Introductie Sonos Beam
De Sonos Beam hebben we al uitgebreid getest in een review kort na de release van de compacte soundbar. De conclusie van de test van de alleenstaande Beam was toen: “De Beam is een volwassen speaker, die een kleine tot middelgrote kamer met gemak kan voorzien in een levendig, gedetailleerd en warm geluid.” Maar Sonos betekent ook flexibiliteit, want je kunt op enkele minuten de Beam uitbreiden met een Sub (699 euro) en een paar PLAY-speakers (vanaf 400 euro voor een paar) om een 5.1-opstelling te bouwen die ook grotere kamers kan vullen. In deze review willen we bekijken hoe de nieuweling van Sonos presteert als je hem inderdaad op deze manier opstelt. Veel kopers zullen zich ook afvragen hoe de kleine Beam het doet vergeleken met de duurdere maar inmiddels oudere Playbar-soundbar. Die is forser en kost meer, maar belooft dankzij negen ingebouwde speakers ook een groter geluidsveld.
Nu met HDMI en Google Assistant
In ons eerste review wordt volledig uit de doeken gedaan wat er nieuw en beter is aan de Beam. Lees het dus zeker na. Twee vernieuwingen die meteen opvallen zijn de aanwezigheid van een HDMI-ARC-aansluiting en compatibiliteit met Alexa. Net zoals bij de Sonos ONE kun je dankzij dat laatste muziek selecteren en bedienen door gesproken bevelen, althans in theorie. Alexa is voorlopig niet in het Nederlands beschikbaar en de dienst is maar halvelings werkend te krijgen via omwegen. We hopen dat Sonos binnenkort Google Assistant zal ondersteunen, al zal dat op korte termijn enkel in Nederland handig zijn. In België is de Nederlandstalige Google Assistant nog niet voor binnenkort.
Veel belangrijker vinden we de keuze voor HDMI. Bij de Playbar en de Playbase hield Sonos radicaal vast aan een optische kabel als de enige mogelijke verbinding met je televisie, wat inhield dat je allerlei stappen moest ondernemen om de volumeregeling via de afstandsbediening van je tv te laten verlopen. De installatie van de Beam is veel eenvoudiger. Sluit hem aan via HDMI op de ARC-poort van je tv-toestel, en je kunt gewoon meteen het volume regelen via het vertrouwde kastje. De Beam heeft echter geen bijkomende HDMI-ingangen, zoals je op een AV-receiver wel vindt, wat toch een gemiste kans is.
Een voordeel van HDMI is dat het beter geschikt is om echte surroundinformatie naar een soundbar te brengen, wat bij een uitgebreide Beam 5.1-configuratie wel relevant is. Maar beter dan de Playbar in het weergeven van surroundsignalen is de Beam niet. Je kunt rekenen op verwerking van Dolby Digital, maar niet van DTS-codecs of hoogwaardigere ongecomprimeerde Dolby-formaten. Sonos verklaart dat door te stellen dat de Beam bedoeld is voor mensen die vooral via kijken via streamingdiensten – en die bieden vooral Dolby Digital 5.1 aan. Een stelling die grotendeels klopt, al kun je bijvoorbeeld wel op bepaalde LG-tv’s of via Xbox One-consoles Netflix met (de gecomprimeerde Dolby Digital-versie van) Dolby Atmos streamen. We vinden het een minpunt, maar geven tegelijkertijd toe dat dit een eerder theoretische discussie is. Bij een compacte soundbar ga je nooit Atmos ervaren, welk signaal er ook wordt aangeleverd.
Trueplay is een aanrader
Voor onze test trokken we niet naar onze werkruimte, maar naar de woonkamer. Daar verbonden we de Sonos Beam met een LG OLED55B7 waarboven een Sonos Playbar gemonteerd is. De Beam werd onder het scherm geplaatst op een tv-meubel, zoals je de begeleidende beelden kunt zien. De kijkafstand is ongeveer drie meter, want de ruimte is relatief groot. Voor de rears gebruiken we een set Play:1-speakers. Tenslotte verbinden we de Beam met een Sonos Sub. Exact dezelfde speakers en subwoofer gebruiken we normaal gezien ook met de Playbar.
