Samsung presenteert SUHD tv’s met quantum dot-technologie

05 januari 2015 3 Minuten 0 Reacties
Samsung-SUHD-tv-2

Samsung heeft tijdens CES 2015 de nieuwste generatie 4K Ultra HD tv's met gebogen display aangekondigd. De Koreaanse fabrikant rust de modellen uit met de quantum dot-technologie en doopt de tv's daarom om tot SUHD tv's. Deze premium modellen moeten voor een nog betere beeldkwaliteit zorgen.

SUHD tv’s

De Samsung SUHD tv’s moeten nog meer kwaliteit op het gebied van beeld, geluid en content bieden. De Koreaanse fabrikant voorziet de modellen van een 4K Ultra HD-resolutie, een gebogen display, het nieuwe Tizen smart tv-platform en de quantum dot-technologie.

De tv’s zijn voorzien van de energiezuinige nanokristal-technologie, ook wel quantum dot genoemd. Afhankelijk van de omvang van de kristallen produceert de halfgeleider een groter palet aan lichtkleuren met nauwkeurigere kleuren en een hogere lichtopbrengst. De technologie levert volgens Samsung 64 keer meer kleurexpressie dan conventionele tv’s.

Samsung heeft een eigen technologie ontwikkeld voor het opnieuw opbouwen van beelden op SUHD-kwaliteit. De technologie analyseert de helderheid van de beelden en zorgt dat het beeldscherm telkens zo min mogelijk stroom verbruikt. Het contrast blijft volgens de Koreaanse fabrikant optimaal en de beelden zijn 2,5 keer zo helder dan bij conventionele tv’s.

Tizen

Alle nieuwe Samsung smart tv’s, waaronder de SUHD tv’s, worden uitgerust met het Tizen besturingssysteem. Dit open-source platform werkt met nog meer content en apparaten. Ontwikkelaars kunnen hiervoor eenvoudig nieuwe apps en contentcreëren, terwijl gebruikers toegang krijgen tot een groter aanbod aan apps en diensten. De vernieuwde Smart Hub wordt op één scherm weergegeven, zodat je gemakkelijk door het menu kunt navigeren en snel content als foto’s, video’s en muziek selecteert. Het eerste scherm laat de laatst bekeken content zien en geeft advies over media die bij je passen. De menubalk onderin geeft toegang tot alle inputs en content, en lijkt veel op de navigatiebalk van LG’s webOS besturingssysteem.

Een andere belangrijke update is het gemak waarmee de tv synchroniseert met andere apparaten. Via Wi-Fi Direct wordt content met een druk op de knop gedeeld van je smartphone naar je tv, en andersom. Dankzij Bluetooth Low Energy (BLE) zoekt en verbindt de Smart TV automatisch met andere apparaten van Samsung. Zo kijk je bijvoorbeeld live tv op je smartphone of tablet, terwijl de smart tv uitstaat. Voorwaarde is wel dat je een smartphone of tablet van Samsung gebruikt.

Modellen en beschikbaarheid

Samsung levert de drie nieuwe modellen SUHD tv’s (JS9500, JS9000 en JS8500) in vijf verschillende beeldmaten, variërend van 48- tot 88- inch. Hiermee worden in totaal negen varianten gecreëerd. De nieuwe SUHD TV’s zijn vanaf het tweede kwartaal van 2015 in Nederland verkrijgbaar. De verkoopadviesprijzen zijn nog niet bekend.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)