Samsung JS9500-serie SUHD tv krijgt High Dynamic Range (HDR)

08 januari 2015 2 Minuten 0 Reacties
Samsung-SUHD-tv-2

De vlaggenschipserie van Samsung voor 2015 is de JS9500-serie, met modellen die beschikken over een nieuwe techniek genaamd HDR.

Samsung komt dit jaar nieuwe met nieuwe oled tv’s maar zet in op zogenaamde SUHD tv’s. Deze tv’s zijn voorzien van de quantum dot-techniek die voor helderdere beelden met dynamischere kleuren moet zorgen. Maar, de topmodellen in de JS9500-serie krijgen nog iets anders; ondersteuning voor HDR.

De vlaggenschipserie voor 2015 is de JS9500-serie bestaande uit modellen met, in ieder geval in de VS, een formaat van 65-inch en 88-inch. Alle nieuwste technieken en features zijn op deze tv’s te vinden en ook aan het design is gedacht. De tv’s krijgen een zogenaamde ‘Chamfer bezel’ mee, afgewerkt in een zilveren kleur. De schermen komen met direct led-achtergrondverlichting, full-array local dimming, quantum dot-kleuren, het Tizen smart tv-platform en de hoge 4K Ultra HD-resolutie.

Maar, wellicht één van de meest onbekende en tegelijkertijd interessante specificaties is de HDR (High Dynamic Range) technologie. Samsung maakt geen gebruik van de HDR-technologie die door Dolby ontwikkeld is maar heeft zijn eigen variant ontwikkeld. In tegenstelling tot de misvatting dat de techniek de algemene helderheid opschroeft, wat dus ook nadelen introduceert, zorgt de techniek voor een boost in de helderheid in specifieke gebieden van het beeld. Hierdoor moeten highlights verbeterd worden, details duidelijker worden en het beeld over het algemeen realistischer oogt.

Advertentie

Hoewel HDR voor de huiskamer pas optimaal tot zijn recht komt wanneer de content hiervoor geoptimaliseerd is geeft Samsung aan een pseudo-HDR-technologie ontwikkeld te hebben die normale content de HDR-make-over kan geven. Je kunt dit vergelijken met de 2D-naar-3D-conversie die we van veel toestellen kennen.

Het is nog niet duidelijk welke formaten in de JS9500-serie hun weg naar Nederland vinden, wanneer ze verschijnen en wat ervoor betaald moet worden.

Reacties (0)