Samsung presenteert nieuwe QLED tv’s voor 2018

07 maart 2018 8 Minuten 1 Reacties
Samsung-2018-tv

Samsung heeft zojuist in New York de nieuwe tv line-up voor 2018 onthuld. De Koreaanse fabrikant komt met diverse premium QLED tv's in zowel kleine als grote formaten, brengt ook dit jaar tv's met gebogen schermen op de markt en zet in op slimme functies middels SmartThings en Bixby.

Bixby, Ambient mode en SmartThings

Homecinema Magazine is met Samsung aanwezig in New York City, waar het bedrijf zijn televisies voor dit jaar toont. Samsung brengt zijn premium televisies in 2018 wederom uit onder de QLED-noemer. De ‘Q’ in QLED staat voor de quantum dots die in het led-backlightsysteem gebruikt worden om een groot kleurbereik (100% van DCI/P3) en een hoge helderheid te verwezenlijken. Samsung focust zich met de QLED tv’s dit jaar op een drietal belangrijke peilers; design, beeldkwaliteit en smart-functies.

Op het gebied van design zien we diverse vernieuwingen in de 2018 line-up. Zo zijn de lijsten en voeten va nagenoeg alle modellen compleet vernieuwd. De Q9F-serie krijgt een wat klassieker ogende lijst en een strakke voet, waardoor de tv meer een onderdeel van het interieur wordt. In combinatie met de Ambient Mode moeten deze modellen als een soort schilderij aan de muur hangen. Ook aan de kabels is gedacht want de nieuwe ‘One Invisible Connection’ kabel van dit jaar is dit jaar ook echt de enige kabel die uit de tv komt (of er naartoe gaat). Deze semi-transparante kabel is iets dikker dan vorig jaar maar bevat nu zowel de stroomtoevoer als de beeld- en audiosignalen. Alles loopt dus nu via één slanke en onopvallende kabel, wat de wirwar aan kabels bij de tv moet voorkomen. De One Invisible Connection kabel loopt nog wel altijd naar de One Connect Box, waarop de randapparatuur aangesloten kan worden.

Nieuw voor de 2018 tv’s is de Ambient Mode, een modus waarmee je van de tv een onderdeel van het interieur maakt, ook als deze niet in gebruik is. Een zwart vlak tegen de muur is van niemand een wens, aldus Samsung. De Ambient modus geeft deze mensen nu de mogelijkheid een onopvallende maar fraaie invulling aan het scherm te geven. Zo kun je wanneer er geen tv gekeken wordt een foto of een abstracte visual tonen, kun je de tijd weergeven, muziek laten afspelen of zelfs het nieuws of het weer voorbij laten komen. Ambient Mode stelt zelf vast hoe de kamer er uitziet en past het scherm in stand-by daar op aan. Ook merkt de tv het wanneer iemand de kamer binnenkomt. Vervolgens activeert het scherm en zie je voor jou relevante content, van file-informatie tot nieuws en weer. En wanneer je de kamer verlaat, schakelt de tv automatisch weer uit.

Advertentie

Daarnaast draait het in 2018 om de slimme tv, en dan niet puur het smart tv-platform dat we al even kennen. Samsung integreert zijn eigen SmartThings smarthome-platform namelijk in zijn televisies. Dit betekent dat alle door SmartThings ondersteunde apparaten via de tv bediend kunnen worden. Een eenvoudige interface geeft je de mogelijkheid slimme apparaten in- of uit te schakelen, scenes te activeren of apparaten te bedienen.

Samsung wil ook toe naar één Samsung-app voor smartphones, ook SmartThings genaamd. Deze app maakt het dit jaar al mogelijk om je tv in enkele stappen volledig in te stellen. Eenmaal uit de doos kun je via de app onder meer verbinding maken met je WiFi-netwerk, naar eigen voorkeur diensten als Netflix laten installeren en de gekoppelde apparaten laten herkennen. Binnen enkele minuten is de tv volledig ingesteld. De app kan op zowel Android als iOS gebruikt worden en maakt het overigens ook mogelijk dat je afbeeldingen uit de galerij van je smartphone snel op de tv kunt tonen, video’s tussen verschillende schermen kunt delen en programmagidsen kunt bekijken.

Bixby is een ander belangrijk onderdeel van de slimme tv. Deze digitale spraakassistent van Samsung maakt het mogelijk om middels stemcommando’s snel iets op te zoeken of te activeren. Bixby kan vragen beantwoorden, content opzoeken, afbeeldingen tonen, het weer doorgeven, van zender wisselen, muziek opzoeken, apps starten en nog veel meer. De nieuwe afstandsbediening beschikt over een microfoon waarmee Bixby direct en eenvoudig aangesproken kan worden.

Natuurlijk staat Samsung ook niet stil als het op beeldkwaliteit aankomt. De Koreaanse fabrikant heeft onder meer verbeteringen doorgevoerd op het gebied van contrast en kleurweergave. Samsung belooft op de 2018 QLED tv’s 100 procent van het DCI/P3-kleurbereik te kunnen weergeven, een hogere helderheid te bieden en komt met Ultra Black. Simpel gezegd is Ultra Black een anti-reflectielaag waarmee ‘lekkend’ licht vanuit de tv zelf geblokkeerd wordt en waarmee reflecties vanuit de ruimte waarin de tv staat met 20 procent verminderd worden. Dit moet weer zorgen voor nog diepere zwartniveaus. Ook de kijkhoek is nog verder verbreed, volgens Samsung zonder aan beeldkwaliteit in te leveren. De nieuwe Q Engine-processor maakt 16-bit color mapping en driedimensionale kleurcontrole mogelijk, terwijl de tone-mapping curven zich aan elke scene aanpassen. De topmodellen in de Q9F-serie beschikken over een full array backlight waarbij de leds zich direct achter het paneel bevinden. Het grote voordeel hiervan is dat er nog specifieker gericht leds uitgeschakeld kunnen worden en dus donkere delen van het scherm ook echt zwart zijn. Alle lagere series moeten het doen met edge lit led-verlichting.

Natuurlijk is ook HDR-ondersteuning aanwezig, in de vorm van HDR10 en het nieuwe HDR10+ waar dynamische metadata in verwerkt zit. Momenteel kun je HDR10+ materiaal bekijken via streamingdiensten als Amazon. Het grote voordeel van HDR10+ is dat de optimale helderheid per scene bepaald kan worden in plaats van één niveau voor de gehele film. Het beste contrast wordt gerealiseerd door vervolgens per scene een contrast verbeterend algoritme in te zetten en naar het omgevingslicht te kijken.

Samsung 2018 televisies

Samsung is de enige fabrikant die dit jaar nog inzet op gebogen schermen, maar het merendeel van de modellen heeft een plat scherm. Ook zien we dit jaar voor diverse series extreem grote varianten tot 82-inch terug. Samsung heeft de volgende modellen reeds onthuld;

De QLED tv-reeks bestaat uit de;

  • Q9F-serie (55, 65, 75 inch)

  • Q8F-serie (55, 65 inch)
  • Q8C-serie (55, 65 inch)

  • Q7F-serie (55, 65, 75 inch)

  • Q6F-serie (49, 55, 65, 75, 82 inch).

Al deze modellen hebben verbeterde kleuren en contrasten, HDR10+-compatibiliteit, Ambient Mode, Game Mode, One Invisible Connection (vanaf de Q7-serie) en No Gap Wall-Mount.

De Premium UHD TV line-up bestaat uit de NU8500-serie en de NU8000-serie. De Premium UHD TV’s hebben Dynamic Crystal Color, HDR10+-compatibiliteit en weggewerkte bekabeling.

De standaard UHD line-up bestaat uit de NU7100-serie (75, 65, 55, 49, 43 en 40 inch), NU7300-serie (65, 55, 49 inch), NU7400-serie (65, 55, 50, 43 inch) en NU7500-serie (65, 55, 49 inch). Deze mdellen hebben 4K UHD en HDR-beeldkwaliteit, weggewerkte bekabeling, een slank design en de One Remote Control (vanaf de NU7400-serie).

Advertentie

De nieuwe Samsung tv’s zijn vanaf eind maart in Nederland beschikbaar. Prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

Lees ook onze review van de Samsung Q8CN-serie.

Meer informatie

Binnenkort publiceren we een artikel met de complete line-up, inclusies specificaties en prijzen van alle modellen. Houd daarnaast de website in de gaten voor een impressie van het evenement in New York.

Een overzicht van alle home cinema-producten die dit jaar naar Nederland en België komen vind je in het 2018 home cinema overzicht.

Lees ook onze Samsung Q9FN-serie review en onze Samsung Q7FN-serie review.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

audiofreak1

audiofreak1
07 maart 2018 om 20:54

Ik heb ze in Nieuwegein al gezien tijdens de Samsung show. Wat het verschil met New York is weet ik niet.

Inloggen