Samsung introduceert QLED TV’s tijdens CES 2017

04 januari 2017 4 Minuten 0 Reacties
samsung QLED TV 2

Net voor CES van start gaat, heeft Samsung zijn nieuwe tv topmodellen onthuld in Las Vegas. Ze zullen door het leven gaan als QLED TV, de nieuwe reeksen zijn de Q9, Q8 en Q7.

Nieuwe Samsung QLED tv’s

“2017 zal een paradignma verschuiving markeren in de de display industrie, dankzij de introductie van QLED”, aldus HyunSuk Kim, President van de Visual Display Business bij Samsung Electronics. “Met de komst van QLED tv bieden we het meest levensechte beeld op het scherm.”

Alhoewel Samsung de benaming QLED gebruikt, is het belangrijk om te vermelden dat het niet gaat om QLED zoals we dat tot hiertoe kenden. Traditioneel staat QLED voor een technologie die op hetzelfde principe gebaseerd is als OLED, namelijk een emissief scherm waarbij elke pixel zelf licht geeft, en die gebruik maakt van quantum dot-materiaal.  Met de huidige informatie lijkt het er eerder op dat het nog steeds gaat om een technologie die sterk aanleunt bij de Samsung SUHD-modellen van vorig jaar, maar die gebruik maakt van een nieuw quantum dot materiaal.

Samsungs nieuwe metalen quantum dot materiaal zorgt voor een aantal stevige verbeteringen. Zo zullen de Q-series een maximale luminantie van 1.500 tot 2.000 nits hebben, aldus Samsung. Een belangrijk voordeel van de nieuwe quantum dots is dat ze alle kleuren kunnen weergeven bij elk niveau van luminantie. Samsung spreekt dan van ‘100% kleurvolume’, en claimt het DCI-P3 palet accuraat weer te geven. Ook aan de zwartweergave is gesleuteld, met behulp van een nieuwe anti-reflectielaag. De Q-reeksen maken allemaal gebruik van een edge-led achtergrondverlichting met local dimming. Volgens Samsung zou de hogere lichtopbrengst ook een bredere kijkhoek creëren. De nieuwe technologie is bovendien alweer energie-efficiënter.

Plat en curved

De Q9-reeks bevat dit jaar enkel platte modellen en komt in 65-inch en 88-inch formaten. De Q8-reeks biedt curved modellen in 55-inch, 65-inch en 75-inch formaten. En de in de Q7-reeks kan je kiezen tussen plat en curved. De exacte verschillen tussen de series zijn nog niet bekendgemaakt.

Installatiecomfort

Samsung heeft ook uitgebreid aandacht besteed aan de installatieproblematiek. Alle QLED TV’s gebruiken de One Connect Box, waar alle aansluitingen terug te vinden zijn. De One Connect Box kennen we wel al van vorige jaren, maar nieuw is de manier waarop hij met de televisie verbonden is. Daarvoor gebruikt Samsung nu een ‘Invisible Connection’ kabel. Het gaat om een vijf meter lange optische glasvezel kabel, die bijna onzichtbaar is. Naar verluidt zou er ook een vijftien meter lange versie beschikbaar zijn. De One Connect Box kan ook IR-commando’s uitsturen zodat je alle bronapparaten netjes in de kast kan verstoppen.

Voor de fans van wandmontage heeft Samsung een ‘No-gap wall-mount’ voorzien. Die zou het toestel perfect tegen de muur monteren. Hou je meer van een originele voet, dan is er de ‘Studio Stand’ die op een schildersezel lijkt, of de ‘Gravity Stand’ die eerder op een kunstwerk lijkt.

Smart tv, alweer slimmer

De Samsung Smart Hub blijft verder evolueren. De nieuwe interface zal nu ook doorgetrokken worden naar je smartphone, dankzij de nieuwe ‘Smart View’ app, die een duidelijk overzicht zal bieden van de beschikbare content op het home scherm van de app. Daarmee wordt het perfect mogelijk om vanop je smartphone je favoriete live tv-programma’s of op aanvraag diensten te starten op de televisie. De nieuwe Smart Hub bevat ook een functie die hard lijkt op Google Cast, waarmee je dus in apps zoals Netflix of YouTube kan bladeren en vervolgens de content laten afspelen op de tv.

Samsung lanceert ook twee nieuwe smart tv-diensten.  ‘Sport geeft een overzicht van je favoriete sportploeg en hun recente en toekomstige matchen. ‘Music’ kan songs identificeren die op een live tv-show gespeeld worden bijvoorbeeld. Die diensten zullen helaas nog niet in België of Nederland beschikbaar zijn.

Prijs en beschikbaarheid

Bekijk ook de complete Samsung 2017 lcd led tv line-up. Hier vind je alle modellen, specificaties en prijzen. Bekijk daarnaast het 2017 home cinema overzicht. Hier vind je ook alle andere home cinema-producten die Samsung naar Nederland en België brengt.

Lees ook onze Samsung Q7F-serie review.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)