Het koppelen van de Sub en de Play:1’s gaat betrekkelijk snel via de Sonos-app. Je moet dan wel een paar luide en onverwacht hoge testtonen doorstaan bij het tweaken van de fase van de sub, maar dat is zo voorbij. Het koppelen gaat in elk geval veel sneller dan het weer ontkoppelen, wat je als gebruiker zelden doet maar we in kader van deze test wel een paar keer deden. Het losmaken van een Play:1 uit een surroundopstelling zoals deze duurt toch snel enkele minuten. Niet erg, tenzij je graag die rearspeakers op andere momenten inzet als losse luidsprekers in een andere kamer.
We merkten snel dat de Beam zowel alleen als in een surroundopstelling veel beter presteert na de Trueplay-meting. Het is dus echt een aanrader om te doen, zelfs al vind je dat rondzwaaien met een iPhone of iPad maar een gekke bedoening. We snappen trouwens wel waarom Trueplay technisch niet met een Android-apparaat kan, maar vinden het niettemin spijtig. Ooit beweerde Sonos dat ze mogelijk toch ondersteuning voor Trueplay-metingen zou brengen naar bepaalde goedverkopende Android-smartphones. Dat lijkt niet te gebeuren.
De Beam heeft ondanks zijn kleine formaat een vrij goede laagextensie. Er komt best wel wat bas uit, waardoor films en tv-series vrij goed klinken. De Sonos kan zich zonder twijfel meten met andere compacte soundbars. Maar de toevoeging van de Sub zorgt voor een merkbare verbetering, vooral bij films die inzetten op spektakel. We hebben de Sonos Sub bij wijze van experiment zelfs eens onder de sofa geplaatst, wat een machtig resultaat opleverde. De Sonos Sub is behoorlijk krachtig en kan probleemloos bassen leveren en je zetel aan het vibreren brengen. Standaard zal de Sonos-software de Sub behoorlijk luid en dus aanwezig inregelen, zelfs na de Trueplay-meting. Via de app de subwoofer wat stiller afregelen gaat bijna altijd nodig zijn. Ook de rear-kanalen ga je mogelijk nog wat beter moeten instellen voor het beste resultaat, in het bijzonder als de twee achterspeakers niet op gelijke afstand staan. We missen wel wat de fijnmazige instellingen om op dit vlak aan finetuning te doen. Een klassieke surroundopstelling met AV-receiver heeft hier toch als voordeel dat een kalibratiesysteem dit alles voor je doet, maar dan zit je wel met kabels doorheen de kamer.
Qua surroundweergave krijg je met een Beam, Sub en 2 x PLAY-speakers geen precieze weergave van surroundeffecten zoals bij een surroundopstelling met discrete speakers. Wel kun je iets krijgen dat in de buurt komt, en dat gaat voor veel mensen al genoeg zijn – zeker als ze komen van bescheiden tv-speakers.
Vergeleken met de Playbar
We vergelijken Beam ook met de Playbar. Een eerste vaststelling is dat de Playbar toch zijn leeftijd begint te tonen. De Beam – die compacter en goedkoper is – is niet echt inferieur. Uiteraard heb je bij de nieuwe Sonos bovendien nog de nieuwe features, zijnde HDMI en stemondersteuning. De Playbar is enkel via een optische kabel aan te sluiten op een televisie.
Bij het heen- en weer wisselen tussen de Beam en de Playbar, zonder Sub en rears, bij ‘The Avengers’ gestreamd via Netflix kijken we toch wat verbaasd op. Wat blijkt: de Playbar is eigenlijk niet veel beter dan de Beam. Meer zelfs, qua laagweergave maakt de kleine Sonos meer indruk. De Playbar stuurt audio wel meer breder de kamer in, wat muziek beter en opener doet klinken. Maar voor films is de Beam zonder twijfel de spectaculairdere keuze. Een opmerking daarbij is dat de compacte Sonos-soundbar duidelijk allerlei trucjes toepast om een krachtig laag te produceren, wat in actiescenes waar ook dialogen voorkomen soms de verstaanbaarheid tegenwerkt. Dit is vooral zo wanneer je het volume hoger opendraait.
