Samsung onthult Q950TS 8K-televisie met Infinity-design

05 januari 2020 3 Minuten 17 Reacties
Samsung Q950TS CES2020 1

Samsung Korea laat weten dat het bedrijf dit jaar de Q950TS 8K-televisie op de markt brengt, met als unieke feature het 'Infinity-design'.

Het topmodel voor 2020 is de Samsung Q950TS. Dit is een 65-inch QLED-televisie, voorzien van de 8K-resolutie, AV1-ondersteuning en schermranden die bijna niet zichtbaar meer zijn. Alleen aan de onderzijde van het toestel is nog een smalle rand met een logo zichtbaar. Volgens Samsung bestaat het toestel voor 99% uit scherm in is het geheel maar 15mm dik. Vooral dat laatste is indrukwekkend als je bedenkt dat er een full array led-systeem achter het lcd-scherm gemonteerd is.

Aangezien de Q950TS de vlaggenschipserie voor 2020 is kun je alle nieuwste features en functies verwachten. Zo komen de televisies met ondersteuning voor de AV1-codec waarmee 8K-content via onder meer YouTube bekeken kan worden. Daarnaast zijn de toestellen uitgerust met een ‘AI quantum processor’ die kunstmatige intelligentie gebruikt om de scherpte en kleurweergave te verbeteren. Een speciale Adaptive Picture-modus moet de weergave aanpassen aan elke omgeving en de AI ScaleNet-feature maakt het mogelijk om content gecomprimeerd te versturen over verbindingen met een te lage bandbreedte om toch 8k te streamen. Simpel gezegd; hiermee moet het kijken in 8K met een lagere internetsnelheid mogelijk gemaakt worden.

Ook aan de audioweergave is gedacht. Zo beschikt de Q950TS over een ‘Object Tracking Sound Plus’-systeem waarmee bewegende objecten in videomateriaal herkend kunnen worden en de weergave via de ingebouwde speakers hierop aangepast wordt. Beweegt iets in het beeld van links naar rechts, dan simuleren de speakers van de tv deze beweging. Elke kant van het scherm heeft luidsprekers, evenals subwoofers aan de achterkant. Samsung beweert zelfs dat zijn nieuwste tv’s een 5.1-kanaals surround-effect kunnen weergeven. Samen met een high-end soundbar van het merk kan het audiosysteem zelfs uitgebreid worden naar een 9.1.4-kanaals weergave. Tot slot heeft men een ‘Active Voice Amplifier’ ontwikkeld waarmee het volume van dialogen verhoogd kan worden.

De televisies voor 2020 komen vanzelfsprekend weer met het Tizen OS smart tv-platform, en ook op dit vlak heeft Samsung verbeteringen doorgevoerd. Meer consumenten gebruiken hun mobiele apparaten tijdens het kijken naar hun tv, hoewel het lastig kan zijn om alles op beide apparaten te zien gebeuren. Multi-View zorgt ervoor dat je niets op beide schermen hoeft te missen door het scherm van het mobiele apparaat op de tv te projecteren naast een apart venster voor tv-content. Met 14 verschillende lay-outs pas je de kijkervaring aan, van naast elkaar tot beeld-in-beeld bekijken. Ook biedt de Q950 nieuwe manieren om een mobiel apparaat te spiegelen en thuisapparaten te bedienen. Tap View maakt het mogelijk om een telefoonscherm op de tv weer te geven door de telefoon en de tv elkaar aan te laten raken. Daarnaast zijn de bekende features als Bixby, Google Assistent, Amazon Alexa en het spiegelen van je smartphonescherm ook dit jaar aanwezig.

Komende week presenteert Samsung tijdens CES 2020 zijn nieuwste televisies aan het publiek. De kans is groot dat we dan nog meer details te horen krijgen en ook meer te weten komen over de prijzen en beschikbaarheid.

Lees ook onze Samsung Q950TS-serie review.

Reacties (17)