer één accessoire of speaker met je netwerk gekoppeld is kun je eenvoudig andere Sonos-speakers of -componenten aan het netwerk toevoegen. Deze speakers en componenten kunnen door heel het huis geplaatst worden. Je hebt de keuze om in de ene kamer andere muziek dan in de andere kamer weer te geven, kunt overal dezelfde muziek afspelen of bepaalde kamers groeperen en zo eilandjes met dezelfde muziek creëren.

Is Sonos alles dat je nodig hebt en het perfecte systeem? Niet voor iedereen. Sonos-systemen zijn redelijk gesloten waardoor er bijvoorbeeld geen ondersteuning voor Bluetooth is; alles verloopt via de app en je netwerk. Ook wordt AirPlay niet ondersteund maar zou je nog een Airport Express op een Sonos speaker kunnen aansluiten. Iets waar ook nog geen ondersteuning voor is, is high-res audio. Het is onduidelijk of hier aan gewerkt wordt door het bedrijf.

Meer informatie

Meer informatie over streaming van audio in huis vind je in onze tips en advies-sectie. Hier vind je tips en adviezen voor het gebruik en de aanschaf van apparatuur.

Reacties (0)