Het schakelen tussen de Beam en Playbar, telkens met Sub en rears, verloopt niet zo vlot als bij het A/B-testen van de twee Sonos-soundbars zonder extra’s. Je kunt immers niet op 1-2-3 de subwoofer en de twee Play-speakers van de Beam overdragen aan de Playbar, en omgekeerd. Toch kunnen we na wat moeizame wisselbeurten conclusies trekken.
Zowel bij de Beam als de Playbar is de Sub een waardevolle toevoeging. De Sub ondersteunt de Playbar wel beter, wat samen met de bredere uitstraling van de duurdere Sonos-soundbar voor een kamervullend resultaat zorgt. Of anders gesteld: de Beam met Sub is superieur aan de eenzame Playbar, maar de Playbar met Sub is dan toch nog net iets beter dan de Beam met Sub. Maar eerlijk gezegd is het hoog tijd voor Sonos om de Playbar te vernieuwen. De recente jaren zijn er forse stappen gezet om soundbars beter te maken, onder meer door het Californische soundlab van Samsung, waardoor onze verwachtingen voor een soundbar met subwoofer aan dit prijspunt hoger liggen. We verwachten ook dat Sonos dit op de planning heeft staan.
En wat met de toevoeging van twee Play 1-speakers achteraan? Hun invloed is bij de Beam en Playbar helemaal gelijk. De rearkanalen zorgen voor meer immersie en kamervulling, maar we blijven het dikwijls geen echte surroundervaring vinden. Bij luisteren naar muziek houden we er ook een dubbel gevoel aan over. Je kunt in de Sonos-app de rearkanalen instellen om ‘sfeer’ te leveren (dus een deel van de audioformatie) of gewoon de muziek volledig weer te geven, en vaak kozen we toch voor dat laatste. De sfeerinstelling haalt een liedje dat in stereo is gemixt toch op een kunstmatige manier uit elkaar.
Conclusie
Deze tweede test van de Beam is toegespitst op surround en de vergelijking met de Playbar bevestigt dat de nieuwste Sonos-soundbar best goed presteert. We zouden je aanraden om heel goed na te denken vooraleer voor de Playbar te kiezen, want de Beam is op alleenstaand op bepaalde vlakken sterker. Gebruik je het geld dat je uitspaart omdat je niet voor een Playbar gaat om (deels) een Sub te financieren, dan eindig je met een setup die beter klinkt dan een standalone Playbar. Zeker voor film. De totaalprijs van een Beam, Sub en twee Sonos ONE-speakers is echter wel behoorlijk hoog: circa 1.600 euro. Aan dat prijspunt zijn er wel nog een aantal premium-soundbars die naar ons inschatting beter klinken, zoals de LG SK10Y, de Yamaha YSP-5600 of wellicht de nieuwe Samsung HW-N950 (afgaande op de prestaties van de HW-K950). Je mist dan wel de integratie met het ruimere Sonos-systeem.
Beoordeling
- Eenvoudig te installeren surround
- Draadloos
- Sonos Sub is indrukwekkende toevoeging
- Beam en Sub is goede combinatie
Totaalprijs
- Trueplay regelt de bas zwaarder in dan nodig
- Rear-kanalen goed krijgen is moeilijk
- Muziekweergave is beter op de Playbar
Dit artikel is beschikbaar op de website van onze channelpartner www.PlatteTV.nl. Bij PlatteTV weten ze alles over home cinema producten en de nieuwste ontwikkelingen hierin. Elke dag installeren hun eigen monteurs TV schermen van elk type en formaat. Hun specialisten geven je graag deskundig advies om de beste oplossing te vinden voor jouw wensen. Je kunt zelfs je oude televisie inruilen voor inruilkorting.
Reacties (